Veni, vidi, WOW! Amsterdam

Veni, vidi, WOW! Amsterdam

Amsterdam este una din capitalele fascinante ale bătrânului continent.

Aflat în nordul Olandei, la 5,5 m sub nivelul mării, face parte din patrimoniul UNESCO. Este unul din orașele europene cu cele mai multe muzee, cele mai multe libertăți (consumul de marihuana și prostituția sunt legale), străbătut de peste 100 km de canale, cu cele mai multe case aflate pe apă și insule în număr de 90, dar și cele mai multe muzee.

Recomandat este să călătoriți cu avionul, zborul durează în jur de 2 ore și 50 min. Opțiunile companiilor de zbor sunt numeroase, începând cu cea națională olandeză – KLM, la Tarom. Aeroportul Schipol este la aproximativ 13 km distanță de Amsterdam, puteți ajunge în oraș cu: trenul care se află la parterul aeroportului, autocar, bicicletă sau taxi. Important de știut este ca de fiecare dată când urcați și coborâți dintr-un mijloc de transport în comun să validați biletul. Amsterdam nu este deloc o destinație ieftină. Prețurile la muzeu, restaurante, chiar și pentru transportul public sunt destul de mari. Chiar dacă pământul este extrem de prețios în Olanda, nu lipsesc spațiile verzi. Adevărat, parcurile sunt puține, însă aproape fiecare canal este umbrit de copaci semeți și ghivece cu flori.

Veni, vidi, WOW! Amsterdam

Numele de Amsterdam (Aemstelledamme) vine de la râul Amstell și dam (dig), care în traducere liberă ar însemna baraj peste Amstel.

Istoria lui începe în secolul XIII cu o așezare din case de lemn a unei comunități de pescari la gura râului Amstell. Data oficială a întemeierii este 1275. În anul 1300 primește și statutul de oraș! De-a lungul timpului a aparținut mai multor puteri: în 1419 Filip al III-lea de Burgundia unifică Țările de Jos integrându-le în regatul francez. Apoi în 1477 ajung în posesia Casei de Hamburg prin căsătoria Mariei de Burgundia cu arhiducele Maximilian de Austria. 

29 de ani mai târziu ajung în stăpânirea lui Carol Quintul viitor rege al Spaniei. În anul 1568 începe Revoluția Olandeză care se termină abia în 1578 în urma căreia Olanda obține independența și se creează Republica Provinciilor Unite. 

Anul 1609 marchează atât istoria Olandei cât și pe cea a Americii. Exploratorul englez Henry Hudson, angajat al Verenigde Oost Indische Compagne (Compania Indiilor de Est) ajunge pe insula Manhattan, ce va fi colonizată de olandezi în 1625, primind numele de Nieuw Amsterdam. În 1664 englezii cuceresc orașul și îl redenumesc New York. 

În secolul 17, secolul de aur pentru Olanda, cel care i-a adus dezvoltarea, poetul Joost van den Vondel declama că întreaga lume este construită în jurul Amsterdamului. Orașul cunoaște o perioadă extrem de prosperă ce va dura până aproape de cel de-al Doilea Război Mondial, fiind unul din cele mai bogate orașe din lume! Din acea perioadă datează și moștenirile lăsate de Rembrandt, Johannes Vermeer sau meșteșugul șlefuirii diamantelor adus de evreii persecutați în Spania și Portugalia.

Cea mai cunoscută personalitate politică olandeză este regina Wilhelmina, poreclită și regina de oțel, datorită curajului și puterii cu care a reușit să treacă prin cele 2 războaie mondiale și crizei economice din 1933.

Veni, vidi, WOW! Amsterdam

Cel de-al doilea război mondial marchează o perioadă tristă în istoria Amsterdamului. Între 1940-1945 orașul este ocupat de forțele naziste, iar din 1941 începe deportarea evreilor în lagărele de concentrare. Acei ani de război, teamă și teroare sunt reflectați perfect în opera unei tinere evreice, și anume jurnalul pe care l-a ținut între 1942-1944, ce a devenit în 1947 un roman de succes datorită tatălui ei. Tânăra este Anne Frank. Timp de 2 ani a stat ascunsă împreună cu tatăl, mama, sora și altă familie prietenă în podul unui depozit de lângă Westerkerk, în prezent Muzeul Anne Frank. Un vecin îi denunță și ajung cu toții în lagărele de exterminare, unde se îmbolnăvesc de tifos. Din păcate Anne nu supraviețuiește cruntei boli și moare la Berger – Belsen. 

Anul 1976 a însemnat un pas uriaș înainte în ceea ce privește libertățile olandezilor. Drogurile ușoare au fost legalizate. În prezent există și un muzeu dedicat (Muzeul Cannabisului), la mai toate magazinele de suveniruri veți găsi săpunuri și ciocolată cu cannabis, există chiar și cafenele unde se poate consuma marihuana, numai pe baza actului de identitate. Ca o mică “discriminare”, turiștii străini primesc doze mai mici decât localnicii. Trebuie să știți că scoaterea din țară a oricăror produse pe bază de cannabis este strict interzisă, produsele vă sunt confiscate la vamă pentru a nu menționa că pot exista și repercusiuni juridice împotriva celui care încearcă acest lucru.

Prostituția este legală în Olanda încă din anul 1999. Tot atunci apare și celebrul cartier Felinarele Roșii, unde fotografiatul și filmatul sunt strict interzise, care face din Amsterdam capitala erotică mondială. Patronii bordelurilor vă pot confisca aparatura în cazul în care sunteți prinși nerespectând regulile. Persoanele doritoare de vizite în spatele geamurilor luminate cu neoane roșii trebuie să aibă cel puțin vârsta de 16 ani.

În anul 2001 are loc prima căsătorie între persoane de același sex, iar un an mai târziu este legalizată eutanasierea la cerere. 

Una din bisericile impresionante din Amsterdam, nu prin grandoare și opulență ci prin importanța istorică este Dumnezeul Nostru din Mansardă. După reforma din 1578, când calviniștii au interzis slujbele catolice și au alungat clerul din oraș, amsterdamezii au amenajat așa numitele schuilkerken (biserici clandestine) în propriile locuințe.

Dumnezeul Nostru din Mansardă a fost amenajată în 1663 de  negustorul Jan Hartman și este cel de-al doilea muzeu ca vechime din Amsterdam după Rijksmuseum.Unul din cele mai frumoase muzee din Europa, și cel mai mare muzeu de artă din Olanda este Rijskmuseum. Clădirea a fost construită între 1876-1885 după planurile arhitectului Petrus Josephus Hubertus Cuypers. Găzduiește picturi, sculpturi, descoperiri arheologice, machete de vapoare, armuri, costume, etc. Dacă sunteți îndrăgostiți de picturile lui Rembrandt aici este locul potrivit pentru a le vedea. Celebra pictură Rondul de Noapte cu dimensiuni impresionante de 3,63/4,37 m vă va tăia răsuflarea. 

Clima este destul de capricioasă, rece chiar și în lunile calde de vară, cu ploi dese și ierni nu chiar atât de aspre ca cele din estul Europei. Uneori și în luna august centralele termice funcționează pentru a încălzi locuințele olandezilor. Așadar, în orice anotimp veți vizita Amsterdamul este bine să aveți și haine mai groase. 

Cele mai importante muzee pe care nu trebuie să le ratați sunt: Muzeul Van GoghCasa Rembrandt, Casa Annei Frank, Biserica Dumnezeul Nostru din Mansardă, Heineken Experience, Piața Plutitoare de Flori, Muzeul Madame Tussauds, cartierul Felinarele Roșii,  Oude KerkMuzeul HermitageZooRijksmuseum, templul budist Fo Guang Shan, Nieuwe Kerk

Veni, vidi, WOW! Amsterdam
Text și fotografii de AnaMaria Kovalciuc

Citește alte articole din seria Veni, vidi, WOW! – Bratislava și Veneția.

Leave a reply (we review all comments)