feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

10 iunie 2017 – ZIUA MONDIALĂ ART NOUVEAU

Sun, 4 Jun 2017 - Sun, 18 Jun 2017

art nouveau

10 iunie 2017 – ZIUA MONDIALĂ ART NOUVEAU

 

Pe 10 iunie 2017 – de Ziua Mondială Art Nouveau – Institutul Naţional al Patrimoniului organizează tururi ghidate gratuite în Constanța, Târgu Mureș și Timișoara, precum și o expoziţie de fotografie dedicată arhitecturii Art Nouveau din România, în foişorul grădinii Casei Universitarilor din București.

 

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

 

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului XX. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, din păcate puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.   

 

Institutul Național al Patrimoniului, partener al proiectului european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region care se desfăşoară în perioada 2017-2019, având ca lider de proiect Municipiul Oradea, organizează o primă serie de acțiuni cu scopul de a crește nivelul de conștientizare şi de cunoștințe despre patrimoniul Art Nouveau din Romania în rândul publicului. Ca partener de specialitate al proiectului, Institutul Național al Patrimoniului (INP) va elabora, în cadrul consorțiului internațional, o strategie de promovare și punere în valoare a acestei categorii de patrimoniu, bazată pe o cercetare de teren aprofundată, la nivel național, urmată de identificarea modalităților și oportunităților de sprijinire a inițiativelor centrate pe reintegrarea arhitecturii Art Nouveau în viața comunităților. 

 

Evenimentele organizate de către Institutul Naţional al Patrimoniului cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau 2017:

 

* Expoziţie de fotografii cu detalii de arhitectură Art Nouveau din România

Bucureşti, 9 – 10 iunie 2017, foișorul din grădina Casei Universitarilor, Strada Dionisie Lupu nr. 46

 

Expoziţia va prezenta detalii de arhitectură specifice stilului Art Nouveau care să ilustreze felul în care acest stil artistic s-a inspirat din natură, în dorința de a readuce în atenția publicului o moștenire arhitecturală mai puțin cunoscută, care se regăsește în câteva orașe importante ale României.  Profitând de tema de anul acesta a Street Delivery – Grădini deschise, precum și de spațiul expozițional – foișorul din grădina Casei Universitarilor – expoziţia va scoate în evidență strânsa legătură dintre stilul Art Nouveau și natură, prin reimaginarea atmosferei de reverie și visare care a inspirat arhitecții și artiștii de odinioară.

This slideshow requires JavaScript.

* Tururi ghidate de arhitectură Art Nouveau

Constanţa,Târgu Mureş şi Timişoara, 10 iunie 2017

 

Tururile ghidate vor prezenta arhitectura Art Nouveau din cele trei oraşe şi sunt gratuite, în limita locurilor disponibile. Participanţii vor avea ocazia să admire detaliile unor clădiri emblematice, să cunoască poveștile arhitecților ce le-au creat și să aprofundeze caracteristicile regionale ale stilului, în diferitele sale expresii de pe teritoriul României.

 

La Constanţa, turul de arhitectură este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, cu sprijinul Primăriei Constanţa și a d-nei Diana Slav, blogger la Constanța Walking Tour/ Constanța La Pas. Turul va avea ca punct principal de interes clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Daniel Renard, şi zona peninsulară.

Turul va începe la ora 15:00 și va dura 2 ore, cu punct de întâlnire Statuia lui Ovidiu, Piaţa Ovidiu nr. 9, Constanţa.

 

Turul “Secession în Târgu Mureș” este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş, Muzeului Judeţean Mureş și a d-lui dr. Kálmán Attila, istoric şi profesor de istorie. Vor fi prezentate clădiri emblematice din centrul oraşului, precum Palatul Culturii și Palatul Administrativ, opere ale unor arhitecți reprezentativi pentru curentul Secession – Dezső Jakab și Marcell Komor.

Turul va începe la ora 10:00 și va dura 2 ore, cu punct de întâlnire la Statuia Lupa Capitolina din fața Palatului Prefecturii, Târgu Mureş.

 

În Timişoara, turul pietonal „Art Nouveau în Timișoara – Sfârșitul unei epoci” este organizat de către INP și Tur de Arhitectură, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiș. De-a lungului traseului ce parcurge cartierele Fabric, Cetate și Elisabetin, ghidul turului, arhitectul Victor Popovici, va prezenta contextul apariției stilului în Timișoara și conexiunile sale cu Europa, o serie dintre clădirile reprezentative ale orașului – fosta Bancă de Scont, Palatul Apelor, Palatului Marschall, Piața Alexandru Mocioni –, precum și o parte dintre reprezentanții mișcării la nivel european și mai ales local – arhitecții Ödon Lechner în Ungaria, Otto Wagner și Joseph Maria Olbrich în Austria, Charles Rennie Mackintosh în Scoția, Victor Horta în Belgia, Antoni Gaudí în Spania, Hector Guimard în Franța, Martin Gemeinhardt, László Székely și Leopold Baumhorn în Timișoara.

Turul va începe la ora 10:00 și va dura 4 ore.

 

Pentru detalii despre înscriere, vă rugăm să accesaţi pagina de Facebook a evenimentului: Ziua Mondială Art Nouveau 2017.

 

Cadrul general al proiectului

Proiectul Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region (Art Nouveau), din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea, îşi propune să întărească protecţia, conservarea, prezervarea şi promovarea patrimoniului material şi imaterial Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării. Având în vedere faptul că acest stil specific începutului de secol XX s-a manifestat concomitent în diverse orașe din regiune de pe continent, el poate genera un proces de coeziune urbană la nivel macro-regional. Acest potenţial este valorificat printr-un parteneriat de cooperare între 10 organizaţii din 7 ţări din regiunea Dunării, care dezvoltă împreună o serie de activităţi interconectate şi intra-sectoriale ce urmăresc protecția și revigorarea patrimoniului Art Nouveau.

Partenerii – primării, institute de cercetare ale patrimoniului, muzee, reţele specializate – îşi propun o abordare științifică aplicată  pe indentificarea, salvarea şi digitalizarea patrimoniului Art Nouveau, precum şi derularea unor campanii de promovare a monumentelor Art Nouveau adresate publicul larg, cu precădere în zona turismului. Scopul final este acela de a întreţine şi a întări forţa patrimoniului Art Nouveau în regiunea Dunării.

 

Programul de Cooperare Transnațională Dunărea este un instrument de finanţare al Interreg care urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională în zona Dunării. În dorinţa de a atinge un nivel înalt şi foarte omogen de integrare teritorială, programul DTP acţionează ca un vector şi un pionier în politicile transnaţionale. Prin ele se obţin rezultate tangibile şi mecanisme eficiente de asociere între diverşii parteneri europeni, care accesează cu succes instrumente financiare EU. Programul finanţează proiecte de dezvoltare şi implementare practică a politicilor cadru, instrumente, servicii şi proiecte pilot.

 

Proiectul Art Nouveau se implementează în perioada Ianuarie 2017-Iunie 2019 şi are un buget total de 1,649,559 Eur, din care 1,402,125.15 Eur finanțare nerambusabilă.

 

Partenerii proiectului Art Nouveau sunt: Municipiul Oradea – lider de proiect; Muzeul de Arte Aplicate Budapesta; Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia Ljubljana; MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate / Artă Contemporană Viena; Muzeul de Arte și Meșteșuguri Zagreb Croația; Asociația Turistică Nonprofit Szeged și împrejurimi; Fundația Bibliotecii și Sistemului Informatic al Academiei Naționale Sofia; Municipalitatea Subotica; Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale – Belgrad; Institutul Național al Patrimoniului.

 

Parteneri asociați: Rețeaua Europeană Art Nouveau – Reseau Art Nouveau Network Bruxelles; Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene; ICOMOS România.

 

Partenerii locali pentru organizarea tururilor ghidate din România: Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Mureş, Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiș, Tur de Arhitectură.

 

 

Date de contact Mai multe informaţii
Institutul Naţional al Patrimoniului www.patrimoniu.gov.ro
Adrian Hariga, adrian@amaze-agency.ro,

0730.709.433

Facebook: Institutul Naţional al Patrimoniului
Eveniment: Ziua Mondială Art Nouveau 2017
Reţeaua Art Nouveau (RANN) Facebook: ReseauArtNouveauNetwork
Danube Transnational Programe www.interreg-danube.eu
 

Hashtag: #artnouveau2017, #artnouveaudanube, #ANWD, #ARTNOUVEAUWORLDDAY

 

Venue

Institutul Național al Patrimoniului
Ienăchiță Văcărescu, nr.16, sector 4, 040157,
Bucharest, Romania
+ Google Map
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

feeder logo Submit your event© 2004 - 2020 feeder.ro, powered by Save or Cancel

Feeder (Bucureşti)
ISSN 2734 – 5637
ISSN-L 2734 - 5637

CONTACT US

Send us an email using this contact form and we will get back to you as soon as possible, usually in 1-2 working days. Thank you! 😊

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account