A doua ediție RAD Art Fair va avea loc între 16-19 mai, 2024 la CARO, București

A doua ediție RAD Art Fair va avea loc între 16-19 mai, 2024 la CARO, București

RAD deschide aplicațiile către galerii și spații de proiecte din România, dar și pentru cele internaționale

RAD Art Fair, târgul de artă contemporană organizat de galeriile de renume din România, anunță a doua ediție a evenimentului și deschide aplicațiile pentru propuneri din partea spațiilor de artă.

După o primă ediție de succes, cu peste 3000 de vizitatori, 20 de galerii participante, un parc de sculpturi de 5000 mp, 17 speakeri experți în piața, scena, și ecosistemul artei contemporane, RAD Art Fair se pregătește pentru următoarea ediție.

Timp de patru zile, în perioada 16-19 mai 2024, publicul interesat de artă și profesioniștii care activează în scena artei contemporane se vor întâlni la CARO, București unde peste 30 de galerii și spații de proiecte din România, dar și din afara țării, vor prezenta lucrări în diverse medii, de la pictură, sculptură și video la instalații și performance. A doua ediție RAD va aduce împreună artiști români alături de experți ai scenei de artă, prezentând pulsul artei contemporane românești, dar și contextul internațional care o înconjoară. 

Aplicații pentru participarea la RAD 2024

RAD Art Fair lansează apelul pentru propuneri din partea galeriilor interesate să participe la ediția a doua a târgului și introduce o nouă secțiune – PLATFORM, dedicată galeriilor tinere și spațiilor de proiecte, acestea fiind invitate să aplice cu prezentări solo sau duo. 

Apelul este deschis galeriilor din țară, dar și spațiilor internaționale, atât timp cât acestea includ cel puțin un artist român în selecția pentru târg. Aplicațiile pot fi trimise între 22 noiembrie și 20 decembrie, iar participanții vor fi aleși de două comisii de selecție: MAIN si PLATFORM.

Criteriile de selecție includ calitatea programului curatorial, experiența, relevanța și expertiza în piața de artă, dar și relevanța și calitatea propunerii pentru târg. Deși vârsta galeriei nu este un criteriu, aplicanții trebuie să aibă deja un program constant al galeriei, deschis pentru public, precum și minim patru expoziții pe an.

Aplicanții pot alege secțiunea și dimensiunea standului pentru care aplică, iar un număr limitat de locuri va fi susținut de Asociația RAD și oferit galeriilor tinere sau spațiilor de proiecte cu propuneri remarcabile. 

Toate detaliile și condițiile de participare pot fi găsite pe site-ul RAD

Noutăți RAD 2024

A doua ediție RAD va prezenta galerii din toată țara, dar și internaționale, prezentând abordări artistice și curatoriale diverse, de la artiști emergenți la artiști deja consacrați, alături de un program captivant de discuții și tururi de ateliere și galerii, petreceri și workshopuri. Galeriile internaționale pot participa dacă includ cel puțin un artist român în prezentare, contribuind astfel la impactul pe termen lung al târgului. Și de această dată, publicul se va putea bucura de Parcul de Sculpturi în aer liber, dar și de secțiunea de Ediții de unde se pot achiziționa lucrări în serie limitată, accesibile în special tinerilor colecționari. RAD 2024 adaugă și noi secțiuni complementare, cu intenția de a aprofunda discuția despre rolul și implicațiile artei și designului în lumea contemporană. Acestea vor fi anunțate în curând. 

Co-Directoarele RAD Art Fair, Catinca Tăbăcaru (Catinca Tabacaru Gallery) și Daniela Pălimariu (Sandwich Gallery) împreună cu galeriile co-organizatoare: Cazul 101, Jecza, Galeria Posibila, Plan B, /SAC, Sector 1 și Suprainfinit, pregătesc o ediție complexă, implicată și relevantă, în spiritul RAD:

“Piața de artă din România este efervescentă și foarte exciting. Galeria CT a luat naștere și a funcționat o perioada foarte lungă de timp în NY, iar noi personal am lucrat pe foarte multe piețe de artă de la cea din NY, la Miami, Harare, la târgurile din Europa, mai nou la cele din Asia, deci avem experiență practică în multe locuri, dar nicăieri nu este la fel de fresh și plin de viață ca aici. Motivul este punctul în care suntem, România este singulară în lume, este fix în momentul de început în care valul de abia a luat naștere și o ia în sus și o sa fie un val imens. Se simte din tot ce facem, să fii parte din faza asta ințială și nu doar să faci parte, ci să ajuți la crearea unei industrii, it’s the best.”  –Catinca Tabacaru

“RAD 2023 a fost un succes desăvârșit, pe toate planurile – de la prezența publicului care a fost foarte numeros și alături de noi până în ultima zi, la vânzările realizate de galeriile participante. În ceea ce privește lucrurile pe care le puteam noi controla știam că acestea vor ieși foarte bine – în schimb feedback-ul din partea presei, a profesioniștilor din domeniu și a publicului general ne-a depășit așteptările. În aceste condiții, ar fi culmea să nu continuăm! Practic, orice decizie pe care am luat-o pentru RAD 2023 a inclus și planurile pentru dezvoltarea ulterioară, pentru că altfel nimic nu ar fi avut sens.” –Daniela Palimariu 

Mai multe detalii despre târg vor fi anunțate în lunile următoare pe canalele de comunicare RAD Art Fair.

Leave a reply (we review all comments)