Ritualia

Ritualia

Ritualia

Echipa proiectului RITUALIA se află foarte aproape de premiera spectacolului de dans participativ care va avea loc la Centrul Național al Dansului, pe data de 20 octombrie, ora 19:30.

Următoarele reprezentații vor fi la Chișinău în spațiul Art Labyrinth (25 octombrie) și la Cluj, la Fabrica de Pensule (27 octombrie).

Echipa proiectului se întoarce apoi în București pentru încă două spectacole la Centrul Național al Dansului pe 2 și 3 noiembrie.

Colectivul Ritualia vă invită să răspundeți la următoarele întrebări și să reflectați asupra modului în care ritualul și gândirea magică își găsesc calea în viața voastră. Dorim să strângem mărturii despre practicile magice personale ale omului contemporan, astfel încât să putem obține o perspectivă mai mare asupra modului în care fiecare dintre noi menține legătura cu domeniul magic și cel sacru. – : https://www.surveymonkey.com/r/9SJKNHD.

Echipa proiectului este interesată de ritualuri alternative, diferite de cele legitimate de societate, ritualuri în care se pune accent pe elementul corporal, parte importantă și definitivă în procesul cathartic de transformare; ritualuri care în majoritatea cazurilor sunt performate/conduse de femei, în antiteză cu cele legitimate de societate, implementate în practicile colective instuționalizate, performate în general de bărbați.

În era stresului socio­-economic, a schimbărilor climatice, a tulburențelor politice și a primatului tehnologiei, perspectiva postumanistă și tehnofilă ne îndreaptă spre riscul decorporalizării și al dezidentificării față de corp, care ne alienează de propria identitate umană, corporală, culturală.

“Ritualia” este un proiect artistic de investigație coregrafică, în cadrul căruia un grup multidisciplinar de artiști din diferite medii (coregrafi, actori, dansatori, performeri, traineri de educație non­formală, muzicieni, artiști vizuali) a lucrat cu diferite grupuri specifice pentru realizarea unor ateliere de mișcare și storytelling în jurul corpului și a unui spectacol participativ de dans.

Tema principală a cercetării este practica ritualurilor magice neinstituționalizate și limbajul coregrafic asociat acestora. Reinterpretarea din perspectiva contemporană, recontextualizarea, revigorarea, readucerea în discuție a corporalității din practicile străvechi, stau la baza construcției spectacolului. Astfel, proiectul propune fuzionarea elementelor ritualice și a practicilor coregrafice comune din cultura diferitelor ritualuri și formularea unei practici coregrafice pe baza lor.

Perspectiva feministă asumată prin tema cercetării în jurul destigmatizării practicilor magice performate de femei reprezintă un element inovator în contextul dansului autohton, având ca efect atragerea atenției publicului asupra importanței dimensiunii comunitare, a dialogului și a coeziunii.

Abordarea este una interdisciplinară, care își propune să combine metode de dans contemporan și dans tradițional (din mai multe culturi) cu teatrul participativ bazat pe istorie personală, teatrul labirint, storytellingul și documentare locală, chestionând funcția cathartică a spectacolului coregrafic ca ritual.

Proiectul propus de Asociația Unda vine pe fondul unor colaborări artistice anterioare între membrii echipei, pe baza interesului comun pentru subiectul cercetării, dar și din nevoia de a construi un trib creativ/colectiv artistic și o alternativă performativă ­ o societate temporară în rama formatului scenic cu toate elementele specifice.

Construim o societate artistică temporară care promovează egalitatea de gen pentru a crea obişnuinţa apropierii oamenilor, pentru a activa deprinderea întâlnirilor, pentru a reevalua sistemul în care trăim și ideea de spectacol, pentru a crea opţiuni şi posibile alternative.

”INTUIEȘTE / CREEAZĂ / ÎNCÂNTĂ / PROTEJEAZĂ / INIȚIAZĂ / ÎNGRIJEȘTE / ÎNVAȚĂ / VINDECĂ / ȘI BUCURĂ-TE !

Pământul nu e doar mama mea.

Pământul e iubitul meu.

Sunt îndrăgostită nebunește de el.”

de/cu: Aigül, Teodora Bogasiu, Andreea David, Paul Dunca, Monica Ivanov Maria Mora, Alina Tofan

muzica: Borusiade, TrickSodus Da Muv (live)

proiecții: Ion Cotenescu/ Cotė

lumini & set design: Tudor Chiliman

costume: Circusphere

durata: 1h30

număr limitat de locuri – 60

fără restricţii de vârstă

bilete online: https://www.kompostor.ro/evenimente/8534-ritualia

preț întreg: 35 de lei

preț redus (studenți) : 20 de lei

producător: Asociația Unda

proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*

parteneri: Centrul Național al Dansului București, Colectiv A, Art Labyrinth, scena.ro, DOR, sub25, Zeppelin, Waha Festival, Amural

 

*Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Leave a reply (we review all comments)