Descoperă clădirile de patrimoniu ale orașului – Istoria palatelor din București

palatul cec bucuresti

Fii atent ce se întâmplă cu clădirile de patrimoniu ale orașului. Iar ca să poți faci asta inteligent și în cunoștință de cauză, uite ce-ți propunem: un curs interactiv cu istoricul Anita Sterea, despre Palatele știute și neștiute ale Bucureștiului.

Cursul începe miercuri, pe 20 iunie și are 3 întâlniri, cu frecvență zilnică, seara de la 19.00. Este organizat de Fundația Calea Victoriei și se întâmplă la sediul lor, pe str. C. A. Rosetti 47, la etajul 1. Adică în zona de case vechi dintre Romană și Universitate.

Palatele celebre ale Bucureştiului: Palatul Regal, Palatul Suțu sau Palatul Cotroceni sunt clădiri ce se bucură de o mare mediatizare mai ales datorită instituţiilor pe care le găzduiesc. Există însă în Bucureşti și alte monumente arhitecturale spectaculoase ce sunt mai puţin cunoscute publicului larg: Palatul Prinţului Moştenitor sau Palatul Nunţiaturii Apostolice, clădiri foarte bine conservate, dar a căror poveste și destinație nu sunt atât de familiare bucureştenilor.

Despre alte câteva clădiri de patrimoniu ale Capitalei – cum sunt Palatul Sturdza sau Palatul Funcţionarilor Publici – vorbim, din păcate, la trecut. Pentru că au dispărut, în incendii sau demolări voite, le cunoaștem povestea din cărți și le mai putem azi admira doar în fotografii vechi.

Uite care vor fi temele de discuție ale fiecărei întâlniri:

1. Palate celebre ale Bucureştiului: Palatul Regal, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Palatul Patriarhal, Palatul Victoria, Palatul Ştirbey, Palatul Ghica Tei.

2. Palate ascunse ale Capitalei: Palatul Prinţului Moştenitor – Kiseleff, Palatul Bragadiru, Palatul Nunţiaturii Apostolice, Palatul Kreţulescu, Palatul Cesianu-Racoviţă, Palatul Elisabeta, Palatul Auschnit, Castelul Vlad Tepeş, Palatul de Justiţie.

3. Palate dispărute din peisajul istorico-cultural al Bucureştiului: Palatul Sturdza, Palatul Ştirbey (Griviţa), Palatul Artelor (Muzeul Militar) – Parcul Carol, Palatul Florescu, Palatul Societăţii Funcţionarilor Publici.

Toate poveştile vor fi însoţite de imagini de arhivă sau contemporane. Taxa de participare la curs este de 180 de lei, te poți înscrie pe mail, la adresa contact@victoriei.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads