Caravana Filmelor TIFF 2011 @ Timisoara

  • by
Caravana Filmelor TIFF 2011 @ Timisoara

Caravana Filmelor TIFF 2011 @ Timisoara

Caravana Filmelor TIFF – un nou circuit în România
Proiecţii de senzaţie în Timişoara

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de mare anvergură, Operation Kino/ Caravana Filmelor TIFF, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

A 3-a ediţie a Caravanei se va desfăşura în intervalul 12 iulie – 18 septembrie 2011 şi va cuprinde 13 destinaţii : Porolissum, Zalău, Timişoara, Mediaş, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Călăraşi, Turda, Oradea, Tulcea, Siret, Rădăuţi.

Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania naţională demarată de APFR încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de 2-3 zile, în care se proiectează filme de succes din ţările UE şi non-UE, cele mai noi titluri de film românesc, filme de artă, dar şi filme de public, oferind celor prezenţi o atmosferă unică de festival.

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, Caravana Filmelor TIFF revine la Timişoara în perioada 15 – 17 iulie, dar de data aceasta cu proiecţii în aer liber, în Piaţa Unirii.

Evenimentul începe la Timişoara pe 15 iulie, de la h 21.30, cu un film de senzaţie, Drumul de întoarcere (2010, regia Peter Weir), care îl aduce pe actorul Dragoş Bucur în faţa publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. El joacă alături de actori precum Ed Harris, Collin Farrell sau Saoirse Ronan în cea mai recentă peliculă semnată Peter Weir (regizorul unor filme precum The Truman Show, Dead Poets Society sau Master and Commander).

Pe 16 iulie h 21.30, Caravana TIFF continuă cu filmul românesc Morgen (2010, regia Marian Crişan), câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (3-12 iunie 2011, Cluj-Napoca), un titlu care a făcut senzaţie, de asemena, la alte festivalurile internaţionale precum Festivalul de Film de la Locarno 2010 (distins cu 3 trofee) şi Festivalul de la Salonic (distins cu alte 3 premii: Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare – Rol Masculin: András Hatházi şi Yilmaz Yalcin şi Premiul FIPRESCI).

Caravana TIFF se încheie la Timişoara în seara de 17 iulie, h 21.30, cu proiecţia filmului Biutiful (2010, regia Alejandro Gonzalez Inarritu), o dramă impresionantă care îl readuce pe Javier Bardem în atenţia publicului, într-un rol care i-a adus o serie de nominalizări la cele mai importante premii (Oscar, BAFTA, etc) şi câştigarea Premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes în 2010.

În decursul celor 2 ediţii de succes ale proiectului Caravana Filmelor TIFF, publicul s-a dovedit extrem de receptiv la iniţiativa APFR. În 2010, peste 15 000 de spectatori au ales să se bucure de filmele prezentate în Caravană.

Caravana Filmelor TIFF în Timişoara

15 iulie, h 21.30, Piaţa Unirii
Drumul de întoarcere: SUA, 2010, regia Peter Weir, drama, 133 min
Din distribuţie: Dragoş Bucur, Colin Farrell, Ed Harris, Alexandru Potocean, Saoirse Ronan, Jim Sturgess
Sinopsis:
Când evadează dintr-un gulag siberian în 1940, şapte curajoşi prizonieri de naţionalităţi diferite descoperă adevăratul sens al prieteniei în timpul unei călătorii care-i poartă de-a lungul a mii de kilometri de teren ostil în drumul lor spre India şi libertate.
Festivaluri: Telluride 2010, Dubai 2010, Palm Springs 2011

16 iulie, h 21.30, Piaţa Unirii
Morgen: România, 2010, regia Marian Crişan, dramă, 100 min
Din distribuţie: András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rîmbu
Sinopsis:
Nelu lucrează ca agent de pază într-un supermarket dintr-un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru el zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea sa treacă graniţa ilegal… Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treacă dincolo. Fără să înţeleagă exact ce îi comunică emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa mâine… Morgen…
Premii: Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Locarno 2010, Premiul pentru Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Actor (András Hatházi şi Yilmaz Yalcin) şi Premiul FIPRESCI la Salonic 2010

17 iulie, h 21.30, Piaţa Unirii
Biutiful : Mexic – Spania, 2010, regia Alejandro González Iñárritu, dramă, 148 min
Din distribuţie: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella
Sinopsis:
Uxbal, tatăl singur a doi copii, îşi vede viaţa aruncată în haos pe măsură ce trebuie să evadeze dintr-un trecut dominat de lumea interlopă din Barcelona, să se rupă de dragostea ce i-o poartă fostei soţii, mama abuzivă şi maniaco-depresivă a celor doi copii, şi să-şi recapete controlul spiritual asupra lui însuşi atunci când primeşte diagnosticul de cancer în fază terminală.
Premii: Premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, 2010.

Intrarea la filmele din Caravană este gratuită.

Evenimentul Caravana Filmelor TIFF în Timişoara este sprijinit de Primăria Municipiului Timişoara şi susţinut de Hotel Reghina Blue.

Leave a reply (we review all comments)