Minimest

  • by

Programul Minimest 2013
Animații pline de farmec, ateliere interactive și multe alte surprize

Ca în fiecare an, Anim’est vine cu multe surprize și pentru cei mici: 18 scurt-metraje din toate colţurile lumii și patru lung-metraje simpatice își așteaptă tinerii spectatori iar în fiecare dintre cele două weekenduri ale festivalului, o serie de activități interactive vor avea loc la Cinema Studio. Scurtmetrajele se află în cursa pentru trofeul secțiunii Minimest.

Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 10:00 la Cinema Studio vor fi proiectate primele șase scurt-metraje din secțiunea Minimest, de la Zmeul lui Miriam (r. Riho Unt, Estonia), în care prietenii lui Miriam revin la Anim’est cu mare chef de joacă, la filmul leton Cu mâța în sac în regia Nils Skapans, despre prietenia dintre copii și animale, încredere, abandon, toate cu final fericit, până la Crăciun cu Clopoţel şi Clopoţica (r. Chel White, SUA), animat de aventurile unui băiat însoțit de prietenul său blănos, un husky pe nume Clopoțel.

De la ora 12:00, tot la Cinema Studio, urmează o întâlnire specială cu Andreas Hykade, regizor și animator din Germania, dar și membru al juriului la Project Worksheep, care va prezenta serialul său animat pentru copii TOM și alte scurt-metraje (în afara competiției), iar apoi va sta la povești cu participanții într-o sesiune de Q&A.

Duminică, 6 octombrie, de la ora 10:00 la Cinema Studio va fi proiectat primul din cele patru lung-metraje din selecția Minimest, Jean, băiatul de pe Lună / Jean de la Lune, coproducţie Franţa-Germania în regia lui Stephan Schesch despre un băiat care se hotărăşte să viziteze Pământul atunci când se plictiseşte de stat pe lună.

Competiţia Minimest continuă de la ora 12:00 la Cinema Studio, cu filme ca Pilipka, o poveste bielorusă despre fuga de Baba Yaga cea rea în regia Tatianei Koublitskaja, Fereastra (r. Camille Müller, Elveția), despre un băiețel care iubea atât de mult poveștile încât se credea unul dintre eroii lor, sau Spike 2 (r. David Alaux & Eric Tosti, Franța), în care ursul polar Tony fură toți renii lui Moș Crăciun.

Distracţia nu se termină însă odată cu weekend-ul: de luni, 7 octombrie până vineri 11 octombrie, în fiecare seară de la ora 17:00 la Centrul Cultural Maghiar, 9 copii cu vârste între 8 și 12 ani sunt invitați să-și dea frâu liber imaginației și să se lase purtați pe târâmul minunat al animației la workshopul special gândit pentru ei. Trainer va fi Vasile Alboiu, fost membru în juriul secţiunii Videoclip & Advertising la Anim’est 2008, artist grafic & vizual, producător, scenograf şi regizor, care a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de proiecte din domeniul digital şi şi-a dezvoltat un important portofoliu în publicitate. Anul acesta Vasi îi va iniţia pe cei mici în tainele animaţiei, învăţându-i să creeze un scurt-metraj de animație folosind plastilina.

În cel de-al doilea week-end de festival, copiii sunt invitaţi din nou la film: sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 10:00 la Cinema Studio, competiția Minimest continuă cu ultimele 6 scurt-metraje din selecție. Cei mici vor face cunoștință cu un băiețel african care primește o scrisoare cu un cadou neobișnuit în Un fulg de nea (r. Natasha Chernishova, Rusia), cu Emilie, o fetiță curioasă care construiește jucării pline de imaginație în Emilie (r. Olivier Pesch, Luxemburg) sau cu o vrăjitoare bună care-şi invită toţi prietenii pe coada măturii în Călare pe-o coadă de mătură, o animaţie britanică în regia lui Jan Lachauer & Max Lang.

De la ora 12:00, la același Cinema Studio, e programat lung-metrajul german Corbul poznaș / Der kleine Rabe Socke, în regia lui Ute von Münchow-Pohl & Sandor Jesse: cei mici îl vor îndrăgi cu siguranță pe micul corb care iubește la nebunie spaghetele și șoseta lui dungată, dar riscă să fie certat pentru că e pe punctul de a provoca o catastrofă de proporții…
În ultima zi de festival, duminică 13 octombrie, copiii mai pot vedea încă două lung-metraje adorabile. De la ora 10:00, Ştrumpfii 2 / The Smurfs 2 se dezlănţuie pe ecranul de la Cinema Studio, odată ce vrăjitorul cel rău Gargamel creează nişte fiinţe care seamănă cu ştrumpfii, dar care sunt rele şi se numesc Obraznicii, în speranţa că aceştia îi vor ajuta să pună mâna pe poţiunea magică a ştrumpfilor…

De la ora 12:00, la Cinema Studio urmează Rodencia și dintele / Rodencia y el diente de la princesa, coproducție Peru-Argentina în regia lui David Bisbano câștigătoare a Premiului publicului la BAFICI Argentina 2013 și selectată la Anima Mundi Brazil, o poveste plină de aventuri în care șoricelul neîndemânatic Edam și o frumoasă șoricică plină de îndrăzneală pornesc în căutarea dintelui prințesei din Rodencia, pentru a salva regatul pașnic al șoarecilor de o armată de şobolani fioroşi.
O serie de ateliere organizate de Creative Arts completează programul dedicat copiilor, precum cel de reciclare creativă, în care cei mici vor realiza din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje, cel de pictură pe lampioane transformate în planete, stele și întreg sistemul solar sau cel de decoruri.

Prețul unui bilet pentru o proiecție este de 6 lei și poate fi achizițonat atât online, de pe site-ul eventbook.ro cât și de la casieria cinematografelor. Participarea la ateliere este gratuită.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)