Culegatoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh @ Muzeul Colectiilor de Arta

Culegătoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh @ Muzeul Colecțiilor de Artă
28 iunie, 11:30 și 14:00

În luna iunie, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi la programul OPERA SUB CLAR DE… LUPĂ: Culegătoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh în Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).

Prezentarea se concentrează asupra desenului în cărbune Culegătoarea de morcovi, realizat în anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853 – 1890). Achiziţionat, din câte se pare, de Alexandru Slătineanu din magazinul celebrului negustor de artă Ambroise Vollard, desenul este în mod incontestabil cea mai valoroasă piesă de artă occidentală din colecţie şi singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din România. Desenul se va afla în expunere până la finalul lunii iunie. Fiind extrem de sensibil la efectele luminii, va fi retras temporar în depozitele muzeului, conform normelor internaţionale de conservare.

Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu sintetizează pasiunea pentru frumos a două generaţii din familia Slătineanu. Doctorul Alexandru Slătineanu (1873-1939) a pus bazele acestei colecţii, alături de soţia sa, Irina, pictoriţă amatoare, şi de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul său, Barbu Slătineanu (1895-1959), a fost un cunoscător avizat al ceramicii populare româneşti şi a publicat mai multe studii în reviste de specialitate. Interesul acestuia pentru artă a fost întreţinut de soţia sa, Alexandra Slătineanu (1895-1979), fiica diplomatului Alexandru Lahovari.
În prezent, Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu cuprinde peste 400 de obiecte create în spaţiul românesc, occidental şi oriental. Intenţia donatorilor de a sublinia specificitatea creaţiei artistice româneşti în context universal se traduce prin sintagma „colecţie de artă comparată”, care precede numele colecţiei.

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti. Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor.

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu (15 lei întreg, 7,5 lei redus), fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.