HUMAN NATURE – Ars Electronica Festival 2009

  • by

poster-logo-festivalanimatronicafleshshoecell-dollgenpetserieslandscapes

HUMAN NATURE – Ars Electronica Festival 2009
Linz, 3 – 8 septembrie

de Alecsandru Luiza

Cei pasionati de arta media sau arta digitala, fie ei artisti, oameni de stiinta sau pur si simplu cei ce urmaresc fenomenul, se pot bucura anul acesta de un eveniment atractiv. Festivalul Ars Electronica din Linz, festival-reper in domeniu, isi sarbatoreste cea de-a 30-a aniversare intre 3-8 septembrie, cu o serie de evenimente reunite sub tema Human Nature – The Reinvention of Nature. O editie ce se anunta cu atat mai interesanta avand in vedere ca in acest an Linz este Capitala Culturala Europeana.
Din program fac parte o serie de expozitii si instalatii reunite sub teme ca 80+1 – A Journey Around The World, inspirata de ideea calatoriei in jurul lumii a lui Jules Vernes, Cyberarts 2009 – selectie a celor mai bune proiecte pentru Premiul Ars Electronica’s Interactive Art si categoria Hybrid Art, Human Nature Exhibition, See This Sound, Japan Media Art Festival, un simpozion pe tema Cloud Intelligence, o serie de conferinte pe teme de visual art-media art, sound art, comunitati digitale, hybrid art, interactive art, gala premiilor Prix Ars Electronica si numeroase concerte si instalatii sonore din care putem mentiona ca tentatie Arvo Pärt, sculpturile sonore marca Bill Fontana sau Christian Fennesz, integrate fireste intr-un univers vizual special.
The Reinvention of Nature
Secolul 21 marcheaza o noua era a omenirii, Anthropocene, caracterizata de impactul major si ireversibil pe care omul il are asupra mediului inconjurator. Explozia demografica, schimbarile climatice, distrugerea mediului si explorarile omului in spatiul extraterestru au fost pana in prezent simbolurile ei emblematice. Acum, realizarile din ingineria genetica si biotehnologie dau nastere unor schimbari ce afecteaza nu doar mediul. E vorba de schimbarea fundamentelor vietii in sine, supuse dorintei omului de a realiza propriul design al lumii in care traieste.
Grefam.
Clonam.
Folosim metode si tehnologii inovative pentru a observa creierul uman in timp ce gandeste. Astfel putem privi in spatele valului constiintei noastre pentru a vedea cum functioneaza mecanismele perceptiei si cum capacitatile de luare a deciziilor sunt reflectate in neuronii nostri. Granitele ce separau natura si cultura au cazut si suntem din nou confruntati cu problema esentei umanitatii si cea a naturii fiintei umane.
Alegerea temei HUMAN NATURE pentru acesta editie aniversara a festivalului vine ca o decizie legitima si fireasca. Ea va ocupa locul central al Ars Electronica Festival 2009 intr-un mix pe care organizatorii il promit plin de design-uri futuristic-speculative si actionism provocativ, dezbateri filozofice si analize. La 30 de ani de la crearea acestui festival misiunea sa ramane in slujba curiozitatii umane iar obiectivul sau imediat se declara a fi crearea unui dialog productiv si fascinant intre arta, tehnologie si societate.
O noutate a acestei editii o vor constitui locatiile, care merg dincolo de clasicele sali de conferinte si spatii culturale, extinzandu-se peste intreg orasul. Pentru prima data, epicentrul activitatilor va fi noul Centru Ars Electronica deschis in 2 ianuarie 2009. Rolul acestui centru in cadrul festivalului va fi cu atat mai important cu cat conceptul care sta la baza crearii sale ca spatiu expozitional este complet centrat pe problematica felului in care descoperirile si metodele stiintifice schimba modul nostru de a vedea lumea si impresiile noastre asupra ei.
Cu ocazia aniversarii celor 30 de ani de existenta, festivalul promite drept componenta-cheie a programului si o retrospectiva a dinamicii dezvoltarii artei media.
Organizatorii, artisti si oameni de stiinta, ne promit ca evenimentele ce alcatuiesc programul festivalului vor constitui, ca intotdeauna, o expeditie in realitatea hibrida si in viitorul omenirii.

Detalii in pagina web http://www.aec.at/humannature/en

Leave a reply (we review all comments)