Dispariția tehnologiei @ ODD

  • by
Dispariția tehnologiei @ ODD

Dispariția tehnologiei @ ODD
15 – 26 Noiembrie

Artiști: Mihaela Drăgan, Nona Inescu, Veda Popovici
Curator: Mircea Nicolae
Soluții tehnice și producție: Paul Popescu, Răzvan Rusu, Ana Cârlan, Matei Popescu, Elena Cârlan
Organizator: Modulab
Parteneri: ODD, Veioza Arte

Expoziția pune laolalta trei poziții artistice legate de ceea ce este tehnologia astăzi. E vorba de trei direcții de interpretare. Prima pune în discuție imaginarul apocaliptic, mereu legat de lumea basmului, dar și de creativitatea și de potențialul de distrugere a lumii de care se leagă inovația tehnologică. Aici e vorba de dispariția tehnologiei în mod literal, ca extincție.

A doua direcție privește tehnologia ca o parte a unui prezent și a unui viitor apropiat, în care ecosistemul și rețelele artificiale construite de om devin parte a unui singur mediu, în care nu se mai poate distinge ceea ce e făcut de ceea ce a fost creat. Dispariția tehnologiei e văzută ca o camuflare a ei în mediu, sau o dispersie a ei în mediu, în forme hibride, care transformă limita cultură – natură într-un anacronism. În această realitate viitoare, atunci când vom discuta despre ecosistem nu vom mai putea vorbi doar de tehnologie, lăsând natura în afara discuției, sau invers.

Ultima direcție de interpretare iese din speculația mai generală asupra tehnologiei ca atribut antropologic și se apropie mai mult de mediul televiziunii, încercând să arate mecanismele prin care acest tip de tehnologie modelează istoria umană. În acest caz, tehnologia ‘dispare’ în spatele evenimentului istoric, ascunzând faptul că mediile de comunicare participă în mod activ la producerea prezentului, a trecutului și a viitorului, sau a felului în care le percepem ca și colectivitate.

În spațiul de expoziție, aceste interpretări sunt prezentate sub forma a trei instalații interactive. (Mircea Nicolae)

________________

Expoziția „Dispariția tehnologiei” face parte din ciclul „Seria de Interacțiune Modulab” care se află la cea de-a patra ediția anul acesta și marchează un salt în ceea ce privește abordarea. Dacă edițiile anterioare au rămas la nivel de experiment și exercițiu la intersecția dintre artă, design și tehnologie, în „Dispariția tehnologiei” Modulab oferă cadrul organizațional precum și expertiza tehnologică în dezvoltarea și producția lucrărilor pentru trei artiste, sub coordonarea curatorului Mircea Nicolae.

Proiect finanțat cu sprijinul AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a reply (we review all comments)