Astra Film Festival

astra film festival 2017

Record absolut de participare: Astra Film Junior 2017 debutează cu 20.746 bilete vândute și sute de rezervări pe lista de așteptare

 

Cea de-a IX-a ediție Astra Film Junior se desfășoară la Sibiu din 16 până în 22 octombrie, împreună cu Festivalul Internațional de cinema de non-ficțiune,  Astra Film Festival.

Filmul documentar este un instrument excelent pentru educația prin și pentru cinema. Înpremieră în România, Astra Film Junior şi-a asumat rolul de promotor al educaţiei cinematografice prin film documentar  încă din 2009, oferind unui număr record de elevi posibilitatea de a trăi experiența vizionării filmelor în săli de cinema și punând la dispoziția educatorilor  know-how-ul necesar pentru derularea de activități pre- și post-vizionare. Nu în ultimul rând,  atelierul dedicat in ițierii liceenilor în producția de film oferă participanților șansa de a afla cum se vede o producție cinematografică din spatele camerei de filmat.

Cea de-a noua ediție începe luni,  16 octombrie, cu săli arhipline.  Filmele din program sunt despre preocupări și pasiuni ale unor copii din diverse țări ale lumii (pentru clasele primare), despre adolescenți în competiție (cu alții sau cu ei înșiși),  despre celebritate online sau despre curajul de a sfida interdicții absurde.

Proiecțiile au loc în fiecare dimineață de luni până vineri  între 8.30 și 14.00, în următoarele săli din centrul Sibiului:  Sala Thalia,  Sala Auditorium (Universitatea L. Blaga), Teatrul Gong și Astra Film Cinema.

Un program de cinema imersiv,  cu filme pentru elevi mai mici și mai mari,  va rula de luni până vineri între orele  9.00 și 14.00 la cinematograful-dom din centrul Sibiului.

Spectatorii din clasele primare se pot înscrie la Concursul de benzi desenate, ai cărui câștigători vor fi desemnați de juriul format din François Montier,  inițiatorul Festivalului de Benzi Desenate de la Sibiu,  Coralie de Gonzaga, artist vizual și DJ și Silviu Tomișteanu,  art director.  Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă 21 octombrie la ora 14.00 la ”Sala de sticlă” de la Thalia.

Duminică 22 octombrie va avea loc pe scena Sălii Thalia prezentarea de gală a scurtmetraje lor realizate de către liceeni în cadrul Atelierului  ”Primul meu film documentar”, în prezența absolvenților atelierului.

Asistăm la un adevărat  fenomen” – spune  Dumitru Budrala,  directorul  Astra Film. ”Și până acum numărul de participanți a fost în creștere progresivă,  dar ceea ce se întâmplă la această ediție întrece toate previziunile optimiste cu care am pornit la drum acum 8 ani. Este clar că, pentru edițiile viitoare, trebuie să găsim formule de a crește capacitatea de proiecție. Suntem mândri de răspunsul entuziast al populației școlare sibiene și ne dorim ca toți să aibă loc la programele noastre.”

 

Prezențe sonore proeminente la Astra Film

 

Cântăreață, compozitoare, textier și interpretă de înaltă clasă, Luiza Zan este una dintre cele mai proeminente figuri din jazz-ul românesc. La Astra Film va concerta împreună cu Peter Sarik Trioal multi premiatului artist Peter Sarik,  într-o întâlnire muzicală excepțională, luni, ora 21.00 la Sala Thalia.

 

Sâmbătă 21 octombrie ora 21.00 este programat concertul de muzică de cameră SonoRo, într-un recital care se înscrie în preocupările grupului de a crea o simbioză între muzică și “spații  impresionante, cu trecut de poveste”, după cum spune Răzvan Popovici de la Sonoro.  Spațiul va fi Sala Thalia, iar muzicienii sunt Răzvan Popovici (violă), Ella Bokor (violoncel),  Diana Ketler (pian) și Thorsten Johanns (clarinet).

Biletele se găsesc pe www.eventbook.ro

 

Spot-ul festivalului poate fi urmarit aici: https://youtu.be/am5NNS4SeF4

 

Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film – CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul ConsiliulJudețean Sibiu, Ministerul Culturii și Identității Naționale, al Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media și al Centrului Național al Cinematografiei
Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului  Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveției în România, Institutul Polonez din București, Cinetic, Refresh,  Habitus

Partener digital: Urby

Sponsor oficial: Construcții SA

Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab,  Swiss Sponsors’ Fund

Mașina festivalului:  Toyota

Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, RevistaTimpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, Cațavencii, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, În Festival, Recorder, Iqads, Filmtett, Thinkout of the Box, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu

 

Leave a reply (we review all comments)