Vederi de la Sepale/Postcards from Sepale | Silvia Moldovan, la MV sci-art

Vederi de la Sepale/Postcards from Sepale | Silvia Moldovan, la MV sci-art

Expoziția Silviei Moldovan de la MV sci-art, deschisă până în 5 noiembrie, este o fereastră sinceră și directă înspre o lume în care păsările găsesc un adăpost sigur: Sepale. Expoziția, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, explorează modul în care cunoașterea despre alte specii poate fi dobândită prin observație și comunicată indirect, prin fotografii și video-uri, în cazul de față – despre păsările care și-au găsit refugiul la Sepale,- și de a pune în discuție failibilitatea perspectivelor noastre limitate, precum și relația complicată dintre om și natură, incluzând abordarea noastră problematică și antropocentrică în interacțiunile cu animalele.


Lucrările sale surprind subtil viața intimă a păsărilor, prin ochiul fin al observatorului care anulează centralismul uman, lăsând loc unei analize exhaustive de identificare a unor legături simbiotice între specii, ce permite noi posibilități de co-existență. Unul dintre obiectivele principale este de a genera o instalație integrativă, ce oferă spațiu atât contemplării, cât și speculației asupra rolului pe care păsările îl au (cu precădere porumbeii), atât în ecosistemul urban, cât și în cel al unui adăpost pentru animale. Este, în același timp, o descriere realistă a unei situații “observabile”, dar greu detectabile la o primă citire, care dă naștere unui dialog între actori/actanți multipli, fie ei umani sau non-umani. Un dialog în care semnificația și inteligibilitatea sunt esențiale, în care interpretările dispar, iar imaginea-monadă vine cu întregul arsenal/vocabular vizual de care avem nevoie pentru a decripta un mesaj simplu și evident.

“Vederile” nu sunt, însă, doar “vești” pe care porumbeii de la adăpost le transmit către noi de la o distanță sigură (pentru ei), ci instanțe ale normalității și ale unei existențe lipsite de amenințările/capcanele umane, care ne fac să privim dintr-o altă perspectivă “pericolul” pe care l-ar reprezenta aceștia pentru oraș. O inversare a rolurilor și o reconfigurare a polilor de putere stă la baza acestei expoziții menite să genereze noi feluri de a privi și de a gândi modul în care ne raportăm la natură – ca fiind parte din ea – într-un raport total egalitarist cu celelalte specii.

Artist statement: Temele mele se leagă de natură, animale, impactul omului asupra naturii și animalelor, nevoi personale, locuri. Nu folosesc simboluri, nu folosesc metafore. Lucrările mele sunt despre exact ceea ce spune imaginea, titlul sau textul adițional și nu au nimic religios în ele. Toate lucrările ambigue, din a căror imagine, titlu sau text nu reiese clar mesajul sau subiectul, au apărut dintr-o nevoie personală de absurd (ca reacție la lumea înconjurătoare sau la propria seriozitate) sau din vise.

Evenimentul face parte din programul Sci-art your life! al META Spațiu, realizat cu sprijinul AFCN (Adminstrația Fondului Cultural Național) și al Consiliului Județean Timiș.

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.

Parteneri media: feeder.ro, Zeppelin, Revista Arta

Leave a reply (we review all comments)