TRIUMF AMIRIA prezintă: Proiecție „Crash mail of a five year accident” de Alex Mirutziu

TRIUMF AMIRIA prezintă: Proiecție „Crash mail of a five year accident” de Alex Mirutziu

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] vă invită la proiecția în premieră la București a filmului „Crash mail of a five year accident” semnat de Alex Mirutziu. Proiecția va fi urmată de o discuție și o sesiune de Q&A cu artistul, alături de coordonatoarea proiectului și curatoarea programului educațional complementar expoziției „Simți ~ Aluneci ~ Cânți”, Mihaela Cîrjan. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 29 ianuarie 2022, ora 18:00, la Switch Lab (Palatul Universul, corp A, etaj 5, str. Ion Brezoianu 23-25, București), cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială. 

Evenimentul este deschis unui număr de 20 de persoane peste 18 ani posesoare de certificat verde, în urma completării formularului de înscriere: 

👉  https://forms.gle/XcXb1QYPcYo4SG7y6 

„Crash mail of a five year accident” este un palimpsest al temelor prezente în practica artistului încă din anul 2000. Filmul suprapune narațiuni dominante celor periferice, juxtapune stereotipuri cu inconsecvențele lor, paradoxuri cu fapte istorice, urmărește cercetări filozofice asupra a ceea ce constituie „celălalt”, mergând împotriva jocurilor de putere normative acceptate. 

Protagoniști precum Julian Assange, John Keats, Lee Halpin și Albert Speer, precum și exponenți ai teoriei monștrilor, ai fenomenului lipsei de adăpost și ai diferitelor forme de dizabilitate, vin și pleacă, fie prin prisma unor scriitori și filosofi precum Iris Murdoch, Hannah Arendt, George Bataille, WH Auden și Tim Dean, sau prin etosul lui Lucian Pintilie, Elisabeth Grosz, Walter Benjamin. Relatările personale despre propriile lupte cu dismorfia corporală, insecuritățile mentale și fizice și împăcarea cu propria îmbătrânire pătrund în ADN-ul filmului.

O mare parte din material este infuzată cu ideea de renunțare, fie prin sacrificiu, fie prin acțiune morală și responsabilitate întruchipată în oameni care merg până la capăt în căutarea propriului adevăr.

„Prezint fracturat, deranjat, preocuparea mea față de disoluția interioară ca metodă de lucru în aflarea identității, alături de propuneri de a imagina situația „celuilalt”. Punțile de legătură și vecinătățile dintre dificultatea morții în mijlocul lucrurilor „ordonate”, a corpului subordonat sau alienat de proximitatea propriilor dejecții, fragila încredere în limbaj și fixarea în acțiunea detașată de consecințe și sacrificiul de sine ca mecanism de relevare a dezechilibrelor actuale sunt voit recalcitrante, pentru a permite un tip de citire poetică, cu potențial re-interpretativ.

Revin mereu la întrebarea: în ce măsură este dificultatea individului de a se cunoaște pe sine dăunătoare sinelui și ‘celuilalt’, care este mereu tulburat de perspectiva unui viitor deznodământ?”.

Alex Mirutziu

Alex Mirutziu este un artist care operează atât prin performance, instalații, film, text, cât și prin proiecte curatoriale. Practica lui Mirutziu interoghează mediul ontologic al „rămânerii“, explorând conflictul dintre dorință și acțiune strategică. Influențat de filosofie, literatură și design, chestionează politicile incontinenței și iraționalului integrității corporale pentru o înțelegere mai acută a propriei noastre umanități. Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de practicile teoretice, colaborând cu artiști, scriitori, muzicieni sau filosofi printre care: Grit Hachmeister (DE), Elias Merino (ES), Graham Foust (US), Graham Harman (US). Proiectele sale au fost prezentate printre altele la Royal College of Arts, London, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm, Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv, Powerplant, Toronto, Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta, Centrul de Artă Contemporană și Muzeul Național de Artă, Varșovia, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, Kunsthalle Mulhouse, Kunsthalle Winterthur, Kunsthalle Bega, Centrul de Artă Contemporană, Tel Aviv, Royal Academy of Arts, Londra și Bienala de la Veneția.

http://www.alexmirutziu.com/ 

Expoziția „Simți ~ Aluneci ~ Cânți” este rezultatul cercetării producției culturale queer în domeniul artelor vizuale din ultimii 20 de ani, cu o selecție de peste 100 de lucrări și serii produse de 38 de artiști/ artiste/ artistx și colective, curatoriată de colectivul Kilobase Bucharest, format din Dragoș Olea și Sandra Demetrescu. Expoziția este deschisă spre vizitare până pe 30 ianuarie în spațiile The Institute și Switch Lab și până pe 18 februarie la Galeria Suprainfinit.

Grafică: Otilia Mihalache-Fiastru 


TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative, realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).

Proiectul propune, de-a lungul anului 2021 și începutul anului 2022, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking.  

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA  

1 thought on “TRIUMF AMIRIA prezintă: Proiecție „Crash mail of a five year accident” de Alex Mirutziu”

  1. Pingback: Triumf Amiria prezintă: Love as Political Power or Rewriting Our Future with Our Breaths ~ Adriana Chiruță • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)