Undeniable Illusion of Pink / Adrian Dica solo show opening
Vineri, 25 octombrie 2019 ora 19.00
Artist: Adrian Dică
Curator: Diana Andrei
Spațiu de desfășurare a expoziției: Arthalle Gallery
Adresa: str. General Constantin Budișteanu nr. 10, București, România.
Perioada: 25 octombrie – 24 noiembrie 2019.
Uneori respingem rozul deoarece pare culoarea fetitelor, a femeilor sau a bărbaților de anumite vârste, a păpușilor amuzante si stupide, a domnișoarelor superficiale, a scutecelor pentru copii, a hăinuţelor fetițelor. Rozul pare infantil, kitsch, un clișeu sau o glumă proastă.
Dar, totuși, drăgălășenia rozului dezvăluie prin contrast o cunoaștere dură și adultă a laturii serioase a vieții noastre.
De aceea, Adrian Dică asociază aceasta nuanță cu ruine în tablourile sale, deși la prima vedere alăturarea pare lipsită de sens. Pe masură ce ne adâncim în lucrările sale, descoperim că nu este vorba de o serie simplistă de tușe roz aruncate pe imaginea unui morman de gunoi sau ruine ale unor clădiri industriale, ci de reflectarea vieții noastre. Cu toții avem bine și rău, fericire și tristețe, veri însorite și ierni reci, o unitate de contrarii si paradoxuri care ne face viața semnificativă și bogată în sensuri. Adrian Dică reușește să facă din lucrările sale o imagine a vieții în sine și puncte de întâlnire cu conștiința celorlalți.
În opoziție aparentă cu rozul, ruinele industriale ale unor epoci anterioare sunt peisaje interioare personale, condiționate de timpul și spațiul amintirilor semnificative ale unei lumi cu rădăcini în copilărie. Structurile fizice pe care le pictează sunt scheme mentale abstracte care aparțin atemporalității unui spațiu iluzoriu bazat pe percepție. Discursul artistic este intim și imaginativ, dezvăluind existența unei conștiințe formate prin atitudinea detașării și a reevaluării amintirilor.
Din punct de vedere tehnic artistul a vizat o anume corectitudine validată de propria experienţă și de metodele deja consacrate. pornind de la tehnicile specifice limbajului pictural (ulei, acrilic pe pânză). A căutat să experimenteze în temeiul unei expresivități finale. Fără a dezvolta o metoda strictă, repetitivă, integrează în tehnica folosită diverse variabile plecând de la culori acrilice, uleiuri până la folosirea baițurilor pe baza de apă, sprayuri texturale, vopsea industrială și pigmenți. Pensula e folosită în general pentru contrapunct, restul imaginii fiind construită folosind șpacluri, pene de șasiu, raclete sau pistol de vopsit.
Principiul general vizează mai multe cicluri de construcție-deconstrucțe, adaos-extracție de materie picturală și de elemente ale discursului plastic. Acestea favorizează “conviețuirea” elementelor experimentale și a factorului accidental asumat cu o abordare “corectă” tehnic, psihologic și istoric.
Diana Andrei, curator