Making of: 8 days a week – de Eduard Gabia

  • by
Making of: 8 days a week - de Eduard Gabia | Dance me to the End of...

În luna noiembrie CNDB prezintă online 9 producții video care acompaniază spectacolele rezultate din munca ultimului an a primei generații de studenți din Academia de Dans și Performance, create de zece coregrafi invitați în cadrul programului ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)”.

Jan Burkhardt (DE) și Sigal Zouk (ISR), Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Farid Fairuz, Eduard Gabia, Andreea Novac, Manuel Pelmuș, Willy Prager (BG) și Vava Ștefănescu – au fost invitați de CNDB să reviziteze lucrări care i-au consacrat și care, la vremea lor, au scris istorie în dansul contemporan românesc.

Coregrafii au lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB pentru a readuce în scenă vechile lucrări, dar și pentru a propune altele noi. După un an de cursuri și ateliere, echipele formate au trecut printr-un proces intensiv de practică și prezentare de spectacol.

Întregul proces a fost documentat de Bogdana Pascal, artistă video și producătoare TVR. Pe tot parcursul lunii noiembrie, CNDB va difuza aceste producții video prin live-streaming pe Facebook.

Cele nouă producții video surprind ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” în esența sa: o revizitare a istoriei recente a dansului contemporan românesc, ca exercițiu în formarea noii generații de dansatori și performeri.

Prin interviuri cu artiștii, filmări de la repetiții și fragmente din cele nouă spectacole, documentarele prezentate de CNDB invită la descoperirea eforturilor colective și personale care stau în spatele ”Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri)” – programul prin care o nouă generație de artiști debutează chiar în mijlocul unei pandemii.

𝟴 𝗗𝗔𝗬𝗦 𝗔 𝗪𝗘𝗘𝗞 – 𝗗𝗘 𝗘𝗗𝗨𝗔𝗥𝗗 𝗚𝗔𝗕𝗜𝗔
(2020)

Conceptul și coregrafia: 𝗘𝗱𝘂𝗮𝗿𝗱 𝗚𝗮𝗯𝗶𝗮
Cu: 𝗗𝗶𝗮𝗻𝗮 𝗗𝗿𝗮𝗴𝘂, 𝗟𝗮𝘂𝗿𝗮 𝗠𝘂𝗿𝗮𝗿𝗶𝘂, 𝗔𝗱𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗣𝗼𝗽𝗶𝘁̦𝗮, 𝗠𝗮̆𝗱𝗮̆𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗥𝗮̆𝗱𝘂𝗰𝗮𝗻𝘂, 𝗙𝗶𝗹𝗶𝗽 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗰𝗮
O co-producție: 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗮̆ 𝗦𝗼𝗹𝗶𝘁𝘂𝗱𝗲 𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁 𝘀̦𝗶 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗗𝗮𝗻𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶

Prezentat în premieră în 2006, spectacolul a fost la acea vreme o coproducție CNDB și Kaaitheater Bruxelles. Pentru crearea lui, echipa artistică de atunci (Eduard Gabia, Carmen Coțofană, Maria Baroncea, Florin Fieroiu, Brynjar Bandlien și Beniamin Boar) a beneficiat de o rezidenţă de creaţie la Kaaitheater, unul dintre cele mai prestigioase teatre europene de dans contemporan, unde a și avut două reprezentații.

Spectacolul este construit pe baza unei practici de mișcare ingenioasă, pe care Gabia a experimentat-o ludic el însuși înainte să elaboreze un întreg kit de instrumente pe care îl livrează dansatorilor spre propria folosință. Nimic mai simplu, nimic mai dificil.

În realitatea lumii înconjurătoare acțiunile noastre sunt compuse din două tipuri de interacțiune, ne spune Gabia. Informațional – avem cunoștințele necesare respectivei acțiuni. Energetic – cunoaștem, dispunem, de cantitatea exactă de energie pentru îndeplinirea respectivei acțiuni.

𝐴𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑟𝑒 𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑜𝑢𝑎̆ 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑒, 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑢 𝑖̂𝑛 „8 𝑑𝑎𝑦𝑠 𝑎 𝑤𝑒𝑒𝑘” 𝑎𝑚 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑟𝑐𝑎𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑧𝑒𝑐ℎ𝑖𝑙𝑖𝑏𝑟𝑒𝑧, 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̂𝑛𝑑 𝑓𝑖𝑒𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑢𝑛 „𝑒𝑠̦𝑒𝑐”, 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 „𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑒𝑎𝑙𝑎̆”. 𝑆̦𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑠𝑒 𝑎𝑑𝑢𝑛𝑎̆ 𝑜 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑛𝑜𝑟𝑚𝑎𝑙𝑎̆, 𝑓𝑖𝑟𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆.

𝐸𝑑𝑢𝑎𝑟𝑑 𝐺𝑎𝑏𝑖𝑎

Eveniment în cadrul proiectului Arhhive în mișcare, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a reply (we review all comments)