Vernisaj “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” @ Muzeul Național de Istorie

  • by
Vernisaj "O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei" @ Muzeul Național de Istorie

Vernisaj “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” @ Muzeul Național de Istorie
23 Iunie – 24 Iulie, 10:00

 

Muzeul de Arta Cluj-Napoca și MNIR – Muzeul National de Istorie a României, Bucuresti vor găzdui în perioada iunie – iulie 2016 expoziții temporare de bijuterie contemporană sub tematica “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, într-o ediție specială dedicată tezaurului dacic. Expozițiile vor fi însoțite de grupuri de discuții, întâlniri cu artiștii și workshop-uri demonstrative care sa exploreze importanța și semnificațiile bijuteriei în istorie și să creeze o punte de legătură dintre trecut și contemporan în creațiile artistice autohtone.

Organizate de Assamblage Asociatia Nationala pentru Bijuterie Contemporana cu sprijinul financiar AFCN – Administratia Fondului Cultural Național, expozițiile vor reuni 45 designeri de bijuterie contemporană într-o invitație de re-interpretare și de raportare personală la moștenirea culturală autohtonă. Prezent în legende, mituri și folclor, tezaurul devine un organism viu care este circulat, asimilat și transformat prin intermediul creației artistice contemporane.

Proiectul preia o selecție curatorială a primei ediții “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” (prezentată în cadrul Romanian Design Week și Bulgaria One Design Week 2015) și itinerează și instalația de bijuterie contemporană și proiecții multimedia FOUND.LOST.FOUND, participarea oficială a României la International Fashion Showcase – London Fashion Week 2016.

10-19 iunie: Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Program vizitare: Miercuri – Duminica, 10.00 – 17.00
Vernisaj: vineri, 10 iunie, ora 18.00
11 si 12 iunie: 12.00 – 14.00: workshop-uri demonstrative si grupuri de discuții susținute de Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană

23 iunie – 24 iulie: Muzeul Național de Istorie București
Program vizitare: Miercuri – Duminica, 10.00 – 18.00
Vernisaj: joi, 23 iunie, ora 16.00
25-26 iunie: 12.00 – 14.00: workshop-uri demonstrative si grupuri de discuții susținute de Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană

Programul complet pe www.assamblage.org
*pentru vizitarea expozițiilor în afara zilelor de vernisaj se va achita biletul standard de intrare la muzeu.

Expoziția “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” invită la reflexie. La detașare. La re-atașare. Suntem noi, astăzi, urmașii acelor strămoși figurați în manualele de istorie? Vibrăm la povestea recuperării artefactelor antice din pricina felului în care am fost învățați să credem? Sau există ceva mult mai misterios care animă această bucurie și rezonanță la întâlnirea cu trecutul comun?

«Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând eternul dialog dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor, una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.» David Sandu, curatorul expoziției.

Designeri participanți: Adelina Petcan, Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Otilia MihalceaOval, Aida Sandu, Dana Boneanu, Cleopatra Cosulet, Cristina Simona, Diana Ilisei, Diana TobosaruAnayd Blu, Elena Crisan, Gabriela Secarea, Lucienne Buga, Luiza Teodorescu, Madalina Stoica, Mih Dumitrascu, Monica Stanescu, Nicoleta Rossi, Roxana Hodorog, Samira Iamandi, Mariana Rogoz, Alina Carp, Alina Predoiu, Alis Lalu, Ana Barbu Uzura, Anca Pandrea, Andreea Sidau, Arina Nitulescu,Carmen Watkins, Corina Florina Cubici, Camelia Lupu, Cristina PoPa,Vasile Diana Alexandra, Contemporia, Iza Visoianu, Lidia Loredana Cleja,Mihaela Iacob, Mihaela Ivana, Mona Vulpoiu, Stelian Gagiu, Teodora Rus.

Proiecții multimedia semnate Black Horse Mansion

Organizat de: Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană
Co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri organizatorici: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Muzeul Național de Istorie a Romaniei București, Ministerul Culturii,Simplu. MakerShop
Parteneri institutionali: Canon & The Good Company, Fundatia Dignitas, ASUR, CNAB
Parteneri media: Designist.ro, Dizainăr, FEEDER.ro, Igloo media, IQads,SMARK, Modernism Punct Ro, PostModern, Revista Atelierul, SUB25,Revista Zeppelin, Historia, Orasul Vechi, Online Gallery, Magazin Istoric, Parentime, Redescoperă Istoria

————
Assamblage – Asociația Naționala a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană a fost înființată în luna mai a anului 2015 în cadrul Romanian Design Week 2015, ca urmare a nevoii de structurare, promovare și susținere a comunității creative din ce în ce mai mari a designerilor de bijuterie contemporană din România. Cei peste 350 de absolvenți ai Școlii de Bijuterie Contemporană dovedesc că bijuteria de autor este o formă de artă independentă, cu vizibilitate crescută în cadrul evenimentelor și expozițiilor naționale și internaționale.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a reply (we review all comments)