PERIFERIC in cinematografe din 1 aprilie

  • by
PERIFERIC in cinematografe din 1 aprilie

PERIFERIC in cinematografe din 1 aprilie

• Unul dintre cele mai premiate filme româneşti de anul trecut şi unul dintre cele mai aşteptate din 2011, „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri, ajunge în cinematografele din România pe 1 aprilie.
• Premiera de gală va avea loc pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa actorilor şi a echipei.
• În primele săptămâni din aprilie, filmul va putea fi vizionat la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov, Constanţa, Craiova, Arad, Vaslui şi Oradea.

„Periferic”, lungmetrajul de debut al unui regizor şcolit la Columbia University din New York, are la bază o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru şi dezvoltată într-un scenariu de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri.
Actriţa Ana Ularu construieşte un rol dificil, al unei deţinute care iese din închisoare pentru o zi şi încearcă, în acest răstimp, să-şi pună viaţa în ordine. În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.

Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

„Pe tot parcursul procesului de rescriere a acestui film, am fost captivat nu numai de personaje, ci şi de constrângerile pe care ţi le impune intervalul de timp al acţiunii, de 24 de ore. În mod natural, asta limitează şi căile prin care poţi face audienţa să descopere şi să înţeleagă personajele. Întotdeauna m-au atras poveştile cu un personaj puternic, proeminent şi, fără nici o îndoială, Matilda e centrul filmului Periferic. Dar cât de multe poţi afla despre o persoană într-o singură zi? Şi, cel mai important, cum?”, e provocarea pe care şi-a asumat-o regizorul Bogdan George Apetri şi pe care a dus-o la bun sfârşit, după cum o demonstrează premiile, cronicile şi spectatorii care au epuizat biletele în festivaluri.

„Periferic” şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.

Bogdan George Apetri a studiat Dreptul în România şi a profesat doi ani ca avocat, înainte de a se stabili în Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film şi Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat în festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar „A Very Small Trilogy About Loneliness” a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 – „Oscarul studenţesc”. Apetri a co-produs filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).

„Periferic” este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria). Coproducătorul Josef Aichholzer are în palmares un Oscar pentru cel mai bun film străin: „Die Falscher/ Falsificatorii” (2007). Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, iar în România de Voodoo Films.

Premieră în România: filmul „Periferic” va fi lansat simultan în cinematografe şi online

Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2011, „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri, marchează o premieră în industria românească de cinema: va fi lansat, simultan, în cinematografe şi pe Internet. Pe 1 aprilie 2011, „Periferic” va inaugura proiectul WEBKINO.RO, care va permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă.

Proiectul este realizat cu suportul casei de distribuţie Voodoo Films şi al companiei de marketing şi vânzări online Q2M, lansată de Dragoş Stanca.

În prima fază, „Periferic” va putea fi vizionat pe WEBKINO.RO cu prioritate in localităţile care nu dispun de săli de cinema, urmând ca de la 1 mai să poată fi urmărit din orice colţ al ţării. WEBKINO.RO este, dincolo de un experiment inedit, un proiect cultural, fiind prima alternativă legală de vizionare în timp real a filmelor româneşti pe Internet, o dată cu lansarea lor în cinematografe, cu prioritate în zonele în care nu există săli de cinema.

„Periferic” este prima dintr-o serie de producţii româneşti ale anului 2011 care vor fi lansate şi pe platforma online susţinută de Voodoo Films, după o idee Q2M.

„Ideea acestui experiment care, sper eu, va evolua într-un proiect amplu, e cât se poate de simplă şi a pornit de la un paradox pe care l-am constatat discutând cu mai mulţi regizori şi producători: publicul de film românesc, tot mai numeros, nu are acces la premiere şi nu poate viziona filmul în timp real dintr-un motiv banal, şi anume acela că foarte multe oraşe din România nu dispun de săli de cinema. În plus, acest public este unul educat şi, credem noi, deloc încântat de ideea vizionării ilegale. Mă bucur că am găsit deschiderea necesară punerii în practică a ideii şi sper că Webkino va fi un proiect care va deschide pentru cinematografia românească un nou canal de distribuţie demn de luat în considerare”, spune Dragoş Stanca, fondatorul Q2M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.