Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român

Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român

Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român

Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român
22 – 31 August

Luna august este UNDERCLOUD.

Solutia pentru o cura adevarata de teatru independent se numeste UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vara, apare in Bucuresti o insula pe care timp de 10 zile se respira oxigen din sursa culturala autentica.

Cele 33 de spectacole si evenimente care compun editia a VIII-a a festivalului in perioada 22-31 august 2015 sunt garantia faptului ca Muzeul National al Taranului Roman se transforma in cel mai cautat loc din capitala.

Editia a VIII-a se desfasoara sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat international atribuit de catre Comisia Europeana si Asociatia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival international de teatru independent din Romania care a primit aceasta distinctie.

Anul acesta UNDERCLOUD are 3 sectiuni.

Sectiunea Concurs unde participa 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarca prin inovatie si originalitate.

Sectiunea Invitati din Romania formata din spectacole in care joaca actori cu experienta si notorietate care contribuie la sustinerea miscarii de teatru independent (Oana Pellea, Marian Ralea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleont si altii).

Sectiunea Invitati din strainatate propune un focus Republica Moldova, care participa cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chisinau: Sex & PerestroikaBash si nu in cele din urma Nekrotitanium scris de Mitos Micleusanu, o productie „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Caderea de Albert Camus in interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelenta UNDERCLOUD 2015. Aceasta montare apare in Cartea Recordurilor si se joaca de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express de Matei Visniec cu premiera la Targul de Carte de la Torino. De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participa Ashes Afar, co-productie Fringe.

Selectionerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor si teatrologii Irina Ionescu si Marius Zarafescu.

UNDERCLOUD 2015 se bucura si de o serie de evenimente conexe sustinute de personalitati marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu isi lansează volumele Parisul personalCasa cu daruri sJaponia, imperiul teatrului (Editura Nemira) si sustine o conferinta–omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, prieten UNDERCLOUD, plecat prea devreme dintre noi. Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artisti.

Alte două momente mult asteptate sunt lansarile cartilor Omul din care a fost extras raul de Matei Visniec (Editura Polirom) si Hamlet si nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea).

Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Visniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivascu, teatrologul Octavian Saiu.

Spre bucuria tuturor celor iubitori de arta vizuala autentica, pictorul Stefan Caltia si-a dat acordul ca afisul festivalului UNDERCLOUD sa fie realizat dupa una dintre lucrarile sale: Primavara, 2015.

Incepand cu aceasta editie, UNDERCLOUD a initiat Premiul Teatru – Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijina teatrul independent. Distinctia va fi acordata Teatrului Bulandra pentru spectacolul Arta de Yasmina Reza.

Chris Simion, Presedintele Festivalului, impreuna cu echipa sa va deschide Festivalul sambata, 22 august, ora 19:00, la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Mare. Cu acest prilej, publicul va viziona spectacolul N(aum) cu Oana Pellea si Cristina Casian. Regia: Mariana Camarasan.

Detalii despre programul UNDERCLOUD 2015 gasiti pe site-ul oficial al festivalului: www.undercloud.ro.

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul www.bilete.ro; link direct. Pretul unui bilet este de 35 RON.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads