20 de ani de DaKino

  • by

20 de ani de DaKino

Festivalul International de Film DaKINO implineste anul acesta 20 de ani si va avea loc in perioada 22- 27 noiembrie, la cinematografele Patria, Sala Elvira Popescu din cadrul Institutul Francez la Bucuresti si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR), din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Evenimentul marcant al acestei editii aniversare va fi concertul extraordinar sustinut de Goran Bregovic impreuna cu Wedding and Funeral Orchestra, vineri, 26 Noiembrie, la Sala Palatului, incepand cu orele 20.00.

Festivalul va celebra cei 20 de ani de cand exista printr-o editie speciala in care ii va reuni la Bucuresti pe castigatorii celor 19 editii anterioare, invitati ai Festivalului de-a lungul anilor, membri ai juriilor, colegi de la alte festivaluri internationale de film, distribuitori internationali.

Anul acesta, DaKINO isi propune sa aduca laolalta profesionistii romani din domeniul cinematografiei: regizori, producatori, directori de imagine, actori, critici de film, distribuitori, ale caror nume au fost legate intr-un fel sau altul de Festival in acesti 20 de ani.

Programul editiei DaKINO 20 va urmari tocmai aceasta componenta retrospectiva, prin prezentarea titlurilor ce au castigat Trofeul DaKINO ori Premiul pentru regie din 1991 pana in 2009- in prezenta regizorilor, dar si a celor mai recente filme semnate de acestia, pentru a oferi publicului DaKINO posibilitatea de a urmari evolutia in timp a premiantilor.

Publicul va vota care este, in opinia sa, cel mai bun film din cele premiate in acesti 19 ani, acordand astfel Trofeul DaKINO 20.

De-a lungul timpului, 5 regizori romani au obtinut Trofeul DaKINO: Florin Iepan pentru Hotel Cismigiu (1992), Alexandru Maftei pentru In fiecare zi e noapte (1995),Titus Muntean pentru O sa fie bine (1996), Hanno Hofer pentru Ajutoare Umanitare (2001) si Radu Jude pentru Lampa cu Caciula (2006).

Printre regizorii care vor fi prezenti la Bucuresti in calitate de castigatori ai DaKINO si care au confirmat in timp devenind regizori de lungmetraj cu productii de succes se numara Jonathan Ogilvie (This Film is a Dog, Premiul Academiei Catavencu 1996), care isi va prezenta la Bucuresti in premiera absoluta in Romania cel mai recent lungmetraj, The Tender Hook (2008), Frederic Pelle (Des morceaux de ma femme, Trofeul DaKINO 2000), cu al sau La tete ailleurs (2010) si Ari Bafalouka (See No Evil, Trofeul DaKINO 2002), al carui prim lungmetraj Apnea (2010) a fost inclus in Competitia Oficiala a Festivalului International de Film de la Salonic, Decembrie 2010.

Prima editie a Festivalului de Film al studentilor operatori si regizori, DaKINO, a avut loc in anul 1991, iar din 1993, Festivalul a devenit un eveniment international, care, in timp, a avut prezente prestigioase atat in randul membrilor juriului, cat si in randul invitatilor: cineasti precum Charlotte Rampling, Cristopher Lambert, Giulliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Elina Lowensohn, Vittorio Taviani, Costa Gavras, regretatul Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola, Emir Kusturica au fost invitati de onoare ai Festivalului DaKINO de-a lungul celor 19 editii trecute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.