Despre noi, povești si-un film #1 @ Lacul Văcărești

  • by
Despre noi, povesti si-un film #1 @ Lacul Văcărești

Despre noi, povesti si-un film #1 @ Lacul Văcărești
6 Mai, 01:00

Prima intalnire de lucru cu povesti in care pregatesc o viitoare serie de scurtmetraje despre noi, simturi, si oras…va fi de fapt o aventura bucuresteana pe termen indefinit. Dar deocamdata nu filmam nimic, ne intereseaza doar sa ne impartasim niste experiente.

Suntem cativa interesati de demers dar cine doreste sa ni se alature la discutii, este binevenit. Mai jos este o descriere a intentiilor acestora, iar astfel de intalniri vor continua si in alte locuri si momente-declansator…pana cel putin spre toamna.

Asadar:

,,Spune-ne o poveste in primul rand despre tine…

Despre tine si simturi, atmosfera, cu ceva spatiu si Bucuresti. O poti condimenta cu timp, memorie, subiectivitate, fictiune fiindca sigur va avea un gust superb. Nu trebuie sa fie neaparat o afirmatie si nici macar sa aiba o concluzie, poate fi doar o dilema, un stop-cadru, o stare. Ti-o poti aminti, poate de fapt o traiesti chiar acum sau de ce nu, poate fi doar imaginatia ta.

Si nici chiar Bucurestiul nu este o obligativitate. Cine spune ca trebuie sa fie bine delimitat ? Poate avea praguri vagi, poate fi imperceptibil, poate deveni un alt oras, o alta geografie sau pur si simplu altceva, poate fi o neimplinire, un loc ratat sau de ce nu, intru totul strain. Fiindca povestea esti chiar tu, realitatea explicita a unui loc unic s-ar putea ca uneori sa nu poata tine pasul cu tine.

Scara este si ea la alegerea ta. Te poti povesti la scara mica a vreunui gest pe centimetru patrat intr-o clipa de lumina sau poti explora pana acolo unde timpul si spatiul bine definite nu mai sunt relevante ci altceva conteaza pentru tine.

Poti povesti oricat de putin sau de mult, oricat de precis sau de indirect. Si o poti face cum vrei, in cuvinte vorbite sau scrise, in imagini, in materiale, in gesturi, mixt… Ai deplina libertate sa iti alegi (proiectezi) modul in care doresti sa o spui. Ba chiar o poate spune altcineva in locul tau daca asa vei considera ca este mai autentic.

De fapt, as dori sa iti intuiesc sensibilitatea. Nu as dori sa primesc un simplu ,,material predat’’. Mai mult decat atat, ar fi excelent sa punem toti putin deoparte obisnuintele zilnice care se refera la [teme clare / realizari de proiecte + ‘’corecturi’’ / predari / evaluari sau ,,judecati’’]. Proiectul nostru nu ar avea nici o sansa daca l-am intelege asa.

Dar de la intuirea interioritatilor noastre prin povesti cred ca putem avansa catre un film. Filmul si filmarea in sine sunt inca etape pe care nu le proiectez explicit acum.

Dupa un timp de reflectie personala la sine, senzatii, spatii, oras si povesti, cred ca ar fi importanta o intalnire a sensibilitatilor noastre povestite. Ar fi genial sa le punem impreuna, chiar si in forme neterminate, volatile, imperfecte, in dialog. Probabil se vor transforma.

Imi imaginez niste intalniri-experienta in spatii atipice, spatii-declansator, uneori poate chiar suprarealiste in raport cu zona noastra de confort rutinata si atat de previzibila.

Cum ar fi spre exemplu sa avem o prima intalnire cu povesti in Delta ? Cea bucuresteana. Sunt tare curios ce ar rezulta…si cu noi, si cu povestile, si cu locul…”

Leave a reply (we review all comments)