Descoperă înțelesul unor obiceiuri și practici pe care le întâlnești zi de zi. Află de ce durează atât de mult ca unele concepții să se schimbe și care sunt mecanismele din spatele marilor transformări ale societății.
Despre toate acestea îți vorbește antropologul Radu Umbreș la Introducere în Antropologie în 4 episoade: rudenie, economie, politică, religie, un nou curs organizat de Fundația Calea Victoriei, din 22 iunie. Cele 4 întâlniri ale cursului au loc la sediul fundației, în București, dar pot fi urmărite și online, live, pe zoom.us. Cursul costă 320 de lei.
Vei discuta despre cele patru subiecte centrale ale antropologiei: rudenia, economia, politica şi religia. Fiecare dintre aceste domenii îți este, bineînțeles, cunoscut, dar înţelegerea ta este influenţată de istoria şi cultura în care ne aflăm.
Vei descoperi diferite moduri de organizare a unei societăţi și vei vedea cum variază ideile despre moralitate sau natură.
Temele celor patru întâlniri ale cursului de introducere în antropologie sunt:
1. Ce înseamnă rudenia în diferite culturi. Vom discuta diversele forme de reguli şi idei culturale ce guvernează cu cine te poţi căsători sau nu, ce înseamnă căsătoria, ai cui sunt copiii şi ce primesc aceştia de la părinţi.
2. Producţia economică. Vom discuta despre modul în care societăţile îşi exploatează resursele naturale, organizează producţia şi consumul, stabilesc regulile de proprietate şi schimb de daruri.
3. Abordăm diversele sisteme politice umane, de la bandele de vânători-culegători la imperii. Căutăm sursele autorităţii şi ale conflictului social. Vorbim despre tensiunea dintre tendinţele egalitariene şi construirea ierarhiilor sociale, dintre tranzacţii şi putere divină.
4. Ultima sesiune va fi dedicată acestui misterios lucru care este religia. Căutăm mecanismele universale din spatele diferitelor forme de reprezentare a forţelor nevăzute, a spiritelor ascunse şi a zeilor invizibili. Vom încheia prin a schiţa o înţelegere naturală a religiozităţii umane.
Sediul fundației este pe str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Dacă vrei să urmărești online cursul, precizează acest lucrul la „note comandă”. Taxa de participare este 320 de lei și o poți plăti online, direct de pe site. Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.