SUPRAINFINIT anunță vernisajul expoziției Neue Malerei: Cultural Cubism

Vizual expoziție-min

Galeria de artă contemporană SUPRAINFINIT anunță vernisajul expoziției Neue Malerei: Cultural Cubism a artistului Christian Jankowski, ce va avea loc în București, pe 23 septembrie. Vizitatorii sunt așteptați în ziua vernisajului în spațiul de pe strada Mântuleasa 22, începând cu ora 15:00.

La 50 de ani de la moartea pictorului Pablo Picasso și la 55 de ani de când operele sale au fost expuse în România, Galeria SUPRAINFINIT invită publicul bucureștean să privească dintr-o nouă perspectivă moștenirea lăsată de binecunoscutul pictor. Expoziția include peste 35 de lucrări nou comisionate ale artistului Christian Jankowski, care comentează asupra relației dintre copie și original în artă.

Expoziția Neue Malerei: Cultural Cubism are în centru lucrarea de mari dimensiuni Neue Malerei–Picasso I, o reinterpretare inspirată din faimoasa pictură de mari dimensiuni, Guernica.

Conceptul expozițional al lui Jankowski reprezintă o inversare a operei lui Picasso. Din 2015, artistul dezvoltă o arhivă cu imagini digitale, găsite pe internet, în care utilizatorii reconstituie tablouri faimoase, folosindu-se de gesturi și mimică, costume, decor și machiaj. Jankowski trimite selecția lui de fotografii cu mărimi exact specificate către pictori reputabili care execută reproduceri în Dafen, China, iar apoi aceștia îi trimit imitațiile înapoi, singura diferență fiind mediul întrebuințat: de la fotografie la pictură.

„Expoziția Neue Malerei: Cultural Cubism a artistului Christian Jankowski schimbă perspectiva dominantă asupra „maestrului” prin prezentarea unor tableaux vivants puternice și emancipatoare ale femeilor. Personajele feminine care apar în lucrările lui Jankowski invită privitorii într-un proces activ de comunicare în detrimentul contemplației pasive. De asemenea, consider că o astfel de expoziție, în care regăsim o constelație de pictură, performance, fotografie, are potențialul de a extinde creativitatea producției artistice în București, unde disciplinele artistice și non-artistice (în special: sociologia, antropologia, cinema, filosofia, psihologia) sunt încă foarte separate”, explică Cristina Vasilescu, Director Artistic SUPRAINFINIT Gallery.

Expoziția Neue Malerei: Cultural Cubism face parte din a treia serie de picturi conceptuale ale artistului Christian Jankowski, sub numele Neue Malerei (New Painting).

Show-ul de la SUPRAINFINIT este bine sincronizat cu mult așteptata expoziție The Picasso Effect de la Muzeul de Artă Recentă din București, care are loc după o perioadă considerabilă în care lucrările lui Picasso nu au mai fost expuse în România, anume de la singura prezentare a acestora la Muzeul Național de Artă din România în 1968, în timpul regimului socialist.

Despre Christian Jankowski

Christian Jankowski (n. 1968, Göttingen, Germania) este unul dintre cei mai importanți artiști conceptuali contemporani din Germania. Lucrările lui folosesc tehnici din arta video, fotografie și performance, incluzând deseori și alte medii precum pictura, sculptura și desenul, fiind concepute într-un schimb continuu cu formatele utilizate de mass media și cu mecanismele prin care sunt produse. Jankowski inițiază colaborări între arta contemporană vizuală și alte lumi profesionale precum religia, business-ul, politica și industria divertismentului. Practica lui reflectă, astfel, asupra conceptului de creație colectivă și chestionează puterea acesteia, testând rolul pe care îl joacă imaginea la nivel social.

Lucrările lui Jankowski au apărut în numeroase expoziții de grup, cum ar fi TICKET TO THE FUTURE cu Joseph Beuys, Katinka Bock, Jon Rafman în 2022; Bangkok Art Biennale în 2020; After Leaving | Before Arriving, Kaunas Biennial, Kaunas, Lituania în 2019; KNOCK KNOCK, South London Gallery, London. Expozițiile personale includ: Travelling Artist, Tubingen, Germania, 2022; Sender and Receiver, Fluentum Berlin, 2020; Weather Flag, josegarcia, Mexic, 2020; Floating World, KCUA, Coreea de Sud, 2018.

În 2016, Jankowski a curatoriat cea de-a unsprezecea ediție Manifesta din Zurich, devenind primul artist care ocupă acest rol. A participat la Bienala din Veneția din 1992, iar lucrările lui fac parte din multe colecții publice și private.

Despre SUPRAINFINIT

Galeria SUPRAINFINIT evidențiază practici de artă conceptuală și scena contemporană din Europa de Est și Centrală. Susținând lucrări noi comisionate și instalații la scară largă, SUPRAINFINIT este un pilon cheie în ecosistemul cultural din București. Expozițiile galeriei și perspectiva curatorială doresc să adreseze, în egală măsură, un public internațional larg.

SUPRAINFINIT poartă numele universului plural și utopic creat de colectivul artistic Apparatus 22 în 2015. Galeria a fost fondată de Suzana Vasilescu în septembrie 2015 și este condusă împreună cu directorul artistic al galeriei, Cristina Vasilescu.

Expoziția Neue Malerei: Cultural Cubism este finanțată prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și susținută de Institutul Goethe din București.

Leave a reply (we review all comments)