Andrei Ujică și Péter Forgács revin la Cineclub și la festival

Andrei Ujică și Péter Forgács revin la Cineclub și la festival

Andrei Ujică și Péter Forgács revin la Cineclub și la festival

Duminică, 17 februarie, la POINT, vă invităm la penultimul Cineclub One World Romania de până la începerea festivalului pe 15 martie. De la ora 17:30 este programat documentarul realizat de Andrei Ujică și Harun Farocki – „Videogramele unei revoluții”, iar de la ora 19:30filmul lui Péter Forgács – „Câinele negru: Povești din Războiul Civil Spaniol”.

Andrei Ujică

„Videogramele unei revoluții” prezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluției române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturării regimului lui Ceaușescu, demonstranții au ocupat studioul televiziunii de stat și au transmis revoluția în direct. Realizatorii Andrei Ujică și Harun Farocki au concentrat 125 de ore de transmisiuni video în această reconstituire cronologică a revoluției.aa

În timpul festivalului One World Romania ne vom reîntâlni cu Andrei Ujică, care ne va prezenta în premieră națională, în cadrul secțiunii „Work in progress”, un fragment din documentarul la care lucrează în prezent – „Things We Said Today”, o capsulă a timpului datând din 13-15 august, 1965, încadrată de sosirea trupei Beatles la New York și de primul lor concert pe Shea Stadium. Filmul este narat din perspectiva a doi adolescenți interpretați de tineri actori și este în întregime compus din materiale de arhivă, în mijlocul cărora cei doi protagoniști vor fi inserați cu ajutorul efectelor speciale.

ter Forgács

Cu ajutorul unor imagini private, în „Câinele negru: Povești din Războiul Civil Spaniol”, Péter Forgács explorează dramele personale, iluziile, disperarea şi faţa nevăzută a Războiului Civil Spaniol. Suferinţele civililor, visele revoluţionare, crimele şi masacrele ordonate de Franco au schimbat o dată pentru totdeauna universul lui Unamuno, Lorca şi Buñuel.

Și cu ter Forgács ne reîntâlnim între 15 și 24 martie la București, când vom proiecta alte două filme de-ale sale, „Eu sunt von Höfler: variațiuni asupra lui Werther” și „Vârtejul: cronica unei familii”. De asemenea, regizorul va susține două ateliere cu studenții UNATC și UNARTE.

Andrei Ujică și Péter Forgács revin la Cineclub și la festival 

„Eu sunt von Höfler: variațiuni asupra lui Werther” face parte din seria „Ungaria privată”, proiectul de o viață al lui ter Forgács. Tibor Höfler este urmașul unei familii de fabricanți evrei al cărei parcurs poate fi urmărit, prin documente păstrate până azi, pe durata mai multor secole. Apelând la scrisori, la fotografii, la home movies realizate în tinerețe de protagonist, la citate din alte opere de artă, la voice over-uri narative multiple, „Eu sunt Von Höfler” este unul dintre filmele cele mai complexe și mai lungi ale seriei, iar experiența de a-l viziona într-o sală de proiecții, alături de alți oameni, trebuie să fie una hipnotică. O vom proba împreună cât de curând.

Andrei Ujică și Péter Forgács revin la Cineclub și la festival

În „Vârtejul: o cronică de familieForgács prezintă viața de zi cu zi a membrilor unei familii de evrei olandezi, spulberată aproape în totalitate de Holocaustul nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pornind de la jurnalul video, din anii ’30 – ’40, al unuia dintre membrii acesteia, filmul include momente fericite și de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi și de sunete recompuse. Poate cel mai copleșitor element al documentarului e paralela creată cu viața de zi cu zi a unei alte familii, aparținând Reichkommissarului Arthur Seyss-Inquart, responsabil de aplicarea politicilor naziste pe teritoriul olandez aflat sub ocupație germană.

Intrarea la Cineclub se face pe baza unor liste de rezervări. Pentru a vă înscrie pe liste, vărugăm să ne trimiteți un e-mail pe adresa info@oneworld.ro care săconțină numele dumneavoastră, numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați și data și ora evenimentului la care vreți săparticipați. Pentru evenimentele din data de 17 februarie, așteptăm rezervările până sâmbătă, 16 februarie 2019, ora 17:00.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări pentru festivalul One World Romania sunt disponibile în rețeaua Eventbook! Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și blog, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca „Cinefil”sau ca „Suporter” de aici.

Evenimentul de duminică, 17 februarie, este organizat de Asociația One World Romania în colaborare cu Institutul Goethe din București și Institutul Maghiar Balassi și este co-finanțat de AFCN.

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a reply (we review all comments)