PROTEST CIVIC IN PARCUL IOR – Duminica 14.04 ora 17:00

PROTEST CIVIC IN PARCUL IOR - Duminica 14.04 ora 17:00

Vă invităm să participați la un protest pașnic organizat de comunitatea locală pentru a susține păstrarea și protejarea spațiilor verzi din Parcul IOR, zona retrocedata.

Protestul va avea loc Duminica 14.04 incepand cu ora 17:00 in zona parcului IOR – intrarea Brancusi 9 si va fi un eveniment pașnic, în care vom exprima mesajul nostru prin pancarte și discursuri în apropierea zonei afectate. Ne dorim să atragem atenția autorităților locale și naționale asupra importanței protejării mediului înconjurător și a necesității de a avea politici urbanistice sustenabile.

În parcul IOR, odată cu dobândirea abuzivă a titlului de proprietate pentru 12 ha din parc, a început distrugerea sistematică a spațiului verde. Rețeta e clasică: copacii sunt găuriți la bază cu burghiul, se toarnă otravă, se usucă, apoi se incendiază locul masiv (14 incendii în 2023, arzând jumătate din suprafața retrocedată). Cetățenii care trec zi de zi pe acolo, au fost martorii distrugerilor, incendiilor, și ai zecilor de arici omorâți si aliniați ostentativ la marginea drumului.  

În acest an, ecocidul continuă în ciuda amenzii de 35 de milioane dată proprietarilor pentru decopertarea spațiului verde. Amenda a fost contestată de proprietari pe motiv că acel loc nu a fost spațiu verde în documentele cadastrale, deși legea spațiilor verzi se aplică pe toate locurile în care crește vegetație, indiferent de documente de urbanism sau statut juridic al terenului. Mai mult decât atât, basculantele scot lemn acoperit de pământ de pe teren, în mod fraudulos, fără aviz, sub ochii poliției, și mormane întregi de pământ sunt mutate ca să blocheze intrările principale ale parcului. 

A venit vremea sa reluăm protestele, și să le organizăm săptămânal, ca să atragem atenția autorităților că locuitorii cartierului și ai întregului oraș își doresc ca acest loc sa ramana spațiu verde așa cum a fost dintotdeauna.  

NU acceptăm ca abuzurile împotriva naturii să continue! NU mai acceptăm sa nu fim ascultați! NU mai acceptăm o justiție nedreaptă care în ciuda evidenței unui fapt continuă să dea dreptate unei proprietăți private căpătate ilegal! 

Suntem un grup format din cetățeni și locuitori ai cartierului Titan, nu aparținem nici unei grupări politice, fundație sau ONG dar ne bucurăm când orice asociație de oameni formală se alătură unei dorințe comune de a revendica dreptul la spațiu verde, un drept vital la respirație care e încălcat de corupția politică si mafia imobiliară din București. 

Protestele noastre vin in continuarea multor proteste si mobilizării civice de apărare a celor 12 ha de parc ce au început încă din 2013.

Veniți să ne apărăm dreptul la respirație, dreptul la spații verzi, dreptul la viață în oraș. 

Nu plecăm până când aceste drepturi fundamentale nu vor fi respectate!!! Insistăm să rămânem aici până când parcul IOR va fi al nostru așa cum a fost dintotdeauna!!

Suntem conștienți că suntem în plină campanie electorală, așa încât ne așteptăm ca diverse partide politice să fie prezente la protestele noastre civice. Desigur, nu putem împiedica acest lucru, din contră însă, ne așteptăm ca toți cei prezenți si care au putere politică să ne ajute concret în demersurile de salvare ale acestui parc. Partidele și grupurile politice sunt invitate și binevenite să contribuie la lupta pentru parc, dar li se reamintește că protestele rămân de natură civică și au ca scop apărarea parcul – – pentru ca parcul să rămână al nostru, al vecinilor, al cetățenilor.

Mai multe detaliiAici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure | Bucharest

FB link event: PROTEST CIVIC – APĂRĂM PARCUL IOR – PARCUL IOR E AL NOSTRU! STOP DISTRUGEREA SPAȚIULUI VERDE! 

Leave a reply (we review all comments)