Festivalul Internațional de Film “Serile Filmului Gay” ajunge la cea de-a XII-a ediție. Vezi programul complet

Banner - SFG12

Singurul festival internațional de film LGBTQ din România, Festivalul Serile Filmului Gay, ajunge la cea de-a XII-a ediție. Evenimentul se va desfășura în Cluj-Napoca, între 17 și 25 noiembrie.

În competiția pentru cele 5 premii ale festivalului s-au înscris în acest an nu mai puțin de 642 de filme din 79 de țări, echipa de selecție acceptând pentru proiecțiile din festival 60 de pelicule: scurtmetraje, lungmetraje și documentare, însumând în total peste 30 de ore de artă queer.

Noutatea  acestei ediții o reprezintă categoria de filme aflate în afara competiției, Intersect SFG, categorie care abordează teme complementare comunității LGBTQ și care reunește producții cinematografice din întreaga lume care tratează diverse problematici dintr-o perspectivă intersecțională care vizează genul, rasa, religia, etnia etc.

 

„În contextul sumbru al demonizării comunității LGBTQ de către Coaliția pentru Familie și de către alți actori publici, a fost stabilit obiectivul de a aduce în prim-plan producțiile cinematografice cu tematică LGBTQ pentru a familiariza publicul larg cu ideea că persoanele LGBTQ nu sunt un segment periferic al societății, ci se află în nucleul acesteia, dar și pentru a promova prin intermediul artei frumusețea diversității umane. De asemenea, se poate observa tendința filmelor de larg consum de a reprezenta persoanele din comunitate în mod clișeistic și stereotipic. Festivalul contribuie la contracararea fenomenului – distructiv prin felul în care reduce realitatea la stereotipii.” a subliniat directorul festivalului, Lucian Dunăreanu.

 

Festivalul se va deschide astăzi, 17 noiembrie, la Cinema Mărăști, de la ora 19.00, cu proiecția specială a filmului, Azul oscuro casi negro, în regia lui Daniel Sánchez Arévalo, film oferit de Ambasada Spaniei la București.

Pe lângă proiecția filmelor, pe parcursul celor 9 zile de festival publicul se va putea bucura de o gamă diversă de evenimente: ateliere de jurnalism comunitar, stand-up comedy, bibliotecă vie, ateliere de implicare civică, slam poetry și multe altele.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici. Accesul la toate filmele și evenimentele festivalului este gratuit.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, dar și pentru a afla mai multe detalii despre filmele și evenimentele din festival vizitați pagina de Facebook sau website-ul festivalului.

 

Festivalul este organizat de asociația LGBTQ clujeană PRIDE România cu sprijinul Ambasadei Spaniei la București și al asociațiilor Go Free și ACTEDO și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Cinema Mărăști, Fabrica de Pensule, Colectiv A, ACCEPT, Urania, Flying Circus, A.R.A.S., Insomnia Cafe, Les Sisterhood, Club DELIRIO, “Eu sunt! Tu?”, MozaiQ și “Food Waste Combat”. Printre partenerii media se numără: Cluju.ro, Clujlife, Feeder, Vice România și Transindex.

Leave a reply (we review all comments)