Rezidența21 caută viitori artiști

Rezidența21 caută viitori artiști

Rezidența21 caută viitori artiști

 

Rezidența21 lansează pe 15 aprilie primul apel deschis pentru pasionații de muzică cu vârsta peste 18 ani din București, interesați de muzică experimentală sau djing.

Dacă îți dorești să începi o carieră într-una dintre cele două arii propuse sau să-ți dezvolți practicile prin experimentarea unor noi zone ale sunetului/tehnici de sunet, aplică pentru a participa în cadrul Rezidența21.

În urma apelului, 10 persoane, câte 5 pe fiecare arie, vor participa la sesiuni de pregătire alături de artiștii invitați în cele patru rezidențe de creație care urmează în cadrul primei ediții a programului, pe cele două direcții actuale de dezvoltare ale scenei muzicale, respectiv:

1. Muzică experimentală:

Diana Miron, artistă cu un lung parcurs de muzică clasică/contemporană, care caută prin aceasta manifestarea unui spațiu mereu nou. Interesul ei pentru arta sonoră și varietatea media survine natural, începând să studieze muzica la vârsta de 5 ani. Contextul socio-politic restrictiv în care se dezvoltă și apoi colaborările cu artiști români și internaționali conturează ca rezultat dominant dorința de eliberare de barierele stilistice prin explorare cu sunet, improvizație (solo/colectivă) şi artă performativă. Proiectele sale includ compoziție de soundtrack și sound design pentru spectacole de teatru, film, vocal coaching, ateliere și instalații performative. Ca punct de plecare, lucrările sale răspund la şi se conectează cu mediul înconjurător, valorificând claritatea momentului prezent în relaţie cu posibilitățile infinite ale materialului sonor.

Simina Oprescu, compozitoare, artistă video și mixed media, absolventă a Departamentul de fotografie și imagini dinamice din cadrul Universității Naționale de Artă din București și a Departamentului de compoziție acusmatică a Conservatorului Regal din Mons, Belgia Artista utilizează sunetul ca mod de exprimare și ca mediu constituțional, ca experiment pentru înțelegerea profundă a eului și a împrejurimilor, folosind diferite instrumente, „obiecte sonore” și programe digitale.

Sillyconductor (Cătălin Matei), unul dintre cei mai inventivi muzicieni români contemporan, a pornit de la muzica clasică și relația ei cu matematicile. Printre interesele sale multiple se numără explorarea intersecțiilor dintre tehnologie, muzică clasică și umor, vibrometria Laser Doppler și diferite tehnici de accelerare a îmbătrânirii materialelor sau traducerea modificărilor de temperatură în secvențe de sunet. Recent, s-a implicat în lucrul cu artificial instinct ca metodă generativă, a compus muzică pentru spectacole de teatru sau a creat instalații de sunet și workshopuri dedicate copiilor cu deficiențe de auz.

2. Djing:

Colectiva CORP. – Admina, Chlorys și Cosima von Bülove, 3 dintre producătoarele și DJ aflate în avangarda scenei techno locale, sau, așa cum se descriu, o aglomerare de corpuri din spectrul feminin și non-binar pornite să încurajeze și să faciliteze conexiunea între astfel de entități și mecanica redării și producției muzicale. Susțin vizibilitatea genurilor feminin și non-binar în muzică și în cultura asociată muzicii și au ca scop contestarea status-quo-ului pe scena de muzică electronică locală.

Înscrierea se face pe bază de scrisoare de motivație de maximum 1 pagină, care va cuprinde câteva informații despre experiența ta cu muzica și interesul pentru participare, și un fișier audio al unui experiment muzical propriu de maximum 3 minute, trimise prin e-mail la adresa rezidentza21@gmail.com cu subiectul: înscriere program muzică experimentală/djing, după caz, până luni, 4 mai 2020. Te poți înscrie la ambele secțiuni, însă vei putea fi selectat numai la una dintre ele, așa că te sfătuim să aplici la secțiunea care ți se potrivește mai bine, în funcție de experiența personală cu muzica.

Juriul va fi format din cei 3 artiști formatori pe fiecare secțiune, iar persoanele selectate vor fi anunțate prin e-mail până la data de 13 mai 2020.

Atenție! Căutăm voci noi, care nu au neapărat pregătire sau experiență în domeniu și care au disponibilitatea de a participa efectiv la programele de pregătire, acestea putând suferi modificări în funcție de evoluția stării de urgență. În cazul în care vom putea relua programul rezidențelor conform planificării inițiale, sesiunile de pregătire pentru secțiunea muzică experimentală se vor desfășura în perioada 18 – 31 mai 2020 în satul Letea din Delta Dunării, jud. Tulcea, cu sprijinul Letea în UNESCO. Participarea este gratuită. Tot ce trebuie e să fii pasionat de muzica în direcția artei sonore și curios să creezi spații noi cu ajutorul sunetului.

Pentru mai multe informații, urmărește Rezidența21 și pe:

https://www.instagram.com/rezidentza21/
https://www.youtube.com/channel/UCmiF-kv5KeoNItqgAcTZwbg

Rezidența21 este un program de rezidențe dedicate artelor performative, care încurajează experimentul și susține cercetarea și producția de muzică independentă. O inițiativă MATKA.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Blend In Studios, Letea în UNESCO
Parteneri media: Radio România Cultural, Scena9, FEEDER.ro, Stiri.ong, Revista Atelierul

Leave a reply (we review all comments)