Lumi împachetate și despachetate @ Street Delivery

  • by
Lumi împachetate și despachetate @ Street Delivery

Lumi împachetate și despachetate @ Street Delivery
10 – 12 Iunie, 18:00

Casă umblătoare, împachetată și despachetată, purtată pe umerii măgarilor pe drumuri de munte, cortul („tenda”) conține și protejează, simbolic, universul tradițional al aromânilor nomazi din Balcani. Presărată cu povești, obiecte și meșteșuguri specifice – oieritul, prelucrarea lânii, țesutul și cusutul costumelor tradiționale – lumea aromânilor este recompusă metaforic de către Muzeul Național al Țăranului Român la cea de-a XI-a ediție a Street Delivery București, în cadrul unei expoziții multisenzoriale și al unui atelier creativ de descusut lumi.

Te invităm să experimentezi locuirea (temporară, fragmentară, reconstruită) într-o casă umblătoare, să pornești pe drumul transhumanței, să descoperi legătura dintre natură și specificul identității comunităților nomade. Ai nevoie de curiozitate pentru a (re)descoperi muzicalitatea graiului aromân, cântecele vechi, meșteșugurile practicate de „maia” (bunica). Și, nu în ultimul rând, de multă imaginație și creativitate, în reconstrucția acestor lumi care nu se dau uitate. Ți-ar mai trebui și o tisagâ, în care să-ți porți propriul univers, dar nu-ți face griji, îți împrumutăm una chiar la intrarea în „tendâ”.

Copiilor le-am pregătit un atelier de descusut lumi, în cadrul căruia vom bricola povești în lut, desenate ori cusute, despre timp, ritual, sărbători și meșteșuguri aromâne.
Îi așteptăm atât pe copiii aromâni, cât și pe copiii români, cu vârsta între 7 și 14 ani:
sâmbătă 11 iunie, între orele 11.00 – 13.00 și 18.00 – 20.00
duminică 12 iunie, între 11.00 – 13.00.

 

Leave a reply (we review all comments)