Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei

Vă invităm la Gala ediției I a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei! În cadrul evenimentului, vom asculta lecturi ale scriitoarelor nominalizate, vom acorda premiile Sofia Nădejde și apoi vom încheia cu un dj set realizat de Maria Balabaș.

Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului:

„Ideea de a face un microfestival de literatură o am de mult, de peste zece ani. Nu a fost să fie până acum. Faptul că am pornit de la această idee și am ajuns la o zi dedicată literaturii scrise de femei, în care să avem și întâlniri cu eleve și elevi, cu profesoare și cu profesori, în care să fie și lecturi, ca la un microfestival, și în care, mai ales, să recompensăm valoarea, este explicabil prin contextul vieții literare din ultimii doi ani, în care raporturile dintre scriitori și scriitoare au părut mai dezechilibrate ca oricând. E adevărat, poate premiile nici nu contează atât de mult, nu premiile fac o literatură bună, premiile țin de tot felul de dinamici, mai mult sau mai puțin comprehensibile pentru cineva din exteriorul vieții literare. Dar, cum este prima inițiativă de acest gen din spațiul cultural românesc, am toată speranța că astfel vor ajunge sub reflectoare niște cărți fabuloase, o literatură grozavă, care nu poartă neapărat girul unor edituri mari, și care astfel să poată fi descoperite și apreciate. Cred și că, simbolic, nu este un moment mai bun decât acest an pentru a vorbi despre diferență, despre acceptarea diferenței, despre valorizarea diferenței. A fi uniți înseamnă a fi împreună în unicitatea noastră, a învăța să trăim împreună și a ne valoriza reciproc. A fi uniți nu înseamnă să fim identici, nici măcar asemănători, nici din punct de vedere cultural, social, politic, nici artistic. Este revoltător că în tot acest an s-a vorbit atât de puțin despre importanța femeilor românce în științe și în arte de-a lungul acestui secol împreună.
Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei este o inițiativă sută la sută independentă și nu ar fi fost posibilă fără implicarea și energia unor oameni, fără sugestiile altora, fără reacțiile pozitive sau, dimpotrivă, negative ale altora. Totodată, nu ar fi fost posibilă fără implicarea partenerilor noștri de la Fundația9, care sprijină financiar această ediție-pilot a Galei.”

Sigla, diplomele și trofeele au fost realizate de artista vizuală Liliana Basarab.
Aranjamentele florale inspirate de personalitatea Sofiei Nădejde sunt realizate de Dora Bloom.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei – ediția I este un proiect al Asociației Art No More.
Co-finanțator: Fundația9
Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Goethe Institut, Black Button Books, Colegiul Național George Coșbuc, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Zarea, Dora Bloom, Cofetăria Claus, Kfea.ro.
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, PEN România, Scena9, crevice.ro, elenaborras.com.

Leave a reply (we review all comments)