Platforma Princess: Warrior

Platforma Princess: Warrior

Princess: Warrior prezintă poveștile motivaționale a două sportive românce, Cristiana Oprea și Ebru Bolat

Adenium Film lansează instalația digitală multimedia Princess: Warrior pe platforma www.princesswarrior.eu, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Conceptul și curatorierea îi aparțin Ioanei Țurcan, și a fost ilustrat prin colaje de Cristiana Bucureci. Princess: Warrior prezintă sub forma unei mini-serii video două tinere campioane din România, Cristiana Oprea la raliu și Ebru Bolat la yachting. Proiectul își propune să contribuie la o schimbare culturală în ceea ce privește percepția asupra fetelor și femeilor în sport. Prin creșterea vizibilității femeilor în cadrul unor activități dominate de bărbați, contestăm stereotipurile, prejudecățile și creăm un spațiu mai mare de exprimare și manifestare pentru femei.

Instalația digitală multimedia Princess: Warrior (www.princesswarrior.eu) prezintă poveștile și perspectivele a două femei din România cu traiectorii neobișnuite pentru cotidianul social legat la carieră, relații și stil de viață, care încearcă să își stabilească o poziție reprezentativă în domeniul sportului competitiv.

Cu Ebru Bolat și Cristiana Oprea debutează acest proiect curatorial original care își propune, prin mecanisme artistice – video, foto 3D, audio, colaj să cartografieze portrete inedite de campioane.

  • Ebru Bolat, campioană europeană de junioare la yachting, luptă pentru Jocurile Olimpice din 2024.

“Proiectul “Princess: Warrior” se concentrează pe femei deosebite în domenii deosebite pentru ele. Adică sfărâmarea stereotipurilor și stabilirea de exemple. Sper ca pe viitor să motiveze mai multe femei să-și atingă obiectivele și să nu lase stereotipurile sau opiniile altora să le afecteze pasiunea pe care o au pentru proiectul lor.

Sper ca lumea să fie inspirată din “Princess: Warrior” să vrea să devină din ce în ce mai bună și orice treabă pe care să o facă, să o facă cât mai bine. Cred că atât societatea cât și progresul umanității vor beneficia de un astfel de mindset.”, Ebru Bolat.

  • Cristiana Oprea este prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri și în Campionatul European de Raliuri FIA ERC.

“Toate experiențele de până acum mi-au cristalizat misiunea mea de a folosi sportul ca un catalizator pentru schimbare. Mai presus de trofee, sportul are puterea de a inspira, de a te ridica și te a te ajuta să îți găsești curajul și creativitatea. Și eu mă inspir din felul în care alți sportivi trec peste provocări și prejudecăți.

Însă nu ne putem atinge potențialul maxim dacă nu vedem jumătate din populație, așadar reprezentarea feminină este în centrul misiunii mele. După ce am văzut trailerul Warrior Princess, am fost impresionată să văd cum poveștile noastre se întrepătrund, iar eu și Ebru parcă ne continuăm una alteia frazele, fără să ne cunoaștem. Suntem parte din același demers care aduce perseverența individuală laolaltă cu magia solidarității.”, Cristiana Oprea.

Trailerul instalației poate fi vizionat pe:

Conform sondajului Eurobarometru din 2014 (SPORTUL ȘI EGALITATEA DE GEN) bărbații au mai multe șanse decât femeile să practice un sport: 45% dintre bărbați fac acest lucru cel puțin o dată pe săptămână, comparativ cu 37% dintre femei. În timp ce femeile sunt atrase de sporturile în care se pune accentul pe expresia fizică (dans, gimnastică și patinaj), bărbații se regăsesc întro mare majoritate în sporturile de luptă, sporturile de echipă jucate pe terenuri mari, sportul cu motor și sporturile extreme.

Protagonistele speră că vor putea prin prezența lor publică și poveștile lor de succes să inspire și motiveze și alte sportive și artiste în viitor.

Princess: Warrior își propune să fie o primă activare culturală de acest tip în lumea sportivă din România, produsele culturale fiind create împreună cu sportivele devenite astfel co-curatori. Proiectul promovează egalitatea de șanse și de gen, într-un context al accesului femeilor la performanța sportivă internațională, în sporturi care nu sunt considerate tradițional feminine.

Instalația digitală interactivă poate fi urmărită pe platforma www.princesswarrior.eu.

Leave a reply (we review all comments)