ARCUB – „BUCUREŞTI ACASĂ”

Arcub - București acasa 2023

PROGRAMUL „BUCUREŞTI ACASĂ” SUSŢINE PESTE 50 DE PROIECTE CULTURALE CARE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN PERIOADA IULIE-NOIEMBRIE ÎN BUCUREŞTI

Peste 50 de evenimente ale operatorilor culturali se desfăşoară începând din luna iulie 2023 în Bucureşti sub umbrela programului „Bucureşti acasă”, sesiunea din acest an a programului de finanţare nerambursabilă demarată de Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

ARCUB a publicat lista proiectelor finaliste ale sesiunii de finanţare „Bucureşti acasă” din 2023. Din cele 107 propuneri culturale înscrise anul acesta, 73 de proiecte au intrat în cea de-a doua etapă de selecţie. În total, în urma etapei de evaluare a ofertelor culturale, au fost selectate 54 de proiecte din domeniile „Arte vizuale”, „Educaţie culturală şi artă comunitar㔄Proiecte interdisciplinare şi colaborative”„Artele spectacolului”„Patrimoniu material şi imaterial”„Multimedia, Artă şi Tehnologie”, precum şi din categoria „Proiecte culturale incluzive şi sociale”, un domeniu nou introdus în acest an.

Pentru a stimula dezvoltarea sectorului creativ din Bucureşti, ediţia din 2023 a programului de finanţare „Bucureşti acasă” susţine proiecte culturale ce forează dincolo de aparenţele unei metropole aglomerate pentru a descoperi felurile diverse în care bucureştenii îşi însuşesc locul în care trăiesc şi pentru a împrieteni locuitorii oraşului cu laturi neştiute ale Bucureştiului.

Printre proiectele culturale susţinute în cadrul sesiunii de finanţare „Bucureşti acasă” se numără  evenimente cunoscute pentru oraş, precum cea de-a zecea ediţie a Balkanik – World Musik FestivalANIMEST #18 şi Les Films de Cannes à BucarestRADAR Live este unul dintre proiectele finaliste la domeniul „Multimedia, Artă şi Tehnologie” alături de SoMe Festival, iar Bucharest International Dance Film Festival #9 şi Brand Cultural de Bucureşti #3 propun publicului bucureştean evenimente interdisciplinare şi colaborative. Din seria proiectelor de educaţie culturală şi artă comunitară fac parte Un-Hidden Bucharest, Focus pe Ferentari şi Explorarium: Călătorie Educaţională Digitală.  

Lista celor 54 de proiecte finaliste ale Programului „Bucureşti acasă” este disponibilă pe arcub.ro. 

Proiectele culturale din cadrul sesiunii de finanţare 2023 se desfăşoară în perioada 17 iulie – 15 noiembrie 2023.

Despre Programul de finanţare nerambursabilă al ARCUB

Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei și ARCUB au lansat Programul de susținere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizații culturale de a realiza proiecte şi acțiuni inovatoare care îmbogățesc şi diversifică viața culturală a oraşului Bucureşti. 

Finanțarea proiectelor organizațiilor culturale din București este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituția fiind înființată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activități.

În perioada 2014-2017, ARCUB a susținut, prin Programul anual de Finanțare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 300 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzică și educație prin cultură, printre care singurul festival rromani din țară, piese de teatru inițiate de tineri studenți, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animație, improvizație, de chitară sau muzică veche, rezidențiate pentru artiști emergenți, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru și festivaluri de lectură pentru copii și, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale și transformării acestora în centre de artă și design. Finanțările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecție. Programul a fost reluat în 2021 cu o sesiune de finanţare dedicată relansării sectorului cultural privat afectat de pandemie.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram
Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Leave a reply (we review all comments)