Viitorul Memoriei Rezistența vă invită la primele evenimente din acest an

  • by

Viitorul Memoriei: Rezistenţa, platforma pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media vă invită să participaţi la primele două evenimente din acest an, la cinema Union din Bucureşti. Pe 28 februarie şi pe 1 martie aici au loc o serie de vizionări de filme şi dezbateri în prezenţa unor invitaţi speciali, din ţară şi din străinătate.

Printre aceştia este şi regizorul israelian Boris Maftsir, aflat pentru prima dată la Bucureşti. El va fi prezent în cadrul evenimentului din 28 februarie, când va rula în premieră în România filmul său Until The Last Step, despre rezistenţa evreiască din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Miercuri, 28 februarie, ora 18:00
PRIGOANA DIN BASARABIA

Republica Moldova / 2015 / 56’ / color / v.o. / Documentar
R: Sergiu Enu
PRIGOANA DIN BASARABIA reuneşte istoriile orale ale supravieţuitorilor romi, care atestă condiţiile de trai ale zecilor de mii de deportaţi. Pelicula prezintă şi alte documente importante, cum ar fi seria unică de fotografii aflate în prezent la Arhiva regională de stat din Odesa.

Miercuri, 28 februarie, ora 19:00
Proiecție în prezența regizorului
PÂNĂ LA ULTIMUL PAS / UNTIL THE LAST STEP

Belarus / 2016 / 95’ / color / s.engl. / Documentar
R: Boris Maftsir
Filmul descrie povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. PÂNĂ LA ULTIMUL PAS spune poveştile de eroism din ghetouri şi istoria unei evadări surprinzătoare, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrul comis atunci asupra populaţiei evreieşti.

Filmul este urmat de o dezbatere despre rezistenţa antifascistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la care participă invitații speciali ai serii, regizorul Boris Maftsir şi istoricii Ion Duminică şi Mihai Burcea.

Boris Maftsir este regizor de filme documentare. S-a născut la Riga, în Letonia, în fosta Uniune Sovietică. În 1970 a fost arestat de KGB şi condamnat la un an de închisoare pentru activitate zionistă. A emigrat în 1971 în Israel, unde a urmat studii de film şi televiziune la Universitatea din Tel Aviv. De-a lungul carierei a realizat peste 30 de filme şi a fost producător pentru mai mult de 200 de documentare. În 2006 a fost numit director al proiectului Names în cadrul centrului Yad Vashem, proiect care îşi propune să recupereze memoria evreilor ucişi în Holocaustul din fosta URSS. Începând cu 2012, când şi-a încheiat misiunea la Yad Vashem, Boris Maftsir şi-a dedicat întreaga activitate documentării pentru proiectul său personal, „Searching for the Unknown Holocaust”. Călătoreşte în ţările din fostul bloc sovietic- Ucraina, Rusia, Belarus, Moldova şi Ţările Baltice- pentru a cerceta evenimentele care au rămas încă necunoscute publicului larg şi care trebuie să facă parte din memoria colectivă a Holocaustului.

Ion Duminică este istoric, seful secţiei Minorităţi Etnice în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Mihai Burcea este doctor în istorie, asistent de cercetare la Centrul de Cercetări în Istorie Contemporană “Cont*texte” din cadrul Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti

Joi, 1 martie, ora 19:00
Proiecție în prezența realizatorilor
ILUZIILE MELE

România / 2017 / 58’ / color / s.engl. / Documentar
R: Olga Ştefan
Filmul ILUZIILE MELE (realizat în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4) conține poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste istorisiri ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele în care au trăit protagoniştii filmului, marcând clădirile importante pentru viaţa comunităţii evreieşti bucureştene. Aflăm mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului şi despre impactul legilor rasiale asupra vieţii de zi cu zi a evreilor. Totodată, cu această ocazie rememorăm elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.

La finalul proiecției va avea loc o discuție cu invitaţii speciali ai serii de la Căminul Moses Rosen: Iudit Ardeleanu, Iosef Cotnăreanu, Pompiliu Sterian şi Lipa Segal.

Proiect co-finanţat de AFCN
Coordonat de Asociaţia UMA ED
Iniţiator şi curator: Olga Ştefan

Organizator: Viitorul Memoriei: Rezistenţa/Bucureşti în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Căminul Moses Rosen, Asociaţia Porojan, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

 

Pentru mai multe detalii despre platforma Viitorul Memoriei accesați pagina noastră de web www.thefutureofmemory.ro/

 

Leave a reply (we review all comments)