Société Réaliste / Empire, State, Building

  • by

Société Réaliste
Empire, State, Building

MNAC
20.09 – 01.11.2012
Vernisaj: joi 20.09.2012, 19h00
Invitat de: Ruxandra Balaci
Coordonator proiect: Raluca Velisar

“Fondat in 2004, Société Réaliste este un grup de artiști format din Ferenc Gróf (1972) și Jean-Baptiste Naudy (1982). Preocuparea lor principală este explorarea, subminarea și deconstruirea mijloacelor specifice comunicării vizuale dezvoltate și implementate de instituții, guverne și conducători, de reprezentanții puterii – în domeniul religios, politic, cultural, artistic și financiar – pentru a se poziționa în raport cu acestea. Prin explorarea rolului reprezentativ sau estetic al acestor mijloace – incluzând semne, logo-uri, hărți, simboluri, seturi de caractere, embleme, statui și chiar constructii – în contexte temporale și spațiale complexe, artiștii le pun într-o lumină nouă, în forma unui “cabinet politic de curiozități”, o implementare critică și narativă a design-ului.

Facebook event.

Titlul expoziției, empire, state, building, evocă în primul rând faimosul zgârie-nori din New York, “clădirea/templul/opera de artă”, care de la inaugurarea sa în 1931 a fost emblema mitologică a Statelor Unite și în același timp o sursă de inspirație artistică – de la filmul King Kong din 1933 la filmul mut al lui Andy Warhol, Empire, din 1964. În același timp, folosirea în titlu a semnelor de punctuație – virgulele – generează o nouă perspectivă a înțelesului acestuia, subliniind originea și funcționarea simbolurilor puterii, de la imperiu până la apariția statului modern. Cum pot clădirile, sculpturile și monumentele publice să exprime și să perpetueze o ideologie? Cum pot spațiile publice să vizualizeze relația dintre statul modern și cultură? Acestea sunt întrebările puse de Société Réaliste în analiza sa critică asupra conexiunilor dintre arhitectură și istorie, construcții și putere politică.” (Ludwig Muzeum Budapest)

Expozitia este co-produsa de Jeu de Paume, Paris, Ludwig Muzeum, Budapest si Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)