Atelier de Modelaj în Lut – Arta vechilor civilizaţii

Ai încercat vreodată să modelezi în lut? E relaxant și amuzant, iar satisfacția pe care ți-o oferă această formă de a crea nu se compară cu nimic. Hai din 27 ianuarie, în dimineți de sâmbătă, la Fundația Calea Victoriei, să vezi ce tehnici poți folosi ca să faci, fără roata olarului și fără să ai nevoie de un spațiu special, vase, mici statuete, măști sau alte obiecte din lut.

La fiecare dintre cele 4 întâlniri ale Atelierului de Modelaj în lut experimentezi tehnici specifice unei culturi diferite. Cu ajutorul imaginilor proiectate, faci câte o scurtă incursiune în atelierele vechilor meşteşugari din Grecia, Mesopotamia, România şi Africa. Înveți cu această ocazie să observi şi să recunoști asemănările şi diferenţele dintre canoanele plastice ale fiecăreia dintre culturile acestea.

Afli noţiuni teoretice despre formă, volum, proporţii, compoziţie, textură, stilizare, relaţia dintre lumină şi umbră, dintre plin şi gol. Înveți să lucrezi prin adăugare sau înlăturare de material, să dai mai multă expresivitate obiectelor modelate folosind metode de texturare a suprafeţei prin tehnica amprentei.

Te vei bucura, la finalul atelierului de modelaj în lut, de cel puţin patru obiecte făcute cu mâinile tale din acest material prietenos şi ascultător.

Cum spuneam, fiecare întâlnire va avea ca temă ceramica şi/ sau sculptura tradiţională din patru zone diferite:

1. Mesopotamia – Studiem vechi reguli mesopotamiene de realizare a basoreliefului, un tip de sculptură ce se află la graniţa dintre bidimensional şi tridimensional. Aflăm ce anume esteun basorelief, la ce se folosea acesta şi tehnicile de a obţine o lucrare reuşită.

2. Grecia – Cercetăm miniatura grecească şi descoperim felurite obiecte utile sau pur decorative din lut: personaje expresive, ce nu sunt mai mari de 10 centimetri, animale inspirat stilizate şi obiecte gospodăreşti lucrate cu mare rafinament. Inspirându-ne din toate acestea, vom crea propria lucrare tridimensională miniaturală.

3. România – Învăţăm să modelăm cu mâna, fără ajutorul roţii olarului, vase inspirate dinceramica daco-romană. Vom obţine un frumos vas, decorat la exterior, util şi rezistent pentru a putea rămâne amintire într-un colţ al casei. 🙂

4. Africa – Având deja destule cunoştinţe despre tehnicile de modelaj în lut, vom face o mască inspirată din motivele sculpturii africane.

Așa. Acum intră pe victoriei.ro și rezervă-ți un loc la atelier – poți trimite și pe mail, pe contact@victoriei.ro, o cerere de înscriere. Taxa de participare este de 300 de lei și include toate materialele necesare. Cursul are loc sâmbăta, din 27 ianuarie, de la ora 11.00, la Fundația Calea Victoriei – str. Popa Soare nr. 40, et. 1.

Leave a reply (we review all comments)