DOI JOI lansează platforma online DOIJOI.ART, evenimentele lunare vor continua să promoveze scena de artă contemporană din România și în 2024

DOI JOI lansează platforma online DOIJOI.ART, evenimentele lunare vor continua să promoveze scena de artă contemporană din România și în 2024

DOI JOI anunță lansarea platformei digitale a proiectului, o inițiativă inovatoare și gratuită, menită să centralizeze informațiile despre spațiile de artă contemporană din București. Scopul proiectului este de a facilita accesul publicului la evenimentele culturale din capitală. 

Programul lunar DOI JOI, inițiat în 2022, a fost conceput ca o platformă de promovare și informare pentru galeriile, spațiile artistice independente, atelierele de artiști, spațiile neconvenționale și spațiile pop-up de artă din oraș printr-un eveniment lunar, dar și o hartă și o bază de date accesibile publicului larg, care să faciliteze accesul acestora la mediul cultural. În fiecare lună, în a doua zi de joi, peste 40 de spații partenere au ocazia de a înscrie un eveniment pe platformă, fie vernisaj, performance, tur ghidat, proiecție, lansare de carte, talk sau pur și simplu program extins, între orele 6 – 10 pm, acestea fiind apoi promovate împreună, prin harta interactivă și programul site-ului, dar și prin pagina de Instagram doi_joi. Astfel, se creează un circuit artistic propus publicului, care poate vizita diverse spații în aceeași seară, pentru o experiență culturală completă. Publicul interesat se poate înscrie și la newsletter-ul proiectului, pentru a primi programul lunar pe email, aici.

Platforma bilingvă (română – engleză) DOI JOI reprezintă o resursă esențială atât pentru publicul local, cât și pentru cel internațional. Unică în peisajul cultural românesc, DOI JOI devine o modalitate eficientă și necesară de a crea un circuit cultural și de a accesa evenimentele artistice. Pe lângă facilitarea accesului pentru publicul larg, proiectul sprijină și munca curatorilor și a jurnaliștilor, oferindu-le o sursă centralizată de informații. Doi Joi acceptă înscrieri de la toate spațiile interesate, indiferent de specificul artistic al acestora – galerii, spații non-profit, galerii ale unor instituții, etc.

Viziunea fondatoarelor Catinca Tăbăcaru și Daniela Pălimariu, pe termen lung, este orientată spre consolidarea scenei de artă din România, prin extinderea proiectul în întreaga țară și includerea în circuit a spațiilor de artă contemporană din afara Bucureștiului. Începând cu 2024, organizatorii vor promova spații artistice din orașe precum Cluj, Timișoara, Iași și Arad, creând astfel oportunități de colaborare pe termen lung între operatorii culturali la nivel național. Doi Joi beneficiază de co-finanțarea AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) pentru edițiile din 2023 și 2024.

DOI JOI devine astfel un instrument viu, de comunicare și descoperire, între scena de artă din România, vizitatori, pasionați de artă, și profesioniștii din domeniu. Prin susținerea constantă a colaborării între spațiile de artă contemporană, prin fidelizarea publicului și contribuția la promovarea diversității artei contemporane, DOI JOI își asumă un rol esențial în consolidarea scenei de artă în România.

Leave a reply (we review all comments)