DIPLOMA Viewing Rooms prezintă Experiment fotografic, o colecție de artă fotografică îngrijită de Alex Gâlmeanu
DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, prezintă expoziția Experiment fotografic, îngrijită de fotograful Alex Gâlmeanu. Parte din platforma DIPLOMA Viewing Rooms (viewingrooms.diplomafestival.ro), aceasta reunește proiectele a patru artiști din arhiva DIPLOMA.
„Tradițional vorbind, proiectele fotografice se opresc la forma mediului fotografic, în sensul că imaginea expusă devine obiect în sine, o fereastră standard, asemenea unei pânze pe șasiu, care este “umplută” cu informația pe care autorul dorește să o comunice. În căutările mele, fiind atras de ideea de experiment și depășirea unor bariere, am ales, în această propunere curatorială, lucrări fotografice care se depărtează de utilizarea clasică.”, declară Alex Gâlmeanu.
Alex Gâlmeanu este fotograf și videograf și activează în București. Majoritatea proiectelor lui sunt concentrate în zona editorială, publicitară și de fotografie experimentală, fiind atras în mod special de categoriile care implică oameni. Activează profesionist în acest domeniu din 1998 și de-a lungul anilor a fost publicat în toate publicațiile glossy din România, dar și în publicații internaționale ca Forbes NY, BBC UK, Reader’s Digest Holland & US, Esquire, Marie Claire, Harper’s Bazaar, GQ și multe altele.
Expoziția reunește proiectele fotografilor Benjamin Bledea, Christian Tudose, Eliza Lupu și Irina Rădulescu. Demersul urmărește să ajute la (re)descoperirea tinerilor artiști, precum și integrarea și închegarea lor în circuitul industriilor creative locale:
Benjamin Bledea își petrece timpul în laboratorul foto, unde, în general, se dedică experimentului fotografic analogic de orice fel. Este absolvent al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Christian Tudose expune emoții puternice privitorilor prin mediile exploatate, de la kaleidoscopuri vibrante până la estetici monocromatice. Caută personalități în stereotipuri și clișee, privind moda ca pe un mijloc de înlocuire a identității cu versiuni individuale mai reale. Este absolvent al Universității Naționale de Arte din București.
Activitatea artistică a Elizei Lupu se concentrează pe observarea și experimentarea corpului uman prin fotografie și film. Trăiește și activează în București și este licentiață si masterandă a Universității de Artă, București, Secția Fotografie și Videoprocesarea Imaginii.
Irina Rădulescu este interesată în mod special de fotografie experimentală. A absolvit cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Arte din București, departamentul Imagine dinamică și fotografie.
DIPLOMA Viewing Rooms este o expoziție virtuală ce reunește șapte capsule cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design. Inițiativa reprezintă un discurs complex și multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptată contextului actual, prin care acesta își continuă rolul de susținător al creativilor români la început de drum, oferindu-le vizibilitate și deschidere atât înfața specialiștilor din industrie, cât și în fața pasionaților de artă. Demersul își propune de asemenea redirecționarea publiculuispre resursele digitale și reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.
Capsulele cuprind lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019 ale festivalului DIPLOMA și integrate, cu ajutorul unor specialiști din diverse zone ale industriilor creative, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, conturează fiecare expoziție în jurul unor teme curente printr-un mix de lucrări original.
Persoanele interesate se pot abona pentru a primi notificări despre lansarea fiecărui nou viewing room. Lansările au locsăptămânal.
Diploma Viewing Rooms este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, inspirat de Unicredit Bank și semnat The Institute.
Pingback: DIPLOMA Viewing Rooms // Chaos Reigns, o colecție de design vestimentar îngrijită de Andrei Iovu