Vernisaj Punctul de fuga

Vanishing Point_expo_cover facebook event small

Apel de înscriere pentru îngrijitorii din Cluj la o serie de ateliere artistice

Comunitatea din Cluj este invitată între 4-19 noiembrie, la Centrul Coregrafic OM pentru a trăi o experiență imersivă ce combină ilustrația cu video-ul și instalația în cadrul proiectului Vanishing Point/Punctul de fugă. Acest demers artistic abordează experienţa îngrijirii din perspectiva celui aflat în rolul de îngrijitor.

Punctul de fugă/Vanishing Point este un demers artistic care cercetează experienţa îngrijirii din perspectiva celui aflat în rolul de îngrijitor. Procesul s-a format în jurul nevoii de a înțelege complexitatea relației de îngrijire atunci când aceasta este caracterizată de diferite grade de codependență, de a face prezente aspecte care ocupă de obicei un spațiu restrâns în conştiinţa colectivă, mai ales atunci când nu ne confruntăm cu această situație într-un mod direct.

Vernisajul expoziției are loc pe 4 noiembrie, ora 19:00, la Centrul Coregrafic OM, iar instalația poate fi vizitată până pe 19 noiembrie.

Evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/347003914567828/

Au fost invitate îngrijitoare şi îngrijitori din Cluj-Napoca într-o serie de ateliere în care, cu ajutorul  instrumentelor din artele performative, psihoterapie și box, am construit un context ludic pentru evocarea unor situații, dinamici și particularități ale acestei situaţii.

Ultima etapă din acest proces este o instalaţie cvasi-documentară, o mărturie a atelierelor, reconstruită ulterior în intenția de a comunica senzorial întâlnirea cu declinările și intersecțiile infinite ale aspectelor care țin de acest subiect și o intervenție stradală cu ilustrații realizate de Maria Brudașcă expusă în afișajul cinematografic de pe strada Regele Ferdinand 22-26 în perioada 26 octombrie – 19 noiembrie

Echipa artistică:

Ioana Hogman

Ela Ionescu

Ioana Țurcan

Mihai Păcurar

Mulțumim comunității locale, parte din proiect:

Viorica Matyas, Oana Chirilă, Lucaci Teodora, Márton Kármen, Mihaela Tiba, Mioara Rus, Ștefan-Robert Banc, Roszi Ganea.

Echipa de promovare:

Grafică și identitate vizuală: Maria Brudașcă

Project manager: Alexandru Teodorescu

Comunicare și PR: Creionetica

Locație asigurată de OM Centru Coregrafic

Afișaj asigurat de Fapte

Print: pehartie.ro & colorim

Rolul de îngrijitor este des întâlnit în România, dar prea puțin dezbătut în toată complexitatea sa umană. Madera Creation își propune să abordeze tema îngrijirii printr-o serie de ateliere de teatru, scriere, mișcare și gestionarea emoțiilor. Persoanele care se regăsesc în rolul de îngrijitor/îngrijitoare din Cluj sunt invitate să se înscrie până la data de 31 august.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf5loRUXhUIXWfhyVIm3IB52hkIWXinqnXpcKR5INTfOOJCqw/viewform

Într-o Românie în care structurile de suport destinate persoanelor în nevoie sunt în continuare precare, job-ul de îngrijitor, fie el oficial (angajare) sau informal (contextual), este tot mai întâlnit. Cu toate acestea, îngrijitorul rămâne deseori ignorat, iar identitatea sa nu este percepută în toată complexitatea umană. În foarte multe cazuri, acesta este singurul responsabil de îngrijirea cuiva, iar munca sa implică un volum imens de resurse și, mai ales, prezență permanentă, schimbându-i astfel viața.

În proiectul Vanishing Point/Punctul de fugă subiectul îngrijirii este privit prin prisma acestui (dez)echilibru, abordat într-o serie de ateliere artistice și concretizat într-un eveniment final adresat publicului larg.

Ce presupun atelierele?

Prin teatru, scriere, mișcare și gestionarea emoțiilor, atelierele își propun să ofere instrumente de a lucra cu această condiție a îngrijirii, de a procesa emoțiile care apar în această relație și de a lua parte activ la viața cultural-artistică a orașului.

Atelierele sunt și o sursă de documentare a procesului de ingrijire, un proces puţin studiat şi, mai ales, absent în mentalul colectiv. La finalul proiectului va avea loc un eveniment public care va ilustra într-o manieră artistică experiențele din ateliere.

Tot procesul va avea loc într-un spațiu sigur și în dialog permanent cu participanţii. Organizatorii își doresc să construiască o relație de încredere, în care explorarea și împărtășirea experiențelor devin un joc și o resursă de a promova mai departe această temă. Toate detaliile legate de documentarea audio-vizuală a fragmentelor din ateliere se vor stabili în prealabil şi se vor realiza doar în urma unui acord.

Care este calendarul atelierelor?

Date ateliere: 8-9 și 14-15 septembrie, 6-7 octombrie 2023, orele 9-12

Locație: OM Studio Centru Coregrafic (Strada Constanța, nr. 26, Cluj-Napoca)

Ce presupune înscrierea?

Pentru înscrierea la ateliere este necesară completarea acestui formular de participare, urmând ca persoanele să fie contactate pentru a clarifica eventualele nelămuriri și, ulterior, pentru a confirma participarea.

Data limită de înscriere este: 31 august 2023

Cine poate participa?

  • Orice persoană care se identifică cu rolul de îngrijitor/îngrijitoare și își dorește să participe la ateliere
  • Atelierele nu necesită niciun fel de experiență prealabilă în domeniul artistic sau o condiție fizică specifică.
  • Nu este obligatorie participarea la toate atelierele, însă o încurajăm, pentru a avea o experiență completă atât individual, cât și în cadrul grupului.
  • După etapa de înscriere, organizatorii vor avea un telefon/videocall scurt (max.15 minute) cu fiecare participant pentru o prima interacțiune și pentru a lămuri orice subiect legat de participare.
  • Persoanele care au rețineri vizavi de participare sau o problemă specifică sunt încurajate să completeze formularul și vor fi contactate pentru clarificare. Este de înțeles complexitatea situației în care se pot afla în general îngrijitorii şi organizatorii își doresc să găsească soluții pentru a face posibilă participarea.

Echipa de facilitare:

Ela Ionescu este actriță, psiholog clinician și psihoterapeut în formare în psihoterapie psihanalitică. Ea va constitui suportul nostru terapeutic în ceea ce privește procesarea și integrarea experienței atelierelor, va susține procesele creative cu propriile instrumente și se va asigura că dinamica grupului este sănătoasă și suportivă cu fiecare participant/ă.

Ioana Țurcan este regizoare de film și inițiatoarea acestui proiect. Ea va facilita sesiuni scurte de antrenamente inspirate din box și auto-reprezentare prin video-storytelling. Tot ea va documenta fragmente din ateliere împărtășind în timpul procesului noțiuni despre redarea cu demnitate în mediul audio-vizual.

Ioana Hogman este autoare și facilitatoare de ateliere performative și sesiuni de mediere culturală. Ea va utiliza exerciții din pregătirea actorilor și scriere performativă pentru a iniția un proces de auto-explorare și generare de idei care pot fi ulterior catalizate într-un mesaj diseminat spre un public larg.

Maria Brudașcă este artista responsabil de identitatea proiectului Vanishing Point/ Punctul de fugă.

Despre organizator:

Madera Creation este o inițiativă de creație cultural-artistică, înființată în 2018 la Cluj, bazată pe explorare și interdisciplinaritate, ce își propune să aducă arta și cultura mai aproape comunitățile vulnerabile.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a reply (we review all comments)