Bucharest Graphic Days 2023 / 20 Oct – 10 Nov

Bucharest Graphic Days 2023

Bucharest Graphic Days este un eveniment multiplu dedicat exclusiv graficii, în diversele ei reprezentări. Componenta educațională și implicarea unor artiști importanți din țară și din afara ei definesc scopul evenimentului, de a ridica nivelul estetic vizual existent și de a crește gradul de interacțiune între membri graficieni ai breslei.
Ajuns la ediția a II-a, festivalul este organizat de Asociația Graphic Front & Atelierul de grafică – București și este construit pe colaborarea cu o parte din institutele culturale și cu alte instituții de cultură. 
Evenimentul va avea trei categorii de conținut, expoziții, workshop-uri (prezentate mai jos), talk-uri. La care se adaugă un concurs de bandă desenată, în colaborare cu Antalis România, rezidențe creative la Viscri, în colaborare cu Fundația Cărturești și un call internațional de afișe: Roar Noise Poster, proiect al Graphic Front.

Principalii parteneri ai evenimentului ArcubCentrul Ceh, Institutul Polonez, Institutul Cervantes, Goethe-Institut Bukarest, Institutul Liszt, Ordinul Arhitecților, Asociația Ephemair, Fundația Cărturești, ArtHub.

Susținători Antalis România, Aqua Carpatica, Dagon

Parteneri de promovare: revista Zeppelin, Radio RFI, revista Igloo, Radio România Cultural, PosterTerritory, Revista Golan, The Institute, BookHub, Munteanu, Revista Atelierul.

Program în lucru aici

Workshop de ilustrație cu Piotr Socha – Polonia

În parteneriat cu Institutul Polonez BucureștiPiotr Socha (1966) este grafician, ilustrator, bucătar amator.
A colaborat mulți ani ca ilustrator pentru revistele Gazeta WyborczaDuży FormatWysokie ObcasyPolitykaNewsweekPrzekrójPlayboyHarvard Business ReviewMachina și multe altele. 
Cea mai recentă carte a sa, Brud. Cuchnąca historia higieny (ro. Murdăria. Istoria mirositoare a igienei), publicată în 2021 și tradusă în 12 limbi, a fost realizată împreună cu Monika Utnik-Strugała, totodată autoarea textului. Volumul a obținut câteva premii în Polonia, printre altele „Cartea Anului 2021”. Este nominalizată la premiul „Cartea Anului” în Austria. Unul dintre cele mai mari cotidiene nemțești, Süddeutsche Zeitung, a declarat-o una dintre cele mai bune cărți de non-ficțiune pentru copii ale anului 2022.

Atelierul constă în realizarea unei lucrări comune de dimensiuni foarte mari (4x2m), pornind de la abordarea, conceptul vizual și soluțiile tehnice din cărțile non-fiction pentru copii ArboriiAlbineleThe Book of Dirt create de Piotr Socha.

Detalii și înscriere aici

Workshop de bandă desenată cu Maria Surducan – Cluj

Proiect al Asociației Graphic Front
Maria Surducan lucrează de peste zece ani ca ilustratoare, autoare și scenaristă de bandă desenată în studioul său din Cluj-Napoca. Lucrările ei includ proiecte de ilustraţie pentru publicitate, reviste, jocuri de societate și cărți, iar printre clienții săi se numără Jazz in the Park Cluj-Napoca, Festivalul de Literatură Europeană Cognac, PositiveNegatives, Cărturești și Usborne. A publicat cărți de bandă desenată în limba română, franceză și maghiară iar în 2021 a fost selectată pentru bursa și rezidența Comic Art Europe. Crede că imaginile sunt o formă imprecisă, deci inevitabil autentică, de traducere a realității.

Atelierul introduce în banda desenată. Presupune existența unor cunoștințe de bază legate de desen și ilustrație. Accentul va fi pe realizarea unui scenariu pentru 4 pagini, și a storyboard-ului corespunzător. 

Detalii și înscriere aici

Atelier de design de afiș bazat pe figura și opera poetei poloneze Wisława Szymborska. Cu Agata Kulczyk & Marcin Markowski – Polonia

În parteneriat cu Institutul Polonez București

Agata Kulczyk, doctor în arte, a absolvit Designul Grafic la Academia de Arte Frumoase din Poznań. Lector la Departamentul de Design Informațional al Facultății de Grafică și Comunicare Vizuală din cadrul Universității de Arte „Magdalena Abakanowicz” din Poznań. Se ocupă cu designul grafic, punând accent deosebit pe grafica explicativă.

Cea mai mare satisfacție a ei este atunci când lucrează la proiecte cu implicare socială.

A participat la expoziții de afiș naționale și internaționale. Din 2016 este prodecan al Facultății de Grafică și Comunicare Vizuală din cadrul UAP.

Marcin Markowski, doctor în arte. Directorul Departamentului de Afiș al Facultății de Grafică și Comunicare Vizuală din cadrul Universității de Arte „Magdalena Abakanowicz” din Poznań. Creator de afișe, publicații și identități vizuale. A câștigat numeroase premii de prestigiu în domeniul designului grafic. Lucrările sale au fost prezentate nu numai în cadrul multor expoziții de afișe din întreaga lume, ci și în importante cataloage și reviste internaționale.

Participanții vor învăța cum să folosească forme grafice simple pentru a crea imagini cu un limbaj vizual cu sens, surprinzător, metaforic și atractiv. 
În centrul atenției atelierului vor sta figura și opera poetei poloneze Wisława Szymborska, care s-a născut exact acum 100 de ani și care a primit Premiul Nobel în 1996. În justificare, comitetul Nobel a scris „un fel de poezie care permite, cu precizie ironică, contextelor istoric și biologic să se arate în fragmente de realitate umană”. 

Detalii și înscriere aici

Type Design workshop cu Sabina Chipară – Amsterdam

Proiect al Asociației Graphic Front

Sabina Chipară este type designer independent recunoscut internațional. S-a născut în Constanța, România și s-a îndrăgostit formele literelor chiar din primul an ca studentă la UNArte București, secția Design Grafic. Și-a continuat călătoria de aprofundare în domeniul designului de litere la Barcelona, unde a urmat un Master în Tipografie Avansată la EINA și a colaborat cu multiple studiouri locale. A urmat un stagiu la Monotype și cursul Reading Summer School Type Design Program la Londra. Ulterior s-a stabilit la Amsterdam, unde și-a început aventura ca designer independent, ocazie cu care explorează zi de zi relația dintre litere, imaginea de brand, și poveștile literelor, oferind o vocea scrisă lumii înconjurătoare.

Sabina este specializată în lettering creativ, design și producție tipografică. Pe parcursul carierei sale a avut onoarea de a colabora cu fonderii ca: MCKL Type, Blast Foundry, Bold Monday Foundry, Retype Foundry, Type-0-Tones Foundry. Iar printre clienții săi se regăsesc: Google Fonts, Pentagram, Anti Studio Norway, Aruliden New York și Welcome to Circus Amsterdam.

Prima parte a workshopului va consta în explicații teoretice legate de relația între negru și alb, formă și contraformă, spațiul dintre litere și caracteristicile literelor. Fiecare participant va desena de mână conturul formelor fotografiate pe hârtie de calc.

În partea a 2-a a workshopului vom vectoriza digital schițele folosind aplicația Glyphs și ne vom imagina noi litere cu scopul de a compune cuvântul abstract „etaoinschrdlu”. Scopul nu este de a crea doar niște litere frumoase ci un sistem de litere frumoase.

Detalii și înscriere aici

Leave a reply (we review all comments)