SIMULTAN FESTIVAL #6 @ Timisoara

  • by

Past Continuous. Future Perfect.
SIMULTAN FESTIVAL#6
30sept-2oct 2010 Timisoara

Simultan este un festival dedicat artei video si media, care ofera anual trei zile de evenimente in diferite locatii din Timisoara – proiectii de arta video, live performance-uri audio-video, concerte de muzica electronica experimentala, instalatii si conferinte.
Initiat de un grup de artisti, festivalul Simultan s-a nascut ca un proiect avand scopul de a creea o platforma pentru proiecte culturale contemporane care folosesc tehnologia ca mediu artistic de exprimare
Evenimentul isi propune sa intretina si sa stimuleze modalitatile creatoare ale celor mai moderne viziuni de inregistrare a realitatilor culturale in arta contemporana.

Este anul 2010 si lumea este plina de utilizatori media. Toata lumea este preocupata de lipsa timpului, asa incat nimeni nu are cu adevarat timp sa se gandeasca la acesta, sa-l inteleaga. Cererea pentru continut media pare sa creasca pe masura ce toate lucrurile se acumuleaza si timpul desfasurarii lor devine mai scurt. Cu cat avem mai putin timp la dispozitie, cu atat mai multa media este la dispozitia noastra pentru a ne investi timpul in ea. Vizionarea unui film este ca o evadare si totul se rezuma la a compara fiecare noua secventa din acesta cu ceea ce deja stim, intrebandu-ne daca am invatat ceva nou. Un cursor se misca intotdeauna inainte si promite in mod constant satisfactie prin intermediul unui alt moment crucial din scenariu. Evoluam spre un viitor perfect dar in acelasi timp traim in mod continuu in trecut, din moment ce orice noua experienta este evaluata numai in raport cu amintirile noastre; dar cum poate fi posibila orice noua experienta fara o imediata analiza asupra a tot ceea ce s-a intamplat inainte? Pledoarii asupra unor astfel de intrebari pot fi gasite in nenumarate carti audio, dar inainte sa asculti o carte intreaba-te daca ceea ce urmeaza sa inveti provine din cuvinte sau din gandurile tale. Pana la urma, intrebarea este daca utilizatorii media din ziua de azi se alimenteaza din media sau a devenit viata noastra instrumentul care ii impulsioneaza…

SIMULTAN#6 – video
——————————————–
Ca si in anii anteriori, festivalul prezinta o serie de lucrari video inovative primite in competitie de la artisti din peste 20 de tari.
Peste 100 de lucrari video vor fi proiectate in cele trei zile de festival, care cuprind si proiectii din alte festivaluri si un film documentar despre turneul Laptoporchestrei din Berlin in Europa de sud-est.

SIMULTAN#6 – live projects
——————————————–
Proiectele de sunet si performance-urile audiovizuale vor avea loc la Sinagoga din Cetate in seara de 1 si 2 octombrie si cuprind urmatoarele proiecte si artisti.
ZAN LYONS (UK), BERNHARD LOIBNER (AT), PXPRD (D), MAGNETIC MATRIX (SI),
SILLYCONDUCTOR (RO), CICALLEY (HU), GRPL CNTR (RO)

SIMULTAN#6 – dance/performance
——————————————–
Pentru prima data la Simultan, spectacole de dans/performance vor avea loc in fiecare zi din festival (30 sept, 1 si 2 oct) la Teatrul Maghiar, iar in ultima zi si un workshop special despre posibilele evolutii postumane.

SIMULTAN#6 – afterpary
——————————————–
*night vision // Simultan festival afterparties, joi 30.09 si vineri 01.10 in Daos Club
joi – 22h cu LEIZABOY, TMK, ALPHA BITE, visuals flo’
vineri – 23h cu TOM WILSON, FLORE, ALEXANDRU JIJIAN, visuals flowerstepper

Tags:

Leave a reply (we review all comments)