Artă murală, street art și graffiti în Iași

Artă murală, street art și graffiti în Iași

După cum probabil ai observat, curentul street art, desprins sau nu din graffiti, devine din ce în ce mai vizibil și relevant pentru viața orașelor și/sau regenerarea unor anumite zone defavorizate. În ultimii ani, street art a devenit unul dintre cele mai expuse și vizibile curente ale artei contemporane, atrăgând comunități locale, turiști/e, exploratori/are urbani/e, și, poate mai important, persoane care altfel nu ar fi intrat în contact cu arta din pricina barierelor psiho-socio-demografice.

În orașele mari din România există diferite grupuri/crew-uri care au deja ceva experiență și colaborează cu diferite organizații și asociații sau lucrează independent să își exprime ideile, pe care le transpun vizual pe calcanele sau fațadele clădirilor, puncte termice și alte suprafețe, pe care straturi de vopsea se suprapun în povești.

În acest articol poți să găsești o serie de lucrări realizate de Grafo Dragos, Violeta Dalas, Harcea Pacea, Frag.menta, Bea Hopes, ILUC, Kuser, Kore, Robert Ro, Chiribaw, Kaps Crew, în cadrul proiectelor RegenerARTe Urbană și Caravana de Artă Urbană împreună cu asociația Artipic, dar și graffiti realizat de Burok, Nikser, Ohboy1312, Pulsar Sinaps, Sfer, Snek, Roper.

Grafo & Violeta Dalas

Grafo + Violeta Dalas – Discipolul Luminii (Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Iași)

“Prin această lucrare vrem să evidențiem întoarcerea omului în subordinea mediului natural, prin adoptarea unui mod de viață sustenabil. Am dorit să punctăm intersecția dintre tehnologiile vechi și noi ce au la bază ca sursă primordială natura. Versurile din lucrare au fost concepute de către Isac Ioana.”

Kaps Crew

Kaps Crew – Aspire (Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Iași)

Aspire este lucrarea prin care am încercat să surprindem spiritul pe care educația ar trebui să îl aibă în descoperirea personală definind astfel noi scopuri și aspirații, concluzia finală fiind evoluția personală.”

Harcea Pacea

Harcea Pacea – Zimbru urban (Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Iași)

“În această lucrare am încercat să fac o radiografie cartierului. Să recompun elemente și simboluri din specificul sau sub forma unui animal-urbanizat, ce poartă în spate diferitele teorii cu privire la originea numelui cartierului, la istoria, arhitectură și economia sa.”

Frag.menta + Bea Hopes – Devenire

Frag.menta + Bea Hopes – Devenire (Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Iași)

“O compoziție aflată în strânsă legătură cu specificul zonei, care inspiră nu numai ideea de “frumos”, dar și transmite un mesaj cu privire la importanța urmăririi viselor si a pasiunilor, prin intermediul cunoașterii si al creativității, dobândite prin educația primită în școală.”

Kuser

Kuser (Iași)

Burok, Grafo Dragos, Harcea Pacea, ILUC, Kuser, Nikser, Ohboy1312, Pulsar Sinaps, Sfer, Snek – Legal wall (Plaja Nicolina)

“Acest perete este prima suprafață destinată practicării artei stradale/murale și graffiti-ului din municipiul Iași și este destinat oricui dorește să deseneze, indiferent de nivelul de pregătire. Peretele de pe Str. Pantelimon Halipa este rezervat lucrărilor complete și complexe, iar peretele de pe Str. Hatman Șendrea este destinat inclusiv exersării.”

Bea Hopes + Fragmenta + Kore (sat Aroneanu)

Kaps Crew – Astazi a fost maine, ieri (sat Plugari)

Robert Ro, Chiribaw, Grafo (sat Stanca)

Roper (Iași)

Explorează harta Un-hidden Romania și descoperă cele mai recente lucrări murale, street art și graffiti.

un-hidden

Leave a reply (we review all comments)