Veneția este un oraș labirint plutitor așezat pe 40 de insule ce are “marea ca podea, cerul ca acoperiș și curgerea apei ca pereți” (precum scria Boncompagno da Signa în 1240). Veneția este magică în orice anotimp. Nu are vreme să fie mohorâtă sau tristă. Veneția înseamnă culoare, viață, istorie și cultură!
Sunt 2 aeroporturi dacă vă hotărâți să ajungeți pe calea aerului și anume Marco Polo și Treviso (unde aveți curse low cost). Dacă optați pentru cursele low cost din Treviso, trebuie să știți că până la Veneția veți mai călători aproximativ încă 1 oră cu autocarul care vă va lăsa peste pod de insulă. Vă recomand să vă planificați vacanța cu 40 de zile înainte de Paștele catolic pentru a putea participa și la celebrul Carnaval. Istoria carnavalului își poate avea originea în Saturnalia de pe vremea Imperiului Roman perioada ÎH, sărbătoare dedicată zeului Saturn, cu tematică destrăbălată. În anul 1296 Senatul Republicii îl declară eveniment oficial. De la mijlocul secolului XV până la sfârșitul secolului XVI, Compagnie di Calze, asociații de tineri nobili recunoscuți după ciorapii lungi și multicolori pe care îi purtau, s-au ocupat de organizarea lui. În 1797, sub dominația austriacă, carnavalul a fost complet interzis, însă după ce Veneția se alătură Italiei Unite tradiția anuală se reia timid, mai mult la petreceri private. Este interzis din nou sub regimul fascist al lui Mussolini în 1930. Începând cu 1979, carnavalul se reia cu regularitate devenind o tradiție care strânge anual sute de mii de turiști.
Cazarea în Veneția nu este ieftină deloc. Însă prețurile fluctuează și în funcție de momentul anului. Spre exemplu pe durata carnavalului prețurile sunt foarte mari. Dacă optați pentru perioada de după carnaval prețurile sunt mai mult decât accesibile. Sfatul este să vă cazați pe insulă și nu pe continent, astfel veți scuti banii pe transportul public. Unul din site-urile de calitate unde vă puteți găsi acomodari în Veneția (și nu numai) este booking.com
Restaurantele din peninsulă sunt destul de costisitoare dacă sunt în apropierea obiectivelor principale. Însă găsiți și fast-food-uri unde se comercializează pizza. Pot spune că cea mai bună pizza este la Veneția! Blatul este mai mult decât pufos iar topping-ul și vegetarian și pentru carnizori. La supermarket veți găsi cel mai ieftin parmezan, undeva la 10 E kg. Vă recomand să cumpărați și biscuiți venețieni. Pentru prepararea lor sunt folosite rețete vechi iar gustul este mai mult decât delicios.
Daca vreți să vizitați celelalte insule cum ar fi Murano, Burano, Lido, puteți ajunge doar cu vaporetto, dar prețul unei călătorii este destul de ridicat.
La Serenissima are o istorie îndelungată, prima mențiune fiind din 25 martie 421. Însă regiunea este populată încă din sec. 8 Î.H. de triburile veneților (de unde numele de Veneția) și euganilor. Secole de-a rândul a fost o mare putere maritimă, fiind o poartă către Orient. Începând cu secolul 17, intră sub diferite dominații: turcă (1718), franceză (1797 când Napoleon Bonaparte invadează Italia), austriacă (1814 când după înfrângerea lui Napoleon Veneția și Veneto sunt cedate Austriei). Abia în 1866 Veneția se alătură Italiei Unite. De-a lungul timpului, a dat omenirii multe personalități precum Marco Polo, Antonio Vivaldi sau Casanova.
Vivaldi s-a născut la 4 martie 1678, a fost hirotonisit preot și și-a dedicat întreaga viață muzicii. A lucrat ca profesor de vioară și dirijor de cor pentru ofelinatul atașat Bisericii La Pieta. De-a lungul carierei a compus 454 de concerte printre care și celebrele Anotimpuri. În anul 1740 părăsește Veneția pentru totdeauna și se mută la Viena. Un an mai târziu moare în sărăcie și este îngropat într-un cimitir dedicat persoanelor cu situații financiare precare.
Cu harta în mână te poți rătăci extrem de ușor, sau te poți învârti în cercuri. Străduțele sunt înguste, tăiate de canale pe care gondolele se plimbă leneșe conduse de un gondolier îmbrăcat în costumul specific (tricou cu dungi albe și negre sau redingotă, pălărie de paie și pantaloni negri călcați la dungă). În orice sezon trebuie să înoți în marea de turiști care uneori este destul de agasantă pentru venețieni.
În ciuda sufocării metaforice provocate de turiști, venețienii sunt oameni primitori, veseli și joviali.
Obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratați sunt Basilica di San Marco, Piața San Marco, Grand Canale, Galleria dell’Academica, Palazzo Ducale, biserica Santa Maria della Salute, Podul Rialto, insula Murano, cartierul evreiesc, muzeul Peggy Guggenheim.
Veneția are 200 de biserici. Cea mai importantă din ele este Basilica di San Marco. A fost construită pentru a adăposti moaștele Sfântului Marcu, patronul spiritual al Veneției, ce au fost furate în anul 828 de către venețieni cu ajutorul unor călugări greci din Alexandria. Ca arhitectură se încadrează în stilul bizantino-venețian, însă de-a lungul timpului a suferit mai multe schimbări, construcția fiind finalizată abia în sec. 19.
În interiorul bazilicii este interzisă filmarea și fotografierea. Totul este impresionant și grandios! Cupola are 10.000 de mp de mozaicuri poleite cu aur. Altarul este tot din aur, în stil bizantin, încrustat cu 2.600 de perle, pietre semi-prețioase și prețioase. Construcția ei a început în secolul X și finalizată abia în anul 1342. Dacă o vizitați după amiaza trebuie să știți că vine fluxul și pentru o scurtă perioadă de timp este închisă deoarece basilica se inundă. Încă se mai țin slujbe zilnic, de aceea dacă vreți să o vizitați evitați acele intervale orare. Oricine este binevenit la slujbă, însă locurile trebuie ocupate cu cel puțin 10 min. înainte de începere pentru nu deranja.
Anul 1348 marchează o perioadă neagră în istoria Veneției. Jumătate din populație este doborâtă de ciumă. Câteva sute de ani mai târziu, în 1630 un al treilea val de ciumă doboară mai mult de o treime din populație. Astfel se decide construirea Bisericii Santa Maria della Salute (Sfânta Maria a Sănătății) în stil baroc de către Baldassare Longhena.
„Am creat o biserică în formă de rotondă, o lucrare nou inventată, nemaiconstruită în Veneția, o lucrare foarte vrednică și dorită de mulți. Această biserică, având misterul închinării sale, fiind dedicată Sfintei Fecioare, m-a făcut să mă gândesc că Dumnezeu mi-a transmis puțin talent pentru a construi biserica în … formă de coroană.” (mărturisea Baldassare Longhena).
Biserica Santa Maria della Salute se află în cartierul Dorsoduro. Construcția ei a durat 56 de ani. Fațada este ornată cu statuile celor 4 evanghelisti: Marcu, Luca, Matei și Ioan. Pe 21 noiembrie are loc hramul Bisericii, moment în care italienii vin să îi mulțumească lui Dumnezeu că i-a ferit de boli sau i-a vindecat.
Istoria cartierului evreiesc începe în secolul 16 (anul 1516), când evreii au fost obligați să locuiască separat de venețieni pe locul unei turnătorii abandonate. Din cauza faptului că spațiul alocat (o insuliță) devenea din ce în ce mai mic s-au construit blocuri chiar și de 7 etaje fără lift. Zona aceea a primit numele de ghetou. În italiană “getto” înseamnă turnătorie, însă cuvântul a început să fie folosit în întreaga lume pentru a delimita zonele în care locuiesc minoritățile marginalizate ale unei comunități. În Veneția, nu îmi amintesc să fi văzut vreo sinagogă. Motivul este că venețienii nu le-au dat voie evreilor să își construiască lăcașe de cult. Acestea erau în mansardele propriilor locuințe. În 1797, odată cu intrarea lui Napoleon în Veneția, ghetoul nu a mai fost îngrădit, evreii au fost liberi să se mute oriunde.
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial 247 de evrei au fost deportați din Veneția, însă numai 8 au supraviețuit.
Cel mai frumos suvenir pe care îl puteți cumpăra din Veneția sunt celebrele măști realizate manual. Breasla de mascareri a apărut în 1436 fiind una din cele mai respectate. Mare atenție la falsele măști Venețiene fabricate în China. Cele originale poartă ștampilă pe spate și au atașat certificat de conformitate. Sunt 6 tipuri și anume: masca Bauta (acoperă fața complet, este de culoare albă și poate fi purtată atât de femei cât și de bărbați însă numai cu pelerină neagră – tabarro), masca Colombina (acoperă doar jumătate din față, este una din cele mai frumoase și spectaculoase deoarece este împodobită cu aur, argint, pietre semi-prețioase sau pene), masca Gnaga (acoperă doar jumătate din față, trăsăturile feminine sunt marcate extrem de accentuat; era specifică homosexualilor care se deghizau în femei), masca Moretta (este purtată exclusiv de femei; de culoare complet neagră, simbolizează femeia misterioasă întrucât ea nu poate vorbi, deoarece masca are un singur punct de susținere – un buton ținut cu dinții), masca Volto (alba, simplă) și masca Medico della Peste (celebra mască macabră cu cioc lung, și ochi rotunzi pe care o purtau medicii în timpul epidemiei de ciumă).
Articol și fotografii de AnaMaria Kovalciuc
Citește și Veni, vidi, WOW! Bratislava – orașul încoronărilor
Pingback: Veni, vidi, WOW! Amsterdam • feeder.ro
Pingback: Veni, vidi, WOW! Bratislava – orașul încoronărilor • feeder.ro