Expoziția “Incidents of soft care” a artistei Alexandra Boaru, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, se desfășoară la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara până în 12 noiembrie. Artista prezintă o serie de fotografii analogice, obiecte și o instalație in situ, care are ca temă centrală hibridizarea dintre plante și părul feminin, folosită ca metaforă și substanță pentru un proces necesar transcenderii între diferite specii. Atât prin structura, cât si prin funcțiile sale, părul este un organ viu, care ia naștere dintr-un germen. Celulele se înmulțesc, germenele se dezvoltă, capătând forma unei sfere goale în interior. În interiorul celulei vegetale există, însă, numeroase organite, care îndeplinesc diverse funcții necesare supraviețuirii plantei.
Pe linia filosofiei speculative, pe care o regăsim în întreaga operă a Alexandrei Boaru, o hibridizare de acest tip – în care celula vegetală devine germene pentru foliculul de păr – este nu doar un statement personal, ci un proces neo-alchimic absolut necesar experimentului artistic cu care aceasta operează.
Oricât de absurdă ar părea această ipoteză ea nu este, de fapt, decât o consecință firească de reîntoarcere la conceptul de natură (fie ea umană sau non-umană), în care tema centrală este relația dintre om și mediul înconjurător, într-un moment marcat de un fragil echilibru între forțe (sociale, politice, de mediu etc). Răspunde, în același timp, clivajului obsesiv formulat și de filosoful și antropologul francez Bruno Latour: “Natură/Cultură”, într-o manieră sensibilă și conceptuală.
Natura, privită drept realitate obiectivă non-socială, este conceptualizată, trecută prin filtrul propriei trăiri artistice, internalizată și reconstruită într-o viziune nouă, antagonică și care vine să contrazică paradigmele limitative de tip “om vs. natură”. Procesul de hibridizare este fluid și integrativ, putem spune că Alexandra “colaborează” cu plantele pentru a dezvolta, “împreună” un nou tipar de “a fi în lume”. Acolo unde modernitatea folosește clasificarea și categorisirea, post-modernitatea caută metode noi de “dezvățare” a acestora, o manieră care să anuleze categoriile și distincția de clasă, de identificare a trăsăturilor comune – plantele drept agenți activi ai mediului, care răspund și comunică cu stimuli din jurul lor – atingere, lumină. Anulând paradigma ființei umane situate în centrul lumii, și mergând pe similitudini, este mai mult decât evident de ce artista a ales părul feminin pentru acest această relație simbiotică păr – plantă. Și, la fel de evident, de ce întreaga sa operă explorează și operează sub auspiciile unui experiment imaginativ profund orientat spre simbioză, hibridizare și infinite posibilități de (meta)transformare.
__________________________________________
Evenimentul fae parte din programul Sci-art your life! al META Spațiu, realizat cu sprijinul AFCN (Adminstrația Fondului Cultural Național) și al Consiliului Județean Timiș.
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.
𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.
Parteneri media: feeder.ro, Zeppelin, Revista Arta