Bauhaus Imaginista – expoziție

Goethe-Institut Bucuresti‎Bauhaus Imaginista - expoziție

Bauhaus Imaginista – expoziție @ Goethe-Institut Bucuresti

BAUBAU
BAUHAUS 100
BUCUREȘTI

Aniversăm 100 de ani de Bauhaus

BAUHAUS IMAGINISTA este un proiect internațional amplu, lansat cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înființarea școlii Bauhaus, cu accent pe răspândirea și receptarea acesteia în întreaga lume.

Vernisajul expoziției are loc în cadrul evenimentului “Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG)
Informații detaliate pe site: www.goethe.de/bucuresti/bauhaus100

Poveștile explorate în expoziție arată cum s-a raportat mișcarea Bauhaus, la nivel internațional, la alte școli și curente moderniste și în ce măsură au fost modificate, adaptate sau respinse conceptele Bauhaus atunci când s-au confruntat cu condițiile de la fața locului, cu luptele din cadrul Războiului Rece, cu politica de nealiniere și cu dictaturile, cu procesele de decolonizare și cu cele de dezvoltare. Din toate acestea a rezultat o nouă cheie de lectură a statutului cosmopolit al mișcării Bauhaus din perspectivă trans-istorică și trans-națională, precum și în relație cu unele problematici contemporane, dezvoltate de o rețea de oamenii de știință și artiști.

Conținut expoziție:
Această expoziție itinerantă reunește idei, studii și o documentație amplă despre bauhaus imaginista. Artistul Luca Frei a elaborat o structură – în parte, sculptură, în parte, arhitectură expozițională – ca spațiu în care vizitatorii se pot confrunta cu multiplele niveluri ale proiectului. Acesta cuprinde cercetare curatorială, texte și imagini pe tema celor patru capitole, precum și o documentație a programului internațional al bauhaus imaginista din anul 2018.

În centrul instalației se află un calculator pe care vizitatorii pot să citească publicația online a bauhaus imaginista și își pot imprima imagini și texte, pe care le păstrează, mai apoi, în mapele puse la dispoziție. Un program special de filme prezintă lucrări dedicate proiectului, create de artiștii și oamenii de știință contemporani, Zvi Efrat, Kader Attia, Otolith Group și Wendelien van Oldenburgh, pe teme și narațiuni Bauhaus.

ECHIPA

Proiectul bauhaus imaginista, lansat cu ocazia aniversării a „100 de ani de Bauhaus“, este rezultatul colaborării dintre Bauhaus Kooperation Berlin Dessau Weimar, Goethe-Institut și Haus der Kulturen der Welt; este finanțat de Auswärtiges Amt (Ministerul German de Externe) și de Kulturstiftung des Bundes (Fundația Culturală Federală). Curatorii proiectului sunt Marion von Osten și Grant Watson, în colaborare cu o echipă internațională de oamenii de știință.

Leave a reply (we review all comments)