Triumf Amiria prezintă: Love as Political Power or Rewriting Our Future with Our Breaths ~ Adriana Chiruță

Triumf Amiria prezintă: Love as Political Power or Rewriting Our Future with Our Breaths ~ Adriana Chiruță

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] prezintă Love as political power or rewriting our future with our breaths”  de Adriana Chiruță în expoziția „Simți ~ Aluneci ~ Cânți” 💗 un eveniment cu identitate fluidă: atelier ~ concert de respirații ~ instalație performativă ~ gimnastică de înviorare ~ grup de suport ~ artist talk ~ free dance party 💗 duminică, 6 februarie 2022, orele 13 – 16 la Galeria Suprainfinit (str. Mântuleasa, nr. 22, București).

O întâlnire cu un format polimorf în care ne vom juca lejer cu aspectele politice ale respirației și cu libertatea de a ne alege, indiferent de raporturile de putere în care suntem prinse/și, lungimea propriilor respirații. Impunerea abuzivă a puterii vine la pachet cu un grad mai mic sau mai mare de sufocare. E oare posibil ca nemailăsându-ne sufocate/ți, abuzul să înceteze și să ne mutăm într-o geometrie a puterii mai prietenoasă, sau chiar iubitoare, cu noi? Și e oare adevărat că dacă trăim sub presiunea unor politici nocive, e poate un semn că ne iubim prea puțin și că această lipsă de iubire față de noi înșine ar trebui să înceteze? este invitația Adrianei de a practica de pe-acum metode de a face loc, în viitor, pentru o politică a iubirii și, în consecință, și pentru propriile respirații. 

Adriana Chiruță trăiește și lucrează în proiectul ei preferat, un ecolaborator de artă contemporană în construcție din 2014, în regiunea Sibiului, numit Carambach, o țară „inventată” pentru artiști independenți, cercetători și activiști pentru drepturile omului și naturii. Adriana este o artistă dedicată unor practici hibride. Cu un background de arte performative, regizoare de teatru pasionată mai degrabă de dans și cu studii de filosofie, se plimbă post-conceptual prin diverse medii (video, sunet, text etc). Structurate ca instalații performative, lucrările ei conduc simțurile privitorului dinspre exterior înspre el însuși, ca subiect de artă invitat să-și ocupe scena propriei vieți la nivel personal, social, politic.

Evenimentul este deschis unui număr de 12 persoane posesoare de certificat verde, în urma completării formularului de înscriere: 

👉  https://forms.gle/t9oV2qWwd24f9XG3A 

Expoziția „Simți ~ Aluneci ~ Cânți” este rezultatul cercetării producției culturale queer în domeniul artelor vizuale din ultimii 20 de ani, cu o selecție de peste 100 de lucrări și serii produse de 38 de artiști/ artiste/ artistx și colective, curatoriată de colectivul Kilobase Bucharest, format din Dragoș Olea și Sandra Demetrescu. Programul educațional complementar expoziției este curatoriat de Mihaela Cîrjan. Expoziția este deschisă spre vizitare la Galeria Suprainfinit până pe 18 februarie.

Grafică: Otilia Mihalache-Fiastru 

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative, realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).

Proiectul propune, de-a lungul anului 2021 și începutul anului 2022, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking.  

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Leave a reply (we review all comments)