Între 23 și 30 Noiembrie, la ARCUB Gabroveni, a avut loc expoziția-concluzie a evenimentelor și campaniei organizate de Save or Cancel la Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Situat în centrul orașului București, ansamblul de monumente istorice Cinema CAPITOL (B-II-m-B-18683) și Teatrul de vară CAPITOL (B-II-m-B-19202) ocupă parcela dintre bd. Elisabeta 36 și str. Constantin Mille 13.
Save or Cancel conduce o campanie de conștientizare și sensibilizare a publicului față de patrimoniul național abandonat, prin care se dorește revitalizarea Cinema / Teatru de vară Capitol sub forma unui hub cultural independent. Campania investighează potențialul cultural și educațional al tuturor spațiilor de acest tip din București, dar și din țară, prin implicarea artiștilor și organizatorilor de evenimente culturale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, colaborative.
Vernisajul a avut loc miercuri, 23 noiembrie, de la 19:30 la 22:00. Parcurgând expoziția, vizitatorii au răsfoit macheta viitorului booklet Cinema / Teatrul de vară Capitol, descoperind stickere și o carte poștală cu noul desen Pisică Pătrată, intervenția de pe ușa teatrului care antrenează imaginația trecătorilor și funcționează ca semnal urban. Imaginea se regăsește și în cel mai recent album cu lucrări Pisica Pătrată, care a putut fi vizualizat în cadrul expoziției.
Studiul istoric și arhitectural al ansamblului de monumente, însoțit de regulamentul și particularitățile zonei protejate – bulevardul Hausmannian, putea fi conspectat de vizitatori, servind ca bun suport pentru discuțiile despre abandonul patrimoniului și potențialul acestuia pentru comunitate.
Inspirați de posterele imaginate de Rizi, Alina Turdean, ERPS, Bodo, Robert Obert, Obie Platon, July, Ana Dămoc, Save or Cancel și Katu, vizitatorii au putut reinterpreta câteva afișe realizate de Atelierul de serigrafie de pe lângă Librăria Jumătatea Plină. Imaginea aleasă este fotografia arhitectului Nicolae Nenciulescu, care dezvăluie fațada teatrului de vară în anul construcției, 1916.
3 panouri prezintă studiul istoric, arhitectural, argumente pentru spațiu și reactivare, alături de viziunea Save or Cancel pentru viitor.
Un video a prezentat momente interesante din timpul evenimentelor din această vară de pe strada Constantin Mille.
La finisaj ne-am reîntâlnit cu #FLUID care au animat Sala Cafenea de la ARCUB printr-o repetiție cu public. Paul Dunca și Alex Bălă au interpretat diferite compoziții proprii, covers dar și melodia compusă special pentru Cinema / Teatrul de vară Capitol, The Stage is Yours.
Inițiativa se va amplifica în 2017-2018, cu susținerea AFCN, prin programul-pilot pentru proiecte multianuale, alături de parteneri ca Arcub, Teatrul Mic, CNDB, Revista Zeppelin, feeder.ro.
Dacă vrei să te implici în reactivarea și adaptarea creativă a patrimoniului abandonat, poți urmări anunțurile și apelurile de participare pe pagina facebook Teatrul de vară CAPITOL, blogul save or cancel și feeder.ro. Sau, ia inițiativa și scrie-le un e-mail la info[@]saveorcancel.tv 🙂
Words by Vlad Dumitrescu
Pingback: 23 de clădiri reabilitate care pun în valoare patrimoniul din România | | Feeder.ro