Un haos nedeslușit de detalii | Expoziție Vlad Dinu
Vă aștepăm vineri, 6 iulie, de la orele 18:00, la vernisajul expoziției “Un haos nedeslușit de detalii” a lui Vlad Dinu, găzduite de Make a Point.
http://www.makeapoint.ro/un-haos-nedeslusit-de-detalii-expozitie-vlad-dinu/
***Expoziția va rămane deschisă publicului în perioada 6 – 15 iulie 2018. Intrarea este liberă.
Ideea principală a proiectului “Un haos nedeslușit de detalii”, lucrarea de licență a studentului la UNArte – National University of Arts, secția Foto-Video, Vlad Dinu, reprezintă studiul arhitecturii unui oraș de mari dimensiuni.
Folosindu-se de un filtru modular și mobil (confecționat dintr-o pânză neagră din care a decupat mai multe dreptunghiuri), pus în fața aparatului de fotografiat, artistul dorește să scoată în evidență diversitatea de stiluri arhitecturale ale unui oraș care, de peste o sută de ani, se află într-o continuă transformare arhitecturală.
Inspirația pentru acest proiect i-a venit de la un element decorativ al unei scări de bloc dintr-un cartier situat în zona de sud-vest a Bucureștiului. Acest element descoperit sugerează arhitectura diversificată a orașului prin multitudinea de forme și dimensiuni a clădirilor care se repetă pe alocuri. Prin acest studiu el observă și încearcă să atragă atenția asupra acestui haos creat cu bună știință, având ca motiv prezervarea stilurilor arhitecturale unice din București.
A pornit de la o temă primită în anul doi de facultate, temă pe care a dorit să o dezvolte, păstrând doar conceptul de bază. Tema avea ca scop abstractizarea unui element decorativ al unui edificiu și transformarea acestuia într-un bloc asemănător cu cel de locuințe, prin iluminarea unor orificii care arată întocmai ca ferestrele pe timp de noapte.
Păstrând din ideea inițială doar „ecranul” modular găsit în acest experiment vizual, Vlad Dinu a dezvoltat acest element, renunțând la duritatea și greutatea materialului din care este construit elementul decorativ al scării de bloc (betonul), transformându-l într-o pânză neagră cu orificii dreptunghiulare de diferite dimensiuni, asemănându-se cu elementul de la care a plecat. Transformarea elementului decorativ al acelui bloc din beton într-o pânză neagră face ca acesta să devină mobil și astfel să-l poată lega, printr-o paralelă abstractă, de ideea de fotografie arhitecturală.
Artistul ne dezvăluie puțin din concept: “Cu acest «grilaj» pot modula diferite zone dintr-un peisaj urban, scoțând în evidență anumite elemente definitorii, clădiri sau chiar detalii arhitectonice ale acestora, urmând apoi să intervin cu un material textil alb pentru a umple unele dreptunghiuri de pe pânza neagră, această acoperiere având rol de a masca acele elemente care atrag atenția de la clădirea fotografiată prin filtrul propus”.
Proiectul, ilustrat sub forma unei serii de șapte fotografii, este unul abstracto-documentar, legat de arhitectură și de felul în care s-au construit clădiri de diferite stiluri unele lângă altele. În lucrare, Vlad cercetează elemente ale edificiilor urbane, focusându-și atenția pe fenomenul urbanistic și arhitectural din București.
Acest proiect abordează o temă des întâlnită în zona multidisciplinară a artei contemporane, anume documentarea și teoretizarea Bucureștiului din punct de vedere arhitectural. Ceea ce artistul aduce nou acestei teme este maniera prin care a ales să o reprezinte vizual și, deși, tema este inspirată de la artiști ai artei contemporane românești, el încearcă să îi dea un accent aparte prin împrumutarea unui element decorativ al unui bloc, care la randul lui se aseamănă din punct de vedere estetic cu construcția pe care o decorează. Așadar, “doresc să ofer o viziune aparte unor edificii simbolice bucureștene prin abstractizarea unui element decorativ care să le reprezinte, manipulând imaginea edificiilor exact în timpul captării imaginii cu acel element decorativ abstractizat”, conchide artistul Vlad Dinu.