Capodopere ale cinematografiei, în aer liber la Constanța

Afiș Nomad Global Village

Piața Ovidiu din Constanța va găzdui, în perioada 9-29 august, prima ediție a festivalului de film în aer liber Nomad Global Village

15 capodopere ale cinematografiei din toate timpurile vor fi proiectate cu intrare liberă, pentru a sărbători moștenirea multiculturală a Constanței

                                                                                         

Timp de trei săptămâni, între 9 și 29 august, Piața Ovidiu din Constanța se transformă în cinematograf în aer liber, după lăsarea serii. 15 dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor vor fi proiectate de la ora 21:30 pentru publicul de la malul mării.

 

Constanța este recunoscut a fi orașul cu cel mai mare număr de minorități din România și se bucură de o lungă istorie de conviețuire și înțelegere multietnică. Filmele din selecția oficială a festivalului sunt în marea lor parte vorbite în limbile minorităților din oraș – rusă, greacă, bulgară, germană, etc. În cele 15 filme apreciate la cele mai importante festivaluri de film și de publicul din toată lumea, de-alungul anilor, vor putea fi urmăriți actori extraordinari precum Anthony Quinn, Nikita Mikhalkov, Harvey Keitel, Birol Unel, Romain Duris, Irene Papas, Claudia Cardinale, Ralph Fiennes sau Omar Shariff. Dincolo de dimensiunea istorică regăsită în unele dintre filme, Piața Ovidiu se va umple de muzica, energia și poezia lor.

 

Cele 15 filme care vor putea fi urmărite la Nomad Global Village în Piața Ovidiu sunt:

 

9 august: SOUL KITCHEN, r. Fatih Akin – Premiul special al juriului și Young Cinema Award la Festivalul de film de la Veneția, nominalizat la European Film Awards. Sinopsis:
Tânărul proprietar de restaurant Zinos are ghinion. Prietena lui s-a mutat în China, clienții restaurantului său, Soul Kitchen, îi boicotează maestrul bucătar și, colac peste pupăză, are niște dureri de spate cumplite. Lucrurile încep să se miște când bucătăria trendy a localului începe să fie apreciată, dar pentru inima frântă a lui Zinos parcă nu există leac! Tânărul decide să zboare la Shanghai în căutarea dragostei, dar pentru asta trebuie să lase Soul Kitchen în grija fratelui său, Illias, un fost pușcăriaș. Ambele decizii se vor dovedi dezastruoase.

 

10 & 28 august: ZORBA GRECUL, r. Michael Cacoyannis – Câștigător a 3 premii Oscar – pentru cea mai bună scenografie, Cea mai bună imagine alb-negru,  Cea mai bună actriță în rol secundar  și nominalizat la alte 4 categorii, 5 nominalizări la Globurile de Aur și 2 nominalizări la BAFTA. Sinopsis: Filmul este ecranizarea romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis. Filmul este dominat de Zorba, interpretat de genialul Anthony Quinn.
Exuberanța lui Zorba, capacitatea sa de a vedea numai partea senină a vieții și de a transfera atitudinea sa optimistă și celor din jur, combinate cu metafora dansului pe plaja pustie fac din acest film o capodoperă.

 

11 & 26 august: GADJO DILO, r. Tony Gatlif – Premiul Cesar pentru Cea mai bună coloană sonoră. Sinopsis: Filmul a fost creat în jurul muzicii lăutărești. Un francez (Romain Duris) vine in Romania, în căutarea unei interprete de muzica lăutărească – Nora Luca. Francezul rătăcește printr-un sat de romi, satul Crețulești. Acolo cunoaște frumusețea vieții nomade, dar și greutățile acesteia. Stephane înregistrează casete cu muzicienii pe care îi descoperă și se îndrăgostește de frumoasa Sabina (Rona Hartner).

 

12 august: CINEMA PARADISO, r. Giuseppe Tornatore – Câștigător al premiilor Oscar și Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, 5 premii BAFTA, Marele premiu al juriului la Cannes. Sinopsis: Nuovo Cinema Paradiso este o dramă italiană care îl prezintă pe tânărul Salvatore, poreclit Toto, copilăria și maturizarea acestuia și reflecțiile lui, ca adult, asupra trecutului. Mai mult decât atât, Nuovo Cinema Paradiso este și un mod prin care Tornatore a adus un omagiu filmului și cinematografiei în general.

 

16 august: MOSCOVA NU CREDE ÎN LACRIMI, r. Vladimir Menshov – Câștigător al premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin. Sinopsis: Trei tinere provinciale venite în capitală, Katerina, Antonina și Lyudmila, stau la un cămin muncitoresc. Katerina a pierdut examenul de admitere la facultate, modesta Antonia lucrează pe un șantier de construcții și urmează să se căsătorească cu Nikolai, iar Ludmila, plictisită de ideea unei vieți mediocre, visează la o căsătorie cu un bărbat bogat. Un film despre vise, dorințe, iubire și deziluzii.

 

17 august: PRIVIREA LUI ULISE/ ULYSSE’S GAZE, r. Theodoros Angelopoulos – Marele premiu al juriului la Cannes, nominalizat la Academia Europeană de Film. Sinopsis: Balcanii anilor ’90, zonă a discordiei, fanatismului și războiului. Eroul, plecat din Grecia, străbate Albania, Bulgaria, România și fosta Iugoslavie, căutând trei role ale unui film de la începutul secolului, probabil primul film al fraților Manaki, pionieri ai cinematografiei balcanice.

18 august: CU CAPUL ÎNAINTE/ GEGEN DIE WAND, r. Fatih Akin – Câștigător al Ursului de aur și al premiului FIPRESCI la Berlinale, Cel mai bun film la European Film Awards. Sinopsis: De la moartea iubitei sale soții, Cahit, un german de origine turcă, dependent de cocaina și alcool, duce o viață mizerabilă strângând paharele într-un club de rock din Hamburg.
Pe jumătate intenționat, într-o noapte, el intră cu mașina în zid. Supraviețuind accidentului, întâlnește o fată care încercase să se sinucidă ca să scape de presiunile unor părinți tradiționaliști, turci și ei.
La rugămintea fetei, Cahit acceptă o căsătorie formală, dar, după o vreme, între cei doi se înfiripă o dragoste complicată. Gelozia bărbatului intră în conflict cu dorința femeii de a-și păstra independența, de a continua să-și trăiască viața fără constrângeri.

 

19 & 27 august: VINE FANFARA/ BAND’S VISIT, r. Eran Kolirin – Premiile Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, FIPRESCI și
Award of the Youth la Cannes, European Film Award pentru Cel mai bun actor. Sinopsis:     O orchestră egipteană vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele și nimerește în deșert. Până a doua zi când ajunge autobuzul, cei opt membri ai orchestrei vor interacționa cu israelienii care locuiesc acolo. Band’s Visit este o comedie inteligentă, plină de nuanțe și o felie de viață cu o sugestivă experiență interculturală.

 

20 august: VIEȚILE ALTORA/ THE LIVES OF OTHERS, r. Florian Henckel von Donnersmarck – Câștigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin,  European Film Award pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cel mai bun scenariu. Sinopsis: Un ofițer de securitate est-german primește misiunea de a spiona un dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. În scurt timp, sensibilul și meticulosul securist va fi pur și simplu fascinat de lumea ce i se descoperă prin intermediul microfoanelor care împânzesc casa scriitorului. Dar, odată pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. A început un joc periculos, în care nu există intimitate, în care nu mai există nimic sacru, în care totul este posibil.

21 august: SOARE ÎNȘELĂTOR/ BURNT BY THE SUN, r. Nikita Mikhalkov – Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Marele premiu al Juriului și Premiul juriului ecumenic la Cannes. Sinopsis: “Să nu-ți fie teamă de dușmanul tău; cel mai rău lucru pe care ți-l poate face este să te ucidă. Să nu te temi nici de prietenul tău; cel mai rău lucru pe care ți-l poate face este să te trădeze. Teme-te însă de indiferență. Căci prin tăcerea ei, prin consimțămîntul ei tacit, te ucide și te trădează în același timp.” N. Mihalkov.

 

22 august: SUNSHINE, r. István Szabó – European Film Award pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun scenarist, nominalizat la 3 Globuri de Aur. Sinopsis: Filmul prezintă soarta unei familii de evrei unguri pe durata a trei generații. Povestea începe în 1880 și se încheie după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă la început familia duce o viață umilă, treptat aceștia vor urca pe scara socială. Rasismul va lăsa urme adânci și va duce la schimbări dramatice de situație.

 

23 august: REMBETIKO, r. Costas Ferris – Ursul de argint la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Sinopsis: Filmul, scris de Costas Ferris și actrița principală Sotiria Leonardou, povestește viața cântăreței de rembetiko Marika Ninou. Coloana sonoră constă în muzica scrisă de compozitorul Stavros Xarchakos special pentru film în stilul rembetiko (muzică tradițională greacă, caracteristică mediului urban, asemănătoare bluesului american).

 

24 august: VIAȚA E FRUMOASĂ/ LA VITA E BELLA, r. Roberto Benigni – Câștigător a 3 premii Oscar – pentru Cel mai bun film strain, Cel mai bun actor într-un rol principal, Cea mai bună coloană sonoră, nominalizat la alte 4 categorii. Marele premiu al juriului la Cannes, premiul Cesar pentru Cel mai bun film strain, locul 26 în topul celor mai votate filme IMDB.

Sinopsis: Filmul este o fabulă în stil chaplinian despre puterea imaginației de a se împotrivi crudelor realități din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În centrul poveștii se află Guido (Roberto Benigni) – un personaj încântător, caracterizat printr-o inocență copilarească și nutrind un mare vis: acela de a deschide o librărie proprie.

 

25 august: FARMEC PERICULOS/ DANGEROUS CHARM, r. Ivan Andonov. Sinopsis: Un bărbat fermecător, bine educat și galant – visul oricărei femei singure. În realitate, e un escroc dibaci care jefuiește femei naive. O altă țintă a sa o reprezintă negustorii necinstiți. Acesta este protagonistul filmului. Își schimbă mereu numele, își înscenează propria moarte și călătorește din oraș în oraș.  Isprăvile sale sunt numeroase, iar viața lui este o aventură nesfârșită. Totuși, continuă să fie un șarlatan amabil, un actor nerealizat, al cărui singur scop este să își facă viața mai interesantă.

 

29 august: MAMA/ MAYRIG, r. Henri Verneuil. Sinopsis: O capodoperă cinematografică, Mayrig este unul dintre cele mai importante filme care discută despre genocidul armean. La începutul secolului XX, în 1915, un milion și jumătate de armeni au fost uciși de către turci. Acest film spune povestea unei familii de armeni care s-a refugiat într-o țară străină, printre străini.

 

 

Nomad Global Village este un proiect organizat de Asociația Culturală Metropolis, finanțat de Municipiul Constanța

Site-ul festivalului este www.nomadvillage.ro

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=zTMKPJou0B0&feature=youtu.be

 

 

Asociația Culturală Metropolis organizează anual, trei mari proiecte culturale, axate pe educarea publicului și promovarea multiculturalismului –> Caravana Metropolis – Cinema în aer liber, care a strâns la cele 5 ediții peste 320 000 spectatori din toată țara la filmul european de autor, Festivalul Internațional de film pentru Copii și Adolescenți KINOdiseea, cel mai mare eveniment de film dedicat publicului tânăr din Sud-Estul Europei și Balkanik Festival – primul și cel mai mare festival de world music din țară.

Leave a reply (we review all comments)