Lansare Ioan Șerbu și Robert Gabriel Elekes – Visssual
Amural și Casa de Editură Max Blecher vă inVisssualvită vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 19:00, la Visssual (Str. Fabricii, Brașov), la evenimentul de lansare a celor mai noi volume de poezie semnate Ioan Serbu și Robert Gabriel Elekes. Prezentarea celor două cărți -“o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine” (Elekes: 2018 CDEMB) și „krav maga” (Șerbu: 2018 CDEMB) – va include o discuție la care vor participa Georgeta Moarcăs, Claudiu Komartin, Dan Taranu și Dan Botezatu și o scurtă lectură/un micro-performance din cele două volume. După eveniment, vă invităm să sărbătorim aceste noi apariții poetice la un after-party cu DJ set George Pandrea.
Intrarea este liberă.
Afiș © Roxa Târziu, după coperțile volumelor „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine” de Ana Toma, respectiv „krav maga” de Sandra Segal.
Despre „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine”:
„O nevoie de intervenție exterioară într-o viață din care ceva lipsește și multe dau pe dinafară. O nevoie de Deus ex machina din partea unui dumnezeu despre care se vorbește urât și care poate arăta maximum ca Trump care se uită fix la tine, patern, direct din Casa Albă. Un nombrilism care se poate autostimula textual în buclă, ca un copil care uită de el însuși în timp ce suge un colț din păturica preferată. Un postumanism care te-ntoarce fix de acolo de unde ai plecat. Iar acolo, și la plecare și la sosire, un Narcis privindu-se non stop pe sine însuși într-o baltă murdară, undeva sub Tâmpa sau undeva la o gură de metrou. Un poem remarcabil despre imposibila viață cu tine însuți pe care te iubești fără speranță.”
Svetlana Cârstean
Despre autor:
Robert Gabriel Elekes (n. 1985, Brașov) a publicat volumul „aici îmi iau dinții-n spinare și adio” (2015), pentru care a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut. În același an a pornit în localul brașovean Tipografia seria de lecturi „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”, ajunsă în toamna lui 2018 la ediția cu numărul 32. Poet, performer și traducător, doctor în filologie cu o lucrare ce trata opera scriitorilor germani din România anilor ʻ70-ʻ80.
Despre „krav maga”:
„Îmi place mult cum scrie Ioan Șerbu. Îmi place că are umor. Poemele din krav maga sunt majoritatea autobiografice, scene bine puse pe peliculă, care te țin captiv, te fac, după ce l-ai început, să vrei să citești volumul până la capăt. Spre sfârșitul anilor ʻ30, luptele stradale cu grupările antisemite la care ia parte în Bratislava îl fac pe Imi Lichtenfeld, specialist în arte marțiale, să constate diferențele dintre sporturi și situațiile de luptă reale. Asta duce mai târziu la dezvoltarea Krav Maga (în ebraică, luptă de contact), un sistem de arte marțiale bazat pe tehnicile de autoapărare pe care Lichtenfeld le-a predat inițial în armata israeliană. Poemele din krav maga lasă această impresie de autentic, poezie care nu te îmbrobodește.
Personal, sincer, cu fente și umor, fără șmecherii (sau din contră, plin de ele). O să vă placă.”
Radu Nitescu
Despre autor:
Ioan Șerbu (n. 1983, Agnita) a frecventat, cât era student la Litere în Sibiu, cenaclul „Zona nouă” și a debutat cu volumul „Lego” (2014), ca urmare a câștigării premiului „Budila Express”. Este doctorand al Universității „Transilvania” din Brașov.