Concert cu ochii larg închiși / Brașov

Concert cu ochii larg închiși / Brașov

Vineri, 17 mai, de la 20:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov prezintă „Concert cu ochii larg închiși”, un performance care sfidează normele convenționale de ascultare și de interpretare a muzicii clasice.

Artiști: Valentin Şerban (vioară solo), Cristina Bobe (artist vizual)
Partener: Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”

Conceptul propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo (60 min.) interpretat de violonistul Valentin Șerban cu unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe). Concertul este urmat de o discuție între artiști și public pornind de la experiențele personale de interacțiune cu muzica în întuneric.

Evenimentul de față este un prim demers al artiștilor Cristina Bobe și Valentin Șerban de a experimenta modalități creative de a pune în valoare muzica clasică. Întunecarea completă a sălii de spectacol și implicarea auditoriului într-o experiență senzorială, fără să mai fie distras de stimulii vizuali, încurajează publicul să își îndrepte întreaga atenție asupra sunetului și să dea curs liber imaginației, toate acestea într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale.

„Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poată fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogățită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuși.” – Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului Artera | art + medicine.

„Concertul cu ochii larg închiși” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înțeleagă și să perceapă muzica într-un mod diferit față de cum este obișnuit, cât și pentru violonist. „Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât ți-ai imagina. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată, văzul împiedică acest exercițiu ”- Valentin Şerban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris și concert maestru al Orchestrei Române de Tineret.

În programul concertului pentru vioară solo:

Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor
Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo
Niccolò Paganini – Capriciile nr. 3 și 6
George Enescu – Lăutarul
Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor

„Concert cu ochii larg închiși” a început în spațiul Artera, urmând ca pe parcursul verii să fie itinerat într-o serie de spații alternative din România, printre care Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Centrul Pompadou (Petrila), atelierul Made in Roșia Montană, biserica evanghelică din Cincșor, șura unei gospodării din satul Șomartin, incinta unui conac din Țara Hațegului, planetariile din Pitești și din Bacău etc.

__

Intrare liberă.

Leave a reply (we review all comments)