Arta în Antichitate – Povestea a 7 lumi păgâne

curs arta in antichitate

Vino la un curs haios, să te pui la punct cu tot ce e important să știi despre arta antichității. Fie că e vorba despre Grecia Antică, Egipt, Roma sau misterioșii etrusci, vei putea purta lejer o conversație despre cele mai interesante obiecte de artă generate de aceste vechi civilizații. Bineînțeles, după ce vei încheia cursul Arta în Antichitate – Povestea a 7 lumi păgâne pe care Fundația Calea Victoriei îl organizează din 12 septembrie, de la 19.00.

Îți va povesti, pe înțeles și cu mult simț al umorului, Arina Gheorghiță, pictor talentat și lector nonconformist, foarte apreciat de generații întregi de cursanți.

Cele 5 şedinţe de curs vor conecta strâns toate civilizaţiile care au forjat finala sinteza greco-romană. Pentru că lucrurile trebuie studiate în strânsă legătură ca să fie înţelese. O salbă de cinci mari culturi păgâne, sudează lumea fascinantă a antichităţii, adică a tinereţii omenirii, superioară din multe perspective modului contemporan de gândire.

Și uite despre ce va vorbi:

1. Egiptul antic – un popor care împleteşte magistral fantezia şi optimismul cu disciplina, reuşind să devină pista de decolare pentru alte civilizaţii. Bineînţeles că vom analiza şi templul lui Hatsepsut, dar vom răspunde şi la întrebări care chinuie publicul de decenii: purtau faraonii chiloţi?

2. Creta şi Micene – vom afla că în antichitate autostrăzile nu numai că au existat, dar erau mai late ca în ziua de astăzi. Năucitoare vor fi amănuntele despre acest popor, ultimul matriarhat din Europa care nu avea regi şi nu ţinea armată, reuşind să fie rafinat în artă, deşi menţinea practica sacrificiilor umane.

3. Etruscii – vorbim despre unul din cele mai misterioase popoare din lume, a cărui limbă o putem citi, dar nu şi traduce. Originile lor sunt atât de controversate, încât nici oamenii de ştiinţă nu se pun de acord. Femeile lor erau la fel de libere ca şi cele moderne, iar sclavii lor, la fel de bine îmbrăcaţi ca stăpânii. Asta ca să nu mai menţionăm că au avut cea mai bună metalurgie din lume.

4. Ajungem în sfârşit la fructul copt al Eladei. Însă nici acesta nu s-a copt dintrodată. Grecia arhaică ne apare sălbatică şi impresionantă, mai apetisantă chiar decât perioada clasică a lui Fidias şi Pericle. Mai presus de orice, ne interesează însă cum s-a format poporul grec în al cărui creuzet s-a topit un număr impresionant de triburi. Până la colonizare şi înflorire trebuie înţeles cine sunt dorienii, ce e cu Sparta sau cum a fost posibil să-şi piardă alfabetul pentru 500 de ani. Sau cum au izbutit să-i bată pe perşi fiind mai puţini şi mai slab înarmaţi?

5. Intră în scenă acvila romană, atotsupunătoare. Stăpânul care a iubit civilizaţia pe care cucerit-o. Din nou dăm detalii picante: mai degrabă decât liste inutile de împăraţi, vom vorbi despre armele lor, despre omleta pe care o făceau cu miere, despre graffitti, despre prezervativul pe care îl cunoşteau de acum 2000 de ani sau despre faptul că aveau ceea ce azi am numi tabloide.

Cum faci să ajungi la curs? Te înscrii pe contact@victoriei.ro, plătești taxa de participare și vii pe 12 septembrie, de la 7 seara, pe str. C. A. Rosetti 47, et. 1, la sediul Fundației Calea Victoriei. 🙂

Leave a reply (we review all comments)