[flash http://filmin.vo.llnwd.net/o29/movies/100.flv w=550 h=450]
După o lună de deliberări a unei audienţe din peste 120 de ţări, Filminute a anunţat astăzi câştigătorii premiilor ediţiei din 2009. Filmul britanic THE BLACK HOLE, o poveste inventivă despre zgârcenie, a luat acasă premiul BEST FILMINUTE din partea celor şapte membri ai juriului internaţional, iar LIFE, prima adaptare scenaristică a unui tweet, a câştigat votul popular pentru Premiul din Partea Publicului. Filmul cel mai înalt cotat este SUN-DAY, o amintire obsedantă a tinereţii, acumulând 4.8 steluţe din 5 posibile.
[flash http://filmin.vo.llnwd.net/o29/movies/105.flv w=550 h=450]
[flash http://filmin.vo.llnwd.net/o29/movies/89.flv w=550 h=450]
[flash http://filmin.vo.llnwd.net/o29/movies/108.flv w=550 h=450]
THE BLACK HOLE, de regizorii Phil Sansom şi Olly Wiliams, relevă o regizare splendidă şi o prestare strălucită din partea actorului britanic Napolean Ryan, care joacă rolul unui muncitor de birou ce descoperă o coală de hârtie fotocopiată şi care are puterea de a transcende spaţiul şi timpul. Modul în care el hotărăşte să o utilizeze este, pe de o parte, foarte distractiv, iar, pe altă parte, ia forma unei parabole relevante a vremurilor economice încurcate în care ne aflăm.
“THE BLACK HOLE este într-adevăr un film de un minut extraordinar”, spune John Ketchum, co-fondator Filminute şi preşedinte al juriului. “Începând cu originalitatea şi actualitatea ideii, până la prestarea actoricească extraordinară, aranjamentul sonor puternic şi utilizarea profesională a efectelor speciale, acest film face ca fiecare moment să conteze.”
Juriul Filminute 2009 a întrunit-o pe Pamela Biénzobas, un critic de film şi jurnalist chilian cu reşedinţa în Franţa, şi vice-preşedinte al FIPRESCI; designer-ul şi cineastul Hillman Curtis; Tham Khai Meng, Worldwide Creative Director al Ogilvy & Mather; câştigător al premiilor Grammy, designer-ul grafic şi tipograful Stefan Sagmeister; din Londra, câştigătoare a numeroase premii, romancierul de origine pakistaneză, Kamila Shamsie; şi Ketchum şi partenerul său, Sabaa Quao, co-fondator Filminute.
Juriul Filminute 2009 a oferit menţiuni pentru:
THE GOATS, regizat de Razvan Parlog, ROMÂNIA
????? / HELL, regizat de David OReilly, IRLANDA/GERMANIA
ELVIRA AT LORO RIVER, regizat de Jose Villefanne, ARGENTINA
FIVE FOOT TEN, regizat de Matthew Taylor, CANADA
HOW DO YOU DO, regizat de Gabriel Achim, ROMÂNIA
“O privire rapidă peste lista de menţiuni din partea juriului îţi spune că anumite filme ar fi putut cu uşurinţă să ia distincţia Best Filminute din acest an. Acest lucru reflectă popularitatea ridicată a formatului printre artiştii şi cineaştii profesionişti care apreciază oportunitatea, audienţa şi calitatea acestui festival”, afirmă Quao. “E de asemenea impresionant să vedem 2 filme româneşti pe lista menţiunilor juriului. Succesul consistent pe care România l-a avut la Filminute evidenţiază clar o cultură cinematografică foarte vibrantă, de la care alte ţări ar avea ce învăţa.”
Câştigătorii acestui an au fost selectaţi dintr-o listă de 25 de filme din 13 ţări. Peste 2000 de filme, animaţii şi alte materiale video au fost analizate, până a ajunge la shortlist-ul de 25 de finalişti. Premiul din Partea Publicului a fost determinat de audienţa festivalului Filminute, adunând voturi din 122 de ţări – iar minunata naţiune Twitter reprezentând incontestabil cel de-al 123-lea stat.
În acest an, Twitter şi Facebook au jucat un rol-cheie, nu doar pentru comunitatea Filminute, dar şi pentru cineaşti, de asemenea. Regizorul canadian James Cooper a adaptat o înscriere a unui scriitor de ficţiune pe Twitter, Arjun Basu, în LIFE. Filmul îndrăzneşte să exploreze întrebarea centrală a existenţei noastre – într-un minut – şi are un concept artistic ce se joacă obraznic cu efectele speciale, spre bucuria spectatorului simplu, dar şi a profesioniştilor din domeniu. Luând premiul People’s Choice, LIFE a câştigat competiţia foarte puternică cu filmul românesc HOW DO YOU DO. SUN-DAY (Italia), KRONKELS (Belgia) şi SILENCES (India) urmează în top 5 al filmelor votate de către public.
Cel mai bine cotat (top-rated) film la Filminute 2009 a fost SUN-DAY, regizat de italianul Pantaleone A. Megna. Filmări originale alb-negru şi soundtrack-ul bântuitor intensifică portretizarea lui Vincent Gambino a unui tânăr, reflectând asupra circumstanţelor care l-au adus în abisul în care trăieşte în prezent.
Fondat în 2006 de John Ketchum şi Sabaa Quao, Filminute este un festival unic şi internaţional de film operat de către personal din Bucureşti, Londra, Toronto, Vancouver, Panama şi Buenos Aires. Filminute a sărit peste începuturile sale în mediul online şi a devenit o proprietate cross-platform de divertisment şi media prin evenimentele sale fizice şi aplicaţiile pe mobil, inclusiv versiunea devenită foarte populară în acest an a site-ului, pentru iPhone (www.m.filminute.com).
Una din cele mai puternice reţele de livrare a conţinutului în mediul online, Limelight Networks, a asigurat streaming-ul filmelor pe plan internaţional. Locaţia de ecranizare fizică a festivalului anul acesta a fost Toronto, Canada, într-o seară de gală petrecută la Muzeul Regal Ontario. Evenimentul de strângere de fonduri pentru Institutul pentru Cultură Contemporană a muzeului a vândut toate biletele, de 500 $ fiecare, iar participanţii au vizionat şi au votat filmele. Seara s-a încheiat cu o expoziţie exclusivă de portrete din partea Vanity Fair. În mod curios, THE BLACK HOLE a fost votat ca favorit al audienţei din acea seară.
Ketchum şi Quao ţin de asemenea să mulţumească tuturor sponsorilor şi partenerilor media ai Filminute, printre care Limelight Networks, EYE WEEKLY, Cinemagia şi Mobile Mondays (departamentele din Buenos Aires şi Italia).
Filmele câştigătoare şi shortlist-ul complet pot fi vizionate pe www.filminute.com şi pe iPhone la www.m.filminute.com .
si o romanca ia premiul nobel 😀 frumoasa zi
germana de origine romana 😉